Šalvia – liečivá, chutná i toxická. Takto vám bude slúžiť a neublíži!

Salvia officinalis, šalvia lekárska, vznešená stredozemná bylinka, veľmi obľúbená aj u nás. Takmer naša, ale nie celkom. 

Lístok šalvie na knihe o bylinkách

Je rozšírená prevažne v záhradách. Voľne na lúke nájdete skôr jej sesternicu šalviu lúčnu, ktorá však nemá ani zďaleka také silné účinky ako tá lekárska.

Šalvia lekárska

V tomto článku sa dozviete:

  • ako a kde ju pestovať
  • pravidlá, vďaka ktorým sa vyvarujete ťažkostiam z predávkovania
  • aká to je výborná korenina
  • aké má liečivé účinky

Šalvia v záhrade

Šalviu si do záhrady nasťahujete ľahko. Skoro na jar zo semienka, zvyšok roka skôr priesady. Následne sa dá v lete množiť odrezkami. Zbierať môžete priebežne podľa potreby, ale ak si chcete nasušiť, taký riadny rez vydá aj 3x za sezónu. Po skosení sa vždy viac rozkonáruje. Pri vyberaní stanoviska myslite na to, odkiaľ pochádza. Obľubuje veľa slnka a v zime ocení, ak je miesto aspoň čiastočne chránené, nemusí každý mráz prežiť.

Rastlina šalvie v dlani

Druhov je viacero, niektoré majú lístky úzke, niektoré tučnejšie, líšia sa aj odtieňom farby, no typický je pre nich strieborný nádych najmä zo spodnej strany.

Kvitnúca šalvia a šalvia bez kvetov

Strašiak tujón

Jediná problematická látka, ktorú šalvia lekárska obsahuje, je neurotoxický jed tujón. Jeho množstvo nie je tak vysoké, aby si človek vážne ublížil, no nepríjemné symptómy si privodiť môže.

Detské ruky a lístky šalvie v plytkej bedničke

Mala som tú česť aj osobne, takže to viem priblížiť naozaj konkrétne. Na vysokej škole som v skúškovom období pocítila škriabanie v hrdle a posledné čo som v tej chvíli potrebovala, bola angína. Začala som do seba liať šalviový čaj. Šálku za šálkou, celý deň, popíjala som ho prakticky nonstop. Výsledkom bola príšerná nevoľnosť, návaly tepla a chladu, jemný pocit dezorientácie. Problém som identifikovala, angína bola zažehnaná a napokon prešli aj ťažkosti z predávkovania, v každom prípade, rozhodne nikomu neodporúčam si to skúsiť.

Nepreháňať to s ňou!

Základné pravidlo ako sa vyvarovať ťažkostiam s týmto jedom je používať bylinku striedmo, nie pravidelne a už vôbec nie dlhodobo. Nevariť ju, nevystavovať ani iným dlhším tepelným úpravám, ak piecť, preferovať teplotu do 180 stupňov.

Kniha o bylinkách, text o šalvii a prst, ktorý ukazuje na konkrétny text

Na liečenie je veľmi efektná nielen ako čaj, ale aj ako kloktadlo, takže ak si budete chcieť pomôcť akútne a intenzívne, voľte radšej silnejší výluh na kloktanie a nie na pitie.

Šalvia a detské rúčky držiace lístky šalvie

Myslím, že tieto pravidlá sa dajú veľmi ľahko dodržať a tak vám už nič nebráni využívať šalviu ako liečivú bylinku alebo ako veľmi výnimočnú koreninu.

Šalvia v kuchyni

Lístky šalvie dokážu v kuchyni divy. Vetvička k pečenému mäsu, nasekaná vňať na záver do omáčok, ryže, cestovín, nátierok… Zaujímavá je v kombinácii s mätou a petržlenovou vňaťou. Určite si ňou spestrite najmä letné ľahké jedlá. Začať môžete tým najjednoduchším, čo sa z nej dá urobiť. Výsledok vás prekvapí.

Maslo v miske a lístky čerstvej šalvie v dlani

Šalviové maslo

Postup určite tušíte. Potrebovať budeme len maslo a čerstvé lístky šalvie. Nadrobno narežeme alebo nasekáme a primiešame do zmäknutého masla.

Na drobno pokrájaná šalvia

Posekaná šalvia v miske s maslom

Poriadne popučíme, vymiešame a dáme odstáť do chladničky. Ideálne na 24 hodín.

Zmäknuté maslo v šálke premiešané s nadrobno nasekanou šalviou

Kúsky bylinky v masle úplne zmäknú. Ak okoštujete hneď, možno sa vám budú zdať rušivo tuhé, ale ono sa to poddá. Maslo nádherne presiakne šťavou, vôňou a kúskami bylinky. Požívame ako ochutené maslo, výborne aj len tak na pečive.

Špagety so šalviovým maslom, paradajkami a rukolou v tanieri

Ešte lepšie s cestovinami. Len cestoviny a dávka šalviového masla primiešaná ešte za horúca hneď pri scedení. Žiadna omáčka navyše sa nebude žiadať. Šalvia je relatívne výrazná korenina, nezameniteľná, no zároveň chuťovo jemná.

Špagety so šalviovým maslom namotané na vidličke, tanier so špagetami v pozadí

Šalvia ako liek

Šalvia lekárska je primárne liečivá bylinka. Dá sa z nej robiť tinktúra, prikladať napríklad ako obklad pri štípancoch, ale najviac muziky narobí hádam úplne klasicky nasušená. Čaj sa z nej pripravuje slabší, na jednu šálku postačia 3 gramy sušiny. Lúhovanie by nemalo nikdy presiahnuť 15 minút. Dve šálky denne je rozumný limit.

Šalvia na hriadke

Má protizápalové účinky, pije sa pri chorobách dýchacích ciest, pri akejkoľvek bolesti hrdla, pri tráviacich ťažkostiach a keďže obsahuje aj prírodné fytoestrogény, tak dokonca aj pri úprave menštruačného cyklu, pri problémoch s otehotnením či pri klimaktériu. Pomôže aj pri zápaloch ďasien.

Sušená šalvia v dóze

Na kloktanie pri zápaloch hrdla sa môže spraviť silnejšia koncentrácia, okolo 5 g sušených lístkov na jednu šálku, kloktá sa vlažný „čaj“ 3 x denne.

Naša lúčna šalvia

Šalvia lúčna má síce podobnú vôňu, no značne iné listy, kvety, aj celkovú stavbu rastliny.

Lístok šalvie lúčnej

Má síce podobné účinky, no omnoho slabšie. V ľudovej liečbe som sa stretla s využitím najmä priamym žuvaním lístkov pri problémoch v ústnej dutine a to ešte pred kvitnutím. Tak sa však omnoho ťažšie hľadá, keďže o náleziskách šalvie lúčnej podávajú hlásenie do veľkej diaľky najmä jej vysoké vztýčené modrofialové kvety.

Šalvia lúčna a jej kvety

 

Text a foto: Martina Töröková

Komentáre

    Pridaj príspevok

    avatar