Sezóna kašľa prichádza. Porazte ho pomocou týchto 6 rastlín

  • 14. sep 2020

S príchodom chladnejších dní neraz prechladneme a kašeľ na seba nenechá dlho čakať. Poraďte si s ním prírodnou cestou, týchto 6 rastlín vám pomôže.

Sezóna kašľa prichádza. Porazte ho pomocou týchto 6 rastlín

Cibuľa kuchynská (Allium cepa)

Cibuľa je známa ako prírodné „antibiotikum“. Surovú sa odporúča zaradiť do jedálnička nielen ako pochutinu do rôznych šalátov, ale najmä v prechodných obdobiach a v čase chrípkových epidémií. Pozor však, nie každý žalúdok ju zvládne, citlivejším jedincom z nej môže byť ťažko a vtedy je lepšie sa jej vyhýbať.

Výsev semien: III
Zber sadzačky: VII, VIII
Výsadba sadzačky: III, IV
Zber: VII, VIII

Cibuľa v bedničke

Sirup proti kašľu

Je vhodný pre deti aj dospelých, je sladučký a neštípe. Olúpeme väčšiu cibuľu a nakrájame ju na malé kúsky. Dáme do šálky alebo pohára. Zasypeme kryštálovým cukrom, premiešame a jemne utlačíme. Aj navrch dáme ešte trochu cukru, aby bola cibuľa zakrytá. Ako sa bude cukor roztápať a miznúť, môžeme ho ešte prisypať. Už na druhý deň sa vytvorí sirup, vhodný proti kašľu, ale účinný môže byť aj pri bolestiach hrdla a pri nádche. Konzumujeme ho bez cibule po každom jedle kávovou lyžičkou. Čerstvý sirup si môžeme pripraviť každý deň.

Prvá pomoc pri štipnutí hmyzom

Prerežeme hlávku cibule a priložíme na uštipnuté miesto, zaviažeme alebo prilepíme. Necháme ju tam aj dve-tri hodiny, potom vymeníme za čerstvú.

Vhodná aj pri: má antibakteriálne účinky, slabšie účinky boli dokázané pri znižovaní vysokého tlaku, ale aj cukru a tuku v krvi.

Dúška materina (Thymus serphyllum)

Materina dúška označuje veľký počet podobných, navzájom ťažko rozlíšiteľných druhov, ktoré sa priebežne medzi sebou aj krížia. Ide o zvyčajne voňavý poloker s bylinným charakterom, dôležitý pre včely. Viacero druhov je u nás pôvodných a nájdeme ich na lúkach, kde zberáme iba voňavé poddruhy. Môžeme ju však pestovať v skalke, v nízkych kvetinových záhonoch, ako podrastovú rastlinu k záhonovým ružiam, dokonca v menej intenzívnom trávniku. Vyžaduje slnečné stanovište a nehnojené priepustné pôdy. Vňať zberáme dva- aj trikrát za rok pred úplným rozkvitnutím. Neužívame dlhodobo.

V predaji sa stretneme zvyčajne s dúškou tymianovou (Thymus vulgaris) a jej rôznymi odrodami, ktorá je pôvodom z južnej Európy. Používame ju prednostne ako koreninu.

Výsev semien: II, III
Výsadba: III, IV, V, IX, X
Zber vňate: VI, VII, VIII

Dúška materina

Čaj proti kašľu

Dúšku materinu, ktorú môžeme doma nahradiť aj tymianom, zmiešame s so semenami fenikla a sušinou skorocelu kopijovitého v pomere 1 : 1 : 1. Nálev pripravíme zaliatím vriacou vodu, necháme odpočinúť 10 minút a scedíme. Pijeme približne trikrát za deň teplý alebo priebežne počas dňa.

Vhodná aj pri: má dezinfekčné účinky a pomáha v čajových nálevoch pri liečbe močových ciest a hnačiek, z vňate s cukrom môžeme pripraviť sirup proti kašľu.

Čierna reďkev (Raphanus sativus var. niger)

Guľaté alebo podlhovasté čierne buľvy s bielym vnútrajškom sú väčšie ako klasické červené reďkovky. Pestujú sa ako zelenina, dajú sa aj dlhodobo skladovať v pivnici. Olúpanú a nastrúhanú dužinu pridávame do šalátov, prípadne nakrájanú na menšie kocky do polievok. Jej chuť býva pomerne ostrá. Ak nám jej ostrosť v šalátoch nevyhovuje, nastrúhanú ju nasolíme, necháme odstáť, vyžmýkame a až tak dáme do šalátu.

Výsev semien: VII
Zber koreňov: IX, X

Čierna reďkovka

Sirup proti kašľu

Sladký sirup je vhodný proti kašľu, pri prechladnutí a má výrazné antioxidačné účinky. Cukor zmierňuje ostrú chuť. Odrežeme vrchnú štvrtinu umytej buľvy, vydlabeme časť jej vnútra a zasypeme cukrom. Za niekoľko hodín sa cukor premení na sirup. Užívame ho po kávových lyžičkách niekoľkokrát denne. Cukor môžeme postupne dosypávať, kým reďkovka nezačne usychať. Vydlabané vnútro zjeme alebo nastrúhame, dáme do šálky a zasypeme cukrom.

Vhodná aj pri: pri poruchách žlčníka a pečene, arterioskleróze a málokrvnosti ju častejšie zaradíme do jedálnička, napríklad ako plátky na chlieb pri raňajkách.

Divozel veľkokvetý (Verbascum densiflorum)

Táto majestátna dvojročka, vysoká aj vyše 2 m, môže byť ozdobou najmä vidieckych a prírodných záhrad. Sama sa v nich rozmnožuje. Ak nám nevyhovuje miesto, kde rastie, skoro na jar v druhom roku ju môžeme presadiť, čo aj zníži konečnú výšku. Kvitne prakticky stále od konca júna až do mrazov. Je hojne navštevovaná hmyzom.

Výsev semien: IV, V, VI
Zber kvetov: VI, VII, VIII, IX, X

Divozel veľkokvetý

Čaj

Pri suchom a čiernom kašli, zachrípnutí, chrapote a zápale hrtana si pripravíme čaj z 2,5 lyžice sušených kvetov na 0,5 l vody. Zalejeme vriacou vodou, necháme postáť cca 10 minút, scedíme. Popíjame vlažný počas dňa.

Sirup

Čerstvé kvety vrstvíme do skleneného pohára spolu s cukrom. Necháme postáť cca tri týždne, precedíme, uložíme do malej uzavretej nádobky do chladničky. Pri kašli užívame denne jednu polievkovú lyžicu ráno a večer.

Vhodný aj pri: čaj sa používa aj ako močopudný a posilňujúci prostriedok.

Šalvia lekárska (Salvia officinalis)

Aromatickú polodrevitú bylinku pôvodom zo Stredomoria so striebristými listami pestujeme v bylinkovom, ale aj v okrasnom záhone. Vyhovujú jej slnečné stanovištia a suchšie a výživné pôdy. Celé trsy v júni krásne zakvitnú a prilákajú včely. Po odkvitnutí je dôležité ju zrezať, vyženie nové listy a aj menšie množstvo kvetov. Hlboko ju režeme v predjarí. Zberáme mladé listy a mladú vňať. Používame ju aj v kuchyni ako koreninu, najčastejšie na cestoviny, prípadne k tučným mäsám alebo k zverine. Dávkujeme opatrne a v malých množstvách, pretože jej aróma je veľmi intenzívna. Na liečenie sa neužíva dlhodobo a nie viac ako dve šálky čaju denne.

Výsev: III, IV
Výsadba: III, IV, V IX, X
Zber: V, VI, VII, VIII

Šalvia lekárska

Čaj

Čaj podporuje vykašliavanie a pôsobí protizápalovo. Na 0,5 l čaju použijeme iba tri až štyri lístky šalvie. Krátko povaríme, scedíme a popíjame vlažný počas dňa.

Vhodná aj pri: čaj vhodný aj pri nadúvaní a hnačke, zvonku sa používa ako kloktadlo pri zápaloch hrdla, horných dýchacích ciest alebo pri bolestiach zubov a paradentóze.

Pľúcnik lekársky (Pulmonaria officinalis)

Túto tradičnú bylinku našich lesov môžeme pestovať aj ako podrastovú rastlinu pod kríkmi a v záhonoch pod stromami. Okrem toho, že veľmi skoro na jar krásne kvitne, má celú sezónu atraktívne listy s bielymi bodkami. Je to medonosná trvalka. Zberáme mladé listy alebo kvitnúcu vňať. Vnútorne ho neužívame dlhšie ako tri týždne, potom si urobíme dva týždne prestávku. Nie je vhodný pre tehotné a dojčiace ženy a malé deti.

Zmierňuje dráždenie pri kašli, zbavuje hlienov v dýchacích cestách. Používa sa samostatne alebo v kombinácii s inými bylinkami.

Výsev: III, IV, V
Výsadba: III, IV IX, X
Zber listov a vňate: III, IV

Pľúcnik lekársky

Odvar na vykašliavanie

Jednu čajovú lyžičku sušeného pľúcnika zalejeme 2 dl vody, povaríme 5 minút, precedíme. Pije sa dva- až trikrát denne. Na lepší efekt môžeme vytvoriť zmes z pľúcnika, prvosienky jarnej a podbeľa.

Vhodný aj pri: podporuje potenie, zrážanlivosť krvi, je močopudný, pomáha pri hnačkách, pri ľahších chorobách žalúdka, čriev a nechutenstve; zvonka sa užíva na obklady rán.

 

 

Text: Ing. Monika Králová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Komentáre

    Pridaj príspevok