Starostlivosť o úžitkovú záhradu počas augusta: Na čo nezabudnúť?

  • 20.08.2021

Leto je v plnom prúde a v záhrade je stále čo robiť. Máme pre vás krátky zoznam prác, na ktoré netreba počas augusta zabudnúť.

Dievčatko v šatách polieva zeleninu v záhrade

Starostlivosť o ovocné stromy

ovocné stromy, ktoré sú plné dozrievajúcich plodov, musíme včas podoprieť. Najlepšie, kým sú plody malé. Inak hrozí, že sa počas veternejších dní alebo silnejšej letnej búrky zlomia. Navyše sa plody pri vetre môžu navzájom otĺkať a poškodzovať. Náchylné na zlomenie bývajú stromy ringlôt, sliviek, broskýň, hrušiek, ale aj višní. Použiť môžeme dlhé a pevné palice s vidlicou v tvare písmena V v hornej časti. Alebo využijeme pevné a širšie drevené laty, pričom do hornej časti zatlčieme dva klince do tvaru písmena V (alebo tento tvar vypílime) a dolnú časť zašpicatíme, aby sa ľahko zapichla do pôdy.

Ovocný sad

Začíname so zberom topinamburov

Topinambury sú stále ešte nedocenenou zeleninou, ktorá je však neskutočne nenáročná na pestovanie. Príbuzná slnečnice porastie dobre v kvetináči i v záhonoch a môžeme ju zberať naraz i po častiach. Hľuzy najlepšie vyberieme rýľovacími vidlami. Spracovať ich môžeme hneď alebo do dvoch týždňov uskladnené v chladničke v igelitovom vrecku. Zakopané v chladnej pivnici v piesku vydržia aj niekoľko mesiacov.

Topinambury v miske

Úroda majoránu

Ak sme majorán nestihli aspoň raz zožať v júli, bude nás to čakať v auguste. Ostrými nožnicami ostriháme výhony v dĺžke asi dvoch tretín. Z tých, ktoré necháme na rastline, ešte vyrastú ďalšie výhonky s voňavými kvetmi. Na lepšie sušenie a následné používanie strhneme z hlavnej stonky listy s kvetmi a rozložíme na sito na bylinky alebo na plech na pečenie. Dáme na tienisté a teplé miesto. Niekoľkokrát za deň otočíme. Pri použití umelého tepla nemá teplota prekročiť 40 °C. Drobné lístky s kvetmi strhneme zo stonky pred sušením alebo po usušení.

Usušený majorán

Druhá úroda zeleniny

Po zbere hlavnej plodiny máme ešte šancu stihnúť jednu úrodu. Okrem špenátu môžeme vysievať šaláty a reďkovky. Záhon najskôr starostlivo odburiníme, dáme si zvlášť záležať na likvidácii vytrvalých burín, ako je pýr, pupenec alebo kozonoha. Ťažšiu pôdu zľahka prerýľujeme, ľahkú piesčitú postačí nakypriť vidlami. Hnojiť nemusíme. Semená vysievame skôr redšie, aby mali novovyklíčené rastlinky dostatok svetla. Proti silnému slnku ich chránime netkanou textíliou. V prípade sucha pravidelne zalievame.

Slimáky nielen na kapuste

Ani v auguste si od boja so slimákmi neodpočinieme. Zvýšenú pozornosť venujeme porastu hlávkovej kapusty, ktorá ich nadmieru láka. Ak sa slimák dostane do stredu hlávky, za nejaký čas nasleduje jej vyhnívanie. Okrem klasických návnad môžeme zvoliť biologické riešenie v podobe dravých hlíst rodu Phasmarhabditis hermaphrodita.

Slimáky v záhrade

Úroda rakytníka

Zber skorých odrôd rakytníka sa začína už v neskorom lete. Ideálne je vetvičky z kríka odrezať, dať vo vreciach do mrazničky a plody zberať až potom. Pri mladých rastlinách je však škoda ker prerezávať, ostáva teda časovo náročnejšia ručná práca, ktorú si môžeme rozplánovať aj na niekoľko dní. Plody sa nedajú zberať v záhradníckych rukaviciach, pomôcť si môžeme tenkými chirurgickými. Počas zberu ich budeme musieť párkrát vymeniť, keď sa roztrhnú na ostrých vetvičkách.

Zber rakytníka

Nakladané feferónky

V záhrade alebo v kvetináčoch na terase už dozrievajú čili papričky. Ak sme milovníkmi štipľavého, potom neváhajme a dobre dozreté a vyfarbené plody naložme do nálevu samostatne alebo spolu s hermelínom. Na dno pohára dáme niekoľko plátkov cibule, pridáme cesnak, semienka horčice, celé korenie, nové korenie, zalejeme nálevom a zavaríme. V jednom pohári možno kombinovať pokojne rôzne odrody, takýmto pestrofarebným darčekom potom nepohrdne žiadna návšteva.

Na čo ešte nezabudnúť

  • Zo zdravých a silných jahôd odoberáme odnože. Najsilnejšie dcérske rastliny rastú väčšinou uprostred výhonka.
  • Listy egrešov a ríbezlí napadnuté škvrnitosťou listov ostriháme a spálime.
  • Do konca mesiaca skrátime paradajkám vrcholy, aby dozrievali plody aj vo vyšších poschodiach.
  • Nastáva najlepší čas na výsev ozimnej cibule, na ktorej si pochutnáme na jar.

 

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Najnovšie diskusie