Uvoľnilo sa vám miesto v záhrade? Teraz zasejte toto a neobanujete!

Fazuľové lusky môžu byť pokojne rastlinou prvej voľby. Na hriadke sa jej bude dariť približne od mája. Ale výhodou tejto rastliny je, že dokáže klíčiť aj neskôr. A nielen neskôr, ale naozaj aj teraz.  Výhodou luskov je to, že naklíčia aj keď je teplo, aj keď je pomerne horúco a samozrejme aj keď je o čosi chladnejšie. 

Fazuľové lusky na rastline

Rastú ako z vody!

Fazuľové lusky sú strukovina, ktorá práve v lete relatívne rýchlo poskytuje úrodu. Dokonca dostatok úrody v pomere k tomu, koľko miesta zaberie. Vhodná aj na sejbu vo väčších nádobách, teda hoc aj na balkóne.

Listy kríčkovej fazule

Kvet fazule

Zvládne rásť bez opory, no nenahnevá sa, keď ju dostane. Augustový výsev mám niekoľko rokov po sebe preverený a bez problémov rastlina stíha dozrieť v uspokojivú úrodu. Z jednej sejby môžete rátať 2, občas aj 3 zbery, keďže zreje postupne, resp. vo vlnách. Na urýchlenie klíčenia sa dá aplikovať jednoduchý trik, namočiť semienka deň pred výsevom do vody. Táto rastlina ľúbi teplo a vlahu. Zbierame celé struky s rysujúcimi sa mladými fazuľkami vnútri.

Fazuľové struky

Obľúbila som si zber strihaním

Nožnice v ruke

Fazuľových luskov je viacero odrôd, poznáme svetlé žlté cez zelenú klasiku až po šľachtené tmavé, takmer čierne. V každom prípade je to rastlina hodná konzumu. Plná vitamínov a vlákniny. Báť sa jej netreba, ale surové struky neskúšajte. Obsahujú jedovatú látku lektín, vyvoláva hnačky a vracanie, tepelnou úpravou tento problém odpadá.

Pozbierané fazuľové lusky v miske

Fazuľu môžete pestovať aj na balkóne, nechajte sa inšpirovať článkom Pergola na balkóne poskytne tieň a bonusom môžu byť aj chutné plody ako zo záhradky

Fazuľková klasika

Fazuľky sa snáď najčastejšie využívajú na spôsob sladko-kyslého prívarku s kôprom v hustejšej verzii alebo v redšej ako polievka.

Na prívarok budeme potrebovať:

  • fazuľové lusky
  • zemiaky
  • soľ, korenie, vegetu, bobkový list
  • cibuľku
  • maslo
  • trstinový cukor
  • smotanu na šľahanie
  • 2 polievkové lyžice múky
  • ocot
  • kôpor

Pokrájané fazuľové lusky

Postup

Na masle osmažíme cibuľku, kto rád, môže pridať aj cesnak. Pridáme lyžicu trstinového cukru., za misku fazuliek nakrájaných na menšie kúsky, 3 stredne veľké zemiaky na malé kocky. Posolíme, pridáme vegetu, “postrašíme” čiernym korením. Zalejeme vodou tak, aby nič netrčalo, ale nie viac. Necháme variť do zmäknutia.

Pokrájané fazuľové lusky vo vriacej vode

Zatiaľ si pripravíme smotanu a 2 kopcovité lyžice múky, dobre rozhabarkujeme. Pridáme až keď je v hrnci všetko mäkké podľa želania. Necháme krátko prejsť varom. Pridáme lyžicu octu. Ja používam slabší 7,5 %, toho pokojne aj dve. V každom prípade, pridať sa dá vždy, ale ubrať ani náhodou. A napokon čerstvý nadrobno nasekaný kôpor.

Kôpor v dlani

Prívarok je hotový. Hodí sa k nemu kadečo. Vajíčko a niečo mäsové. Volské oko, stratené vajíčka alebo obyčajné vajko na tvrdo. Fašírka, klobáska alebo obyčajný párok. Je to výborné jedlo na veselé stolovanie. Vajíčka poslúžia ako oči a opečený párok so zárezmi po vonkajšom obvode vyčaria úsmev na tanieri a verím aj tomu, kto to bude jesť.

Fazuľkový prívarok

Prívarok z fazuľkových luskov

Stratené fazuľky v polievke

Fazuľky môžu byť v polievke vidno, alebo ich môžete mixnutím ponorného mixéra aj ukryť. Buď skombinujete len lusky a zemiaky alebo môžete experimentovať. Napríklad sa prebehnete po záhrade a pozbierate z každého rožka troška. Na takúto polievku teda budete potrebovať okrem luskov čokoľvek zeleninové, čo sa pritrafí.

Pozbieraná úroda zo záhrady v miske

Uvaríte spolu, ochutíte a po zmixovaní získate hladký zeleninový výživný krém. Ak chcete naozaj hustý, vody v hrnci musí byť len toľko, aby bolo všetko ponorené, ani o kúsok viac.

Zelenina zo záhrady v polievke

Pridať sa dá vždy, vyparovanie by bolo náročnejšie.

Rozmixovaná polievka s fazuľovými luskami

Podávame s pečivom, či krutónmi. Mne sa k luskom vždy žiada čosi kyslé, takže môžete na tanieri prihodiť za kopcovitú lyžicu kyslej smotany.

Polievka z fazuľových luskov a zeleniny v miske

Ďalšie tipy

Lusky znesú aj kreatívnejšiu úpravu, nielen varenie. Výborné sú v jednoduchej podobe ako príloha na pare alebo v kombinácii napríklad so syrom zapečené.

Fazuľové lusky v miske

Ak si ich chcete odložiť na neskôr, vydržia nejaký čas aj v chladničke, ale lepšia voľba bude mraznička alebo zaváranina. Zavárajú sa buď v slanom náleve, ale ak viete, že z nich budete robiť jedlá na kyslo, môžete ísť na to podobne ako na kyslé uhorky, zavaríte povarené lusky v sladko-kyslom náleve. Rozdiel oproti nálevu na uhorky je len v tom, že by mal byť menej koncentrovaný, takže skrátka ku klasickému pomeru pridáte väčší diel vody. Z mrazničky lusky sú naopak vhodnejšie na úpravu na pare alebo do rúry.

 

 

Text a foto: Martina Töröková

Komentáre

    Pridaj príspevok

    avatar