Aj v druhej časti decembrovej epizódy podcastu Záhrada sa spolu s včelárom Tomášom Blaškovičom ponárame do tajomstiev spojených s včelárstvom. Tentokrát sa však zameriavame na med.
Včelár Tomáš Blaškovič nám podrobne vysvetľuje, ako med vzniká, aké druhy poznáme a ako sa od seba líšia – nielen chuťou, ale aj zdravotnými benefitmi. Med z rôznych kvetov či rastlín má totiž rôzne účinky na naše zdravie. Dozviete sa aj to, čo znamená pojem pastovaný med, prečo je taký obľúbený a aké sú jeho prednosti.
Vypočujte si špeciálnu decembrovú epizódu o mede
Aký med si vybrať?
Táto epizóda sa venuje aj výberu kvalitného medu. Tomáš radí, na čo si dať pozor pri jeho kúpe – či už od včelára alebo v supermarkete. Rozoberáme aj to, či je možné na prvý pohľad rozpoznať kvalitný med a čo všetko ovplyvňuje jeho kvalitu.
Okrem toho sa dozviete, či sa med môže pokaziť, ako ho správne skladovať, aby si zachoval svoje cenné vlastnosti, a aké procesy v ňom prebiehajú. A čo je naozaj pravdy na tom, že by sme ho nemali dávať do horúceho nápoja? Tomáš tiež vyvracia niektoré mýty, ktoré sa okolo tohto sladkého produktu šíria.
A nezabudneme ani na vianočné tradície! V tejto epizóde sa Tomáš podelí o to, akú dôležitú úlohu zohráva med počas Vianoc a aké včelárske tradície sa spájajú s týmito sviatkami.
Nezmeškajte ani predchádzajúcu epizódu podcastu Záhrada
Ak ste ešte nepočuli predchádzajúcu epizódu, v ktorej sa venujeme téme včiel a opeľovačov, určite si ju nenechajte ujsť! Obidve epizódy vám poskytnú komplexný pohľad na svet včiel, ich ochranu a najmä na to, akú hodnotu pre náš život a prírodu predstavujú.
Prajeme vám príjemné počúvanie!
Ak sa vám podcast Záhrada páči, budeme veľmi radi, keď ho pošlete aj vašim priateľom. Možno sa v ňom taktiež dozvedia dôležité informácie o ich záhrade.
Text: Eva Fačková
Foto: isifa/Shutterstock
Ahojte, viete mi dať kontakty na overených včelárov, u ktorých by som si mohla k…