Mak patrí medzi najkrajšie úžitkové rastliny, ktoré sa pestujú kvôli cenným semienkam bohatým na bielkoviny a minerálne látky. Nesmie chýbať v pečive ani v sladkých dezertoch.

Mak siaty (Papaver somniferum) je pre obsah alkaloidov v niektorých krajinách dokonca zakázaný. U nás sa však jeho pestovanie teší dlhoročnej tradícii, len je potrebné vybrať správnu odrodu. Pokiaľ chceme túto rastlinu pestovať najmä kvôli výdatným semienkam vhodným do kuchyne, vyberáme potravinárske odrody.
Okrem nich sa stretneme aj s makom priemyselným alebo napríklad okrasným. Pre potravinársky mak je typický len veľmi nízky obsah alkaloidov. Okrasné odrody sa pýšia jednoduchými aj plnými kvetmi. Patria k letničkám, ktoré stačí vysiať len raz, pretože sa opakovane samovysievajú.
Vedeli ste, že…
Odrody maku sa označujú ako „slepák“ a odroda s makovicami ako „hleďák“ – ten vytvára v hornej časti makovice otvory, z ktorých môžu vypadávať semená. Slepák tieto otvory nemá, takže o semienka pri zbere neopatrnou manipuláciou neprídeme.
Výživová hodnota
Energetická hodnota maku dosahuje približne 550 kcal. Semienka sú bohatým zdrojom bielkovín, vlákniny aj tukov s priaznivým zastúpením nasýtených mastných kyselín. Obsahujú vitamín E či vitamíny skupiny B, z minerálnych látok sa v maku objavujú hlavne železo, horčík a vápnik.
Mak funguje antioxidačne, podporuje imunitu, krvotvorbu aj dobrý stav kože a vlasov.
Ako pestovať mak
Semená maku sa dajú vysievať na slnečné stanovište v zime už vo februári. Zimný výsev je výhodný, pretože semená na klíčenie využijú ešte zimnú vlahu. Práve sucho býva v súčasnosti pre vzídenie maku tým najväčším problémom, preto sa v suchých oblastiach odporúča výsev skôr ozimných odrôd.
Semená vysievame len povrchovo, vo vlhkej pôde však vyklíčia aj z hĺbky dvoch centimetrov. Táto rastlina je rovnako náročná aj na „čistotu“ záhona – nedokáže totiž vzdorovať burinám.
Záhon sa nutné po vyklíčení udržiavať nakyprený a odburinený, rovnako tak je potrebné zabezpečiť stabilnú a rovnomernú zálievku. Pôda by mala byť hlinitá alebo hlinitopiesčitá. Pretože mak patrí medzi plodiny druhej trate, neznáša priame hnojenie hnojom.

Zber
Mak sa zbiera v plnej zrelosti vo chvíli, keď sú makovice už zaschnuté. Zberáme ho ideálne počas slnečného poludnia, keď už uschla ranná rosa.
Stonka by mala ísť ľahko zlomiť a makovica by sa mala dať ľahko rozdrviť rukou. Makovice by nemali byť zelené ani navlhnuté od dažďa či rosy.
Pestovanie maku siateho
Výsev: február – apríl priamo na záhon
Zber: august – september
Rozstupy: 0,3 × 0,15 m
Ako skladovať mak
Mak skladujeme v chladnejšej, dobre vetranej miestnosti. Na jeho uchovanie je najlepšie použiť plátenné vrecká. V perfektnom stave vydrží asi jeden rok, dlhšie skladovanie sa už podpíše na jeho chuti a kvalite.
Mletý mak sa však dá skladovať len niekoľko dní alebo týždňov, preto ho melieme vždy len pre aktuálnu potrebu alebo ho zamrazíme.

Naša voľba odrôd
- ‘Maraton’ – stredne skorá odroda s modrými semenami a s bielymi, mierne ružovkastými kvetmi
- ‘Orel’ – stredne skorá odroda s bielymi semienkami a s orieškovou chuťou; kvety sú svetlé, mierne ružovkasté
- ‘Olaf’ – ozimná modrosemenná odroda maku s fialovým kvetmi
Galéria k článku
Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: iStock, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Viete mi niekto poradit s pestovanim Alocasie? Kupila som si pred par mesiacmi j…