Zo záhrady do kuchyne: Nenáročná rebarbora

Keď nás prepadne chuť na niečo kyselkavé a sladké zároveň a nášmu jazýčku sa nezavďačí ani citrón, ani kyslé jablko, skúsme rebarboru.

Zo záhrady do kuchyne: Nenáročná rebarbora

Ako ju spoznáme

Vyzerá ako veľký lopúch, ale nie je. Na jednom mieste bez presádzania rastie 15 až 20 rokov. Listy tvoria prízemnú ružicu, čepele môžu byť široké aj 40 cm. Dužinaté listové stopky môžu byť červenkasté i žlté, dlhé 30 až 50 cm. V lete zo stredu vyrastá 1,5- až 2-metrová kvetná stonka s drobnými žltými kvietkami.

Pre zdravie…

Rebarbora obsahuje minerálne látky, najmä draslík, horčík, železo, jód, ďalej kyselinu citrónovú, jablkovú, šťaveľovú, glykozidy, triesloviny, éterické oleje a pektín. Má pozitívny vplyv na svaly, nervy a kosti. Pomáha telu zbavovať sa škodlivých látok, nápomocná je aj pri chudnutí či tráviacich ťažkostiach.

Zo záhrady do kuchyne: Nenáročná rebarbora

Čo je na rebarbore jedlé

Jedlé sú dužinaté listové stopky. Najlepšie, keď sú celkom mladé, jemné. Tmavočervené až bordové sú sladšie, zelené a žlté sú kyslejšie.

Kedy a ako zbierať

Rebarbora sa zberá najskôr v druhom roku pestovania. Najvhodnejší termín je od polovice apríla do polovice júna. Neskorší zber nie je vhodný, lebo stopky obsahujú viac kyseliny šťaveľovej, ktorá môže citlivým ľuďom dráždiť žalúdočnú sliznicu, preto ich zberáme len skoro na jar.

Listy jemne skrútime a odlomíme alebo odrežeme ostrým nožom. Najlepšie včas ráno, kým je chladno a listy sú svieže. Listovú čepeľ hneď odrežeme, necháme len vejárovitý, asi dvoj- až trojcentimetrový kúsok, aby stopka nevysychala a nezvädla. Z mladého trsu odrežeme zopár listov s celkom vyvinutou čepeľou. Zo starších rastlín môžeme odrezať až tretinu listov. V chladničke vydržia až dva týždne. Úroda z jednej rastliny je až 7 kg.

Zo záhrady do kuchyne: Nenáročná rebarbora

Klasická výsadba rebarbory

Rastlina sa vysádza v marci alebo apríli, ale i v októbri. Vegetačný vrchol má byť asi päť centimetrov pod povrchom pôdy. Vzdialenosť medzi rastlinami by mala byť minimálne 1,2 až 2 × 1,2 až 2 m. Mladé rastlinky pred zimou chránime prikrývkou – z čečiny, rašelinou alebo lístím. Bežne ju ošetrujeme okopávaním a pravidelným zavlažovaním. Choroby ani škodce ju nenapádajú. Ak chceme mať úrodu skôr, môžeme na jar prihrnúť k stopkám pôdu alebo prikryť rastliny netkanou bielou textíliou.

Zo záhrady do kuchyne: Nenáročná rebarbora

Rýchlenie rebarbory

V marci rastlinu prikryjeme starým dreveným súdkom, hrncom alebo debničkou. O mesiac, v apríli, už môžeme zberať mladé stopky.
Náročnejšie je rýchlenie v tmavých miestnostiach, v pivniciach s teplotou vzduchu okolo 18 až 20 °C. Rastliny, samozrejme, musíme v októbri vybrať z pôdy a založiť do 10 až 15 cm vrstvy piesku. Korene ukladáme tesne vedľa seba a prikryjeme ich zeminou až do výšky vegetačných vrcholov. Keď narastú do dĺžky 15 cm, znížime teplotu na 12 °C. Rýchlenie trvá približne 6 týždňov. Rastliny môžeme vysadiť aj do nádob – ľahšie sa s nimi potom manipuluje.

Zo záhrady do kuchyne: Nenáročná rebarbora

Kuchynská príprava

Listové stopky treba ošúpať (šupka sa dá ľahko stiahnuť v pásoch), pokrájať na menšie kúsky, ideálne je krátko ju povariť a podusiť. Rebarbora je vhodná na prípravu sladkých dezertov v kombinácii s tvarohom, nákypov či kysnutých koláčov s posýpkou. Výborná je i ako príloha k mäsitým jedlám, syru či ako plnka do pečiva. Môžeme z nej vyrobiť džem, víno, šťavu alebo kompót.

Zo záhrady do kuchyne: Nenáročná rebarbora

Rebarbora v skratke

Stanovište: vyhovuje jej tieň, ale dobre znáša aj slnečné miesto chránené pred vetrom, možno ju pestovať aj vo vyšších polohách.

Pôda: mala by byť dobre zásobená živinami, vyhovuje jej hlinitá až hlinitopiesočnatá vápenatá pôda s dostatkom humusu.

Odporúčame: pôda by mala byť dostatočne hlboko spracovaná – prekyprená až do hĺbky 50 cm; do pôdy je vhodné zapracovať dobre rozložený maštaľný hnoj (8 až 10 kg na 1 m2)

Pozor: je citlivá na zamokrenie, výška hladiny spodnej vody by mala siahať 1 až 1,5 m pod povrch.

 

 

Text: Ing. Hana Szabóová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Komentáre

    Pridaj príspevok

    avatar