3 prípady, kedy môže byť divoká forma zeleniny výhodnejšia, ako ako tá kultivovaná

  • 16.09.2022

Domestikácia divokej zeleniny sa takmer určite pričinila k úspechu ľudskej rasy. Pre našich predkov bolo určite výhodnejšie pestovať paradajky veľkosti dlane, než väčšieho hrášku.

Divoké paradajky
Foto: Shutterstock

Dnes by si už hádam nik nekúpil banán s tvrdými semenami vo vnútri. No a mládež by určite pohrdla melónom veľkým ako dnešné uhorky nakladačky. Pestovanie a selekcia väčších a praktickejších plodín viedla k zelenine, akú poznáme dnes. Množstvo záhradkárov však nevie, že na trhu sa stále vyskytujú divé druhy, ktoré majú svoje výhody i nevýhody.

Dnes už vidíme množstvo záhradkárov, ktorí zeleninu nepestujú z ekonomických dôvodov, ale skôr pre radosť a čas strávený v prírode. Práve tí môžu naplno využiť výhody divokých foriem, ktoré postupne prichádzajú do módy.

Banán s tvrdými semienkami
Banán s tvrdými semienkami, foto: Shutterstock

Nižšie nároky na starostlivosť

Veľké množstvo dnešných moderných záhradkárov rieši problém s časom. Niekedy vám jednoducho nezvýši čas na vytrhávanie zálistkov rajčín a ich uväzovanie. Krásnym riešením by v tomto prípade mohli byť napríklad divoké paradajky.

Prirodzene pochádzajúce z Peru, divoké formy paradajok sa od svojich moderných príbuzných značne líšia. Zásadným rozdielom je spôsob rastu, ktorý môžete využiť vo svoj prospech. Divoká paradajka rastie zjednodušene “nadivoko”, teda nie je potrebné ju tvarovať a obtrhávať. Postupom sezóny vytvorí hustý ker, ktorý neumožní rast buriny, čo je ďalšia výhoda. Hustá vegetácia tiež zadrží väčšie množstvo vody, než kolíková paradajka.

Ako nevýhoda sa javí malá veľkosť plodov, ktoré vyzerajú ako menšie cherry paradajky. Na druhú stranu sú ale mimoriadne chutné, častokrát chutnejšie ako bežné odrody. Problémom môžu čeliť záhradkári s malými záhradami, keďže jedna rastlina môže zabrať plochu dvoch metrov štvorcových.

Divoké paradajky
Divoké paradajky, foto: Matúš Puskeiler

Nedostatok miesta

Ak vás na začiatku sezóny chytila záhradkárska horúčka a sadili ste všetko, na čo vám oči padli, mohlo sa vám jednoducho stať, že v záhrade nezvýšilo miesto na niektorý druh zeleniny. Riešením by opäť mohli byť divokejšie formy zeleniny, ktoré veľakrát nepotrebujú k svojej existencii hriadku.

Vhodným príkladom by mohol byť divoký cesnak, na ktorý ste už možno vo voľnej prírode natrafili. Najčastejšie ho môžete zbadať pri jarnom kosení trávnika, vyzerá ako menší kultivovaný cesnak. Výborne sa mu darí napríklad pod korunami stromov a často sa nárokmi podobá ľaliám.

Drobné cibuľky tohto cesnaku nájdete na predaj napríklad na internete. Ich výsadba je jednoduchá, prekypríte pôdu a do jednotlivých dierok vložíte cibuľky. Z tohto cesnaku sa konzumuje nielen cibuľka, ktorá má menej výraznú chuť ako cesnak z obchodu, ale aj vňať. Mimoriadne dôležité je však vedieť rozoznať cesnak a rastliny ako napríklad konvalinka, ktoré sú smrteľne jedovaté.

Divoký cesnak
Divoký cesnak, foto: Shutterstock

Problém s chorobami

S rôznymi chorobami na pestovaných rastlinách sa už pravdepodobne stretol každý a dokážu znepríjemniť celú sezónu. Obávaná pleseň ničí celé úrody paradajok, hlavne ku koncu sezóny. V prípade, že sa radíte medzi záhradkárov, ktorí neradi používajú postreky, mohlo sa vám aj napriek prevencii stať, že celé rastliny uhynuli v priebehu pár týždňov. Opäť sa ako dobrá alternatíva javia divoké formy.

Divoké paradajky
Divoké paradajky, Foto: Matúš Puskeiler

Ako príklad uvedieme opäť divoké rajčiny, ktoré sú často rezistentné voči plesňovým ochoreniam a ich spôsob rastu ich predurčuje k väčšej odolnosti. Kým pri bežných rajčinách pleseň postupuje rýchlo od spodných listov k horným, bujný rast divokých rajčín často predbehne postup plesne. Viackrát sme sa už stretli so skúsenosťami záhradkárov, ktorí tvrdili, že to boli práve divoké paradajky, ktoré ostali v záhrade ako posledné. Ani táto výhoda však nepredstavuje stopercentnú ochranu a pri veľmi agresívnych plesniach sa môže stať, že za obeť padnú aj tie najodolnejšie kusy.

Text: Matúš Puskeiler
Foto: autor, isifa/Shuttesrtock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Lunárny kalendár pre záhradkárov - január 2023 Januárovo-februárový sprievodca pestovaním: Čo a kde vysievať v tomto období? Ako na zimný rez viniča: Tradícia starých vinohradníkov má aj praktické dôvody Tri najčastejšie problémy pri predpestovaní zeleniny: Vyhnite sa týmto chybám a zvýšte šancu na zdravé sadenice Súťaž Najkrajšia záhrada 2022: Výsledky hlasovania Čemerica – vždyzelená trvalka, ktorá prekvapuje svojimi krásnymi kvetmi v zimnom období
Tri najčastejšie problémy pri predpestovaní zeleniny: Vyhnite sa týmto chybám a zvýšte šancu na zdravé sadenice Čo s krušpánom, ktorý zničila vijačka a prečo týmto drevom nekúriť? Všetko, čo potrebujete vedieť o vysievaní: Držte sa týchto tipov, odmenou budú silné a zdravé priesady Zvyšky zeleniny nevyhadzujte! O pár dní z nich môžete mať čerstvú vňať Hľadáte niečo nové na túto sezónu? Tieto netradičné druhy zeleniny dopestujete aj v našich podmienkach Exotické a návykové: Poznáte korenie SUMAC? Ak máte tráviace ťažkosti, pridajte si ho k obľúbeným koreninám