Sezóna jahôd je v plnom prúde. Ak hľadáte inšpiráciu, ako ich využiť, podelíme sa s vami o naše recepty. Sú odskúšané a jednoduché na prípravu.

Jahody sú nielen chutné, ale aj veľmi zdravé ovocie, z ktorého sa dá pripraviť mnoho dobrôt. Okrem klasických receptov ako kompóty, džemy či marmelády, môžete vyskúšať aj mrazenú dreň, zmrzlinu, ovocné šťavy či sirupy. Pridajte ich tiež do ovocných šalátov, smoothie a, samozrejme, upečte si koláč.
Okrem ich príjemnej vône a sladkej chuti sú jahody bohatým zdrojom vitamínov a minerálov. Majú takmer rovnaký obsah vitamínu C ako citrusové plody. Ich červenú farbu spôsobujú polyfenoly, rastlinné pigmenty, ktoré majú antioxidačný účinok. Tento účinok je taký silný, že jahody patria spolu s čučoriedkami a brusnicami k najvýraznejším potravinovým antioxidantom. Jeden kilogram jahôd denne vám môže pomôcť chrániť sa pred nádorovými ochoreniami.
Ako jahody skladovať a spracovať?
Zrelé jahody by ste mali spotrebovať čo najskôr, ideálne do 1-2 dní, pretože ich čerstvosť a výživové hodnoty rýchlo klesajú. Ak ich chcete skladovať v chladničke, uložte ich do neuzavretých nádob, aby ste zabránili plesniveniu. Pomôže tiež, ak na dno nádoby dáte papierovú utierku, ktorá absorbuje prebytočnú vlhkosť.
Pred uložením ich neumývajte, nadmerná vlhkosť na povrchu plodov môže tiež urýchliť proces kazenia. Jahody dôkladne umyte až tesne pred použitím a spracovaním. A ako ich spracovať? Prinášame vám pár chutných receptov.

Rebarborovo-jahodový koláč
Budeme potrebovať
- 4 vajcia
- 100 g polohrubej múky
- 200 g práškového cukru
- 50 g masla
- jahody, maliny, asi 3 stonky rebarbory
Postup
- Žĺtka vymiešame s polovicou práškového cukru do peny. Pridáme múku a rozpustené maslo. Na záver zľahka primiešame tuhý sneh, ktorý si vyšľaháme z bielkov a zvyšného cukru.
- Pripravené cesto dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Navrch poukladáme umyté a očistené jahody, maliny a rebarboru.
- Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 180 stupňov asi 30 – 35 minút. Po upečení posypeme práškovým cukrom.

Jednoduchá jahodová torta
Budeme potrebovať
- 250 g masla
- 250 g práškového cukru
- 4 väčšie vajcia
- 250 g polohrubej múky
- 1 balíček prášku do pečiva
Plnka
- 250 g mascarpone
- 200 ml sladkej šľahačkovej smotany
- jahodový džem
- jahody
Postup
- Maslo vyšľaháme s cukrom do peny. Pridáme po jednom vajíčka. Do hmoty vmiešame múku zmiešanú s práškom do pečiva.
- Cesto vylejeme do vymastenej a múkou vysypanej formy a pečieme pri 180 stupňoch asi 40 minút. Po vychladnutí môžeme pokvapkať cukrovou vodou alebo zaváraninovou šťavou, aby nebolo suché.
- Vychladnuté cesto natrieme džemom, následne krémom z vyšľahanej šľahačky zmiešanej s mascarpone, na ktorý poukladáme celé jahody. Nesladíme.

Jahodová mrazená dreň
Príprava je veľmi jednoduchá. Umyté jahody rozmixujeme. Môžeme (ale ani nemusíme) pridať cukor podľa chuti. Nalejeme do nádob na zmrzlinu alebo téglikov a zamrazíme.
Jahodový sirup
Budeme potrebovať
- 1 kg čerstvých jahôd
- 1 l vody
- 400 g trstinového cukru
- 1 a pol čajovej lyžičky kyseliny citrónovej
Postup
- Očistené a nakrájané jahody vložíme do hrnca a pridáme vodu. Na miernom ohni zmes varíme aspoň 15 minút.
- Po uvarení scedíme a pridáme cukor podľa chuti. Povaríme ešte 5 minút, kým sa cukor úplne rozpustí. Pridáme trochu kyseliny citrónovej pre lepšiu konzerváciu.
- Hotový sirup nalejeme do dobre umytých fliaš, ktoré ešte horúce otočíme hore dnom. Po vychladnutí uložíme na chladné a tmavé miesto.
- Zo sirupu si môžeme spraviť osviežujúce letné limonády alebo rýchly domáci ľadový čaj s pridaním ľadu. Využijeme ho aj ako polevu na koláč, zmrzlinu či šľahačku.

Naše tipy
K jahodám sa hodí aj mäta, skúste pridať pár lístkov pre sviežejšiu chuť. Rozvarené jahody, ktoré zostanú po scedení šťavy, nevyhadzujte! Môžete ich pridať do bublaniny.
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová
Ahojte, co pomoze na hadatko jahodove? Chemia? Nechemia?