Uhorky sú neodmysliteľnou súčasťou záhrad aj pultov v obchodoch. Ukážeme vám, ako využiť túto sezónnu zeleninu naplno – od klasických kvašákov až po netradičné ázijské rezance.

Vo všeobecnosti poznáme dva druhy uhoriek – uhorky dlhé a štíhle, označované ako šalátové, a drobné s jemnými štetinkami alebo ostňami, tzv. nakladačky.
Uhorky sú nízko kalorické a obsahujú až 96 % vody, čo ich robí ideálnymi aj pre tých, ktorí sa snažia schudnúť. Okrem toho sú bohaté na vitamíny a antioxidanty, ktoré pomáhajú odvádzať z tela toxíny, podporujú trávenie, prispievajú k zdravému rastu vlasov a zlepšujú pružnosť a hydratáciu pokožky. Výťažky z uhoriek môžeme nájsť aj v mnohých kozmetických prípravkoch.
Okrem bežných šalátov či zavárania máme mnoho ďalších spôsobov, ako si uhorky vychutnať. Môžeme si z nich pripraviť napríklad obľúbené kvašáky, sviežu uhorkovú polievku, nátierku alebo limonádu. Ako na to?
Tradičný recept na kvašáky
Kvasené uhorky alebo kvašáky už robil hádam každý. Kto to ešte neskúsil, poradíme ako:
Väčšie uhorky umyjeme, konce odrežeme a do každého spravíme zárezy. Na spodok väčšej fľaše dáme kôpor, na ktorý ukladáme uhorky tak, aby boli na tesno. Opakujeme aj s druhým poschodím.
Naplnený pohár zalejeme vodou, v ktorej sme rozmiešali soľ (podľa chuti). Na vrch položíme konček chleba, jemne uzavrieme a dáme na slnečné miesto kvasiť. Uhorky sú pripravené na konzumáciu, keď je voda už zakalená. Treba ochutnať, či sú aj dostatočne mäkké.

Nakladané uhorky ako skvelá príloha
Zavárané alebo inak nakladané uhorky sú skvelou prílohou k jedlu.
Menšie uhorky (5 až 8 cm) najprv umyjeme a vkusne naložíme do 0,7 l zaváraninového pohára. Na spodok môžeme uložiť pár koliesok mrkvy, cibule a kôpor. Uhorky vkladáme do pohára natesno vedľa seba – najprv tie väčšie a medzery vyplníme menšími.
Uvaríme si nakladač (nakladací nálev zo zmesi soli a korenín) podľa návodu, ktorý bežne kúpime v obchodoch. Pripraveným nálevom uhorky zalejeme. Pohár uzavrieme viečkom a sterilizujeme.

Uhorková studená polievka Tarator
Tarator je tradičná studená polievka z Bulharska. Jej základnými surovinami sú jogurt, uhorka, cesnak a kôpor. Príprava polievky je jednoduchá a rýchla a v lete príjemná na osvieženie. Vyskúšajte:
Budeme potrebovať
- 400 gramov gréckeho jogurtu
- 1 šalátovú uhorku
- 2 strúčiky cesnaku
- hrsť vlašských orechov
- kôpor
- 150 ml studenej vody
- soľ, čierne korenie, olivový olej
Postup prípravy
- V mixéri rozmixujeme jogurt, uhorku, orechy a kôpor.
- Dochutíme soľou, korením a doplníme studenou vodou.
- Hotovú polievku vložíme do chladničky.
- Vychladenú polievku podávame s nasekaným kôprom, orechmi a olivovým olejom.

Uhorková limonáda na horúce dni
S letom a horúčavami prichádza aj čas domácich limonád. Čo tak si pripraviť niečo nové a vyskúšať uhorkovú? Poďme na to:
Budeme potrebovať
- 1 šalátovú uhorku
- 1 väčší citrón
- hrsť mätových lístkov
- 1 dl bazového sirupu (kto nemusí sladké, sirup vynechá)
- 1,5 litra vody
- ľad
Postup prípravy uhorkovej limonády
Umytú uhorku a citrón nakrájame na kolieska a dáme do džbánu. Pridáme lístky mäty spolu so sirupom (podľa chuti). Zalejeme studenou vodou a pridáme kocky ľadu.
Alebo pridajte aj zázvor:
Očistenú uhorku zbavíme semienok a pokrájame na kúsky. Spolu s vyžmýkanou šťavou z jednej limetky, soľou, cukrom, vodou, bazovým sirupom a ľadom rozmixujeme dohladka. Môžeme pridať aj kúsok zázvoru a prelejeme do džbánu. Na záver pridáme kocky ľadu, plátok citróna a kolieska uhoriek.

Uhorkový šalát na zimu bez sterilizácie
Tento rýchly a jednoduchý spôsob, ako si uchovať uhorky, je skvelý na zimné obdobie.
Nakrájame uhorky, mrkvu a cibuľu na kolieska. Tieto tri suroviny potom postupne vrstvíme do zaváraninového pohára. Do každého pohára pridáme strúčik cesnaku pre lepšiu chuť.
Zalejeme horúcim nakladačom, ktorý si pripravíme podľa návodu. Pohár zatvoríme, otočíme hore dnom a necháme pod dekou odpočívať 24 hodín.

Ázijské uhorkové rezance
Tento recept je inšpirovaný ázijskou kuchyňou. Výsledkom je chutná a farebná zmes uhoriek, mrkvy a kešu orieškov. Kto má rád pikantné, môže si pridať drvené čili papričky.
Budeme potrebovať
- uhorku
- mrkvu
- sezamový olej
- sezamové semiačka
- drvené čili papričky
- koriander, bazalku
- kešu oriešky
Postup prípravy
- Uhorky a mrkvu nakrájame špeciálnou škrabkou na pásiky.
- Zmiešame s olejom, sezamovými semiačkami a limetkovou šťavou.
- Pred servírovaním posypeme nasekaným koriandrom, bazalkou a kešu orieškami.

Veríme, že sme vás inšpirovali a vyskúšate aspoň jeden recept. 😊
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová




















Zdravím, vyšli mi uhorky, chcel by som od vás nejakú radu ale pomoc, potrebujem…