Bohatá úroda v lete, každoročný rez v zime: Osvojte si tri kroky, ako strihať staršie jablone

  • 19.12.2023

Aby jablone alebo hrušky bohato plodili, odporúča sa každoročný rez v zimnom období.

Ako rezať staršiu jabloň
Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World

Dormantné obdobie je najlepšia príležitosť tvarovania koruny, odstránenia vyplodených konároch zo stredu stromu a podporenia typu rastu, ktorý maximalizuje úrodu. Otvorený tvar koruny pomáha udržať dobrý zdravotný stav stromu. Pokiaľ sme ho dlhšie vôbec nerezali, nepreženieme to a časť práce odložíme na ďalší rok.

Vhodné obdobie na zimný rez: november – február

Na jedenkrát nikdy neodstraňujeme viac ako tretinu zo všetkých konárov v korune. Lepšie je rezať strom každý rok, aby sme vytvarovali a neskôr udržiavali kotlovitú korunu ideálnu pre plodenie. Samozrejme, reč je o „klasickom“ tvare stromu. Palmety, štíhle vretená a iné tvary sa režú iným spôsobom.

Krok za krokom: Ako rezať staršiu jabloň

1. Znížime vysoké konáre

Vysoké konáre znižujeme postupne, kus po kuse, aby nás nezranil padajúci konár. Používame čisté a ostré náradie. Predchádzame tak významnejšiemu poškodeniu tkanív, ktoré sa môže, hoci aj neskôr, stať vstupnou bránou pre patogény.

Znižovanie vysokých konárov jablone
Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World

2. Odstránime križujúce sa alebo paralelne rastúce konáre

Odstránime križujúce sa či blízko seba paralelne rastúce konáre, ktoré by sa mohli časom odierať. Zranenia na kôre bývajú vstupnou bránou pre infekcie. Skôr než začneme, odstúpime a porozmýšľame, ktorý z konárov má väčší zmysel ponechať. Ponechaná vetva má byť zdravá, nie príliš stará a má mať vyhovujúci tvar.

Odstraňovanie križujúcich sa alebo paralelne rastúcich konárov jablone
Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World

3. Odrežeme konáre rastúce do stredu

Odrežeme konáre rastúce do stredu koruny, pretože ju zahusťujú. Vďaka tomu sa dovnútra dostane viac svetla a vzduchu, čím strom udržíme dlhšie zdravý. Zameriame sa na vytvorenie takzvanej kotlovitej koruny, to znamená, že konáre majú pomyselne tvoriť tvar kotla a vnútro – stred stromu – má byť prázdne.

Odrezanie konárov jablone smerujúcich do stredu koruny
Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World

TOP TIP

V strede koruny zvyknú z hlavných konárov vyrastať pevné a priamo hore rastúce výhony, hovorí sa im „vlky“. Nezvyknú kvitnúť ani plodiť. Tým, že ich odrežeme, strom môže energiu a živiny, ktorú by venoval na ich ďalší rast, smerovať do rodivých vetvičiek. Rez vedieme presne v mieste, z ktorého vyrastajú. Podľa hrúbky na ne zvolíme buď záhradnícke nožnice, pákové nožnice alebo pílku.

Odstraňovanie takzvaných vlkov z konárov jablone
Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World

Takto režeme tiež

V zimnom období môžeme rezať viacero druhov stromov a formovať tak ich tvar, pričom vôbec nemusí ísť o kotlovitú korunu. Sú to tieto:

Brezy

Ak by sme ich rezali až koncom zimy, keď začína prúdiť miazga, môže prísť k jej silnému vytekaniu. Strom spolu s ňou prichádza o časť živín.

Javory

Režú sa len minimálne až vôbec, rezom sa totiž ničí ich prirodzený tvar. Keď je rez nevyhnutný, napríklad konár zavadzia, urobíme tak teraz.

Topole

Toto je obzvlášť vhodné obdobie na odstránenie výrastkov z kmeňa.

Galéria k článku

Text: Francis Tophill
Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: breza | hrušky | jablone | javor | rez | topoľ | zima

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu
Fotopostup: Ako založiť vinohrad? Ak nemáte vhodnú pergolu alebo treláž, postavte si vlastnú konštrukciu