Ako správne vysievať zeler?

  • 25.01.2018

Zeler patrí k hodnotnej a často pestovanej zelenine. No nie vždy sa podarí dopestovať kvalitnú úrodu. Chyby môžu nastať už pri predpestovaní priesad. Poradíme vám, ako sa im vyhnúť. 

Ako správne vysievať zeler?

Kontrolný zoznam

Materiál:

  • výsevná miska
  • substrát na výsev a rozmnožovanie do
  • osivo zeleru do

Náradie:

  • lopatka na zeminu
  • krhla s vodou alebo rozprašovač

Náročnosť: *
Čas: do 30 minút
Ľudia: 1
Obdobie: koniec zimy

Pracovný postup

1. MATERIÁL

Materiál

Nachystáme si všetko potrebné. Najdôležitejší je kvalitný substrát (nikdy nepoužívame zeminu zo záhrady) a osivo.

2. OSIVO

Osivo

Okrem zeleru buľvového môžeme pestovať aj zeler vňaťový či stopkový. Sú to menej tradičné druhy, oplatí sa ich vyskúšať.

3. SUBSTRÁT

Substrát

Substrátom naplníme výsevné misky, no nie až tesne pod horný okraj. Použiť môžeme aj nádobu určenú na predpestovanie v zakoreňovačoch.

4. HRUDKY

Hrudky

Substrát dôkladne rozhrnieme v miske, hrudky odstránime, prípadne roztlačíme v prstoch. Substrát na klíčenie by mal mať jemnú štruktúru.

5. V DLANI

Osivo zeleru v dlani

Osivo zeleru je veľmi drobné, vysypeme si ho preto najskôr do dlane. Z rovnakého dôvodu nepracujeme v prievane.

6. VÝSEV

Výsev osiva

Vysievame pomedzi prsty, čo najviac rovnomerne. Ideálna hĺbka zodpovedá priemeru osiva, v tomto prípade sejeme na povrch, nezatláčame.

7. ZASYPANIE

Zasypanie

Osivo zasypeme veľmi tenkou vrstvou substrátu. Treba použiť veľmi jemný substrát. Následne zeminu utlačíme.

8. ZÁVLAHA

Závlaha

Výsevy opatrne zavlažíme, nikdy nie silným prúdom vody. Praktickejšie je použiť rozprašovač.

9. OZNAČENIE

Označenie

Nezabudnime si označiť, čo sme vysiali, aké druhy, prípadne kultivary. Je to praktické a neskôr to iste oceníme.

10. ZAKRYTIE

Zakrytie nádoby

Výsevy zakryjeme priehľadným vekom. Pomôže nám vytvoriť ideálnu mikroklímu potrebnú na klíčenie.

11. UMIESTNENIE

Umiestnenie

Výsevy umiestnime na svetlé a teplé miesto, bezproblémovo prístupné kvôli dobrej starostlivosti.

Dobré rady

Umiestnenie a starostlivosť

Vhodné je veľmi svetlé a teplé miesto, ideálne s teplotou 18 – 25 °C, napríklad skleník alebo veranda či chodba. Teplota by nemala vystupovať vyššie. Ak majú rastliny nedostatok svetla, vyťahujú sa. Po vyklíčení môžeme teplotu mierne znížiť. Nikdy neumiestňujeme výsevy nad radiátory ani tam, kde sa často otvárajú okná. Treba ich priebežne zavlažovať. Nie však silným prúdom vody, skôr jemnejším. Substrát nesmie byť počas klíčenia premáčaný. Umelé prisvetľovanie ani prihnojovanie nie je potrebné.

Pikírovanie

Rastliny rozsádzame vo fáze prvých pravých listov. Postupujeme opatrne, použiť treba pikírovacie kolíky. Rozsádzame jednotlivo, ideálne do zakoreňovačov, prípadne do debničiek vo vhodnom spone. Po dobrom zakorenení môžeme priesady prihnojiť hnojivou zálievkou so slabšou koncentráciou. Dbáme na pravidelné vetranie a aj likvidáciu drobnej buriny. Prepikírované rastliny musia mať dostatok svetla, inak sa vyťahujú. Kvalitnú a pevnú priesadu získame za asi 6 týždňov od výsevu. Von na hriadky však môžeme vysádzať až na jar, začiatkom mája.

Odborník radí

Zeler môžeme vysievať aj priamo do rašelinových zakoreňovačov.

Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: výsev | zeler

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?