Vysievame teplomilnú zeleninu: Paradajky a baklažán z vlastnej úrody

  • 08.03.2019

Prvá polovica marca je ideálnym obdobím na výsev teplomilnej zeleniny. Vysievať teraz môžeme paradajky aj baklažány, čo je pomerne jednoduché a zvládne to aj pestovateľ začiatočník. 

Mladé rastlinky rajčín

Kontrolný zoznam

Materiál:

  • osivo rajčín
  • osivo baklažánu
  • substrát na výsev
  • rašelinové tablety
  • previcur Energy
  • výsevné debničky

Náradie:

  • záhradnícka lopatka
  • krhla s vodou
  • menovky

Náročnosť: *
Čas: 1 hodina
Obdobie: skorá jar

Pracovný postup

1. POMÔCKY

Pomôcky

Pripravíme si všetko potrebné, materiál aj náradie. Pracovať môžeme v skleníku, v zimnej záhrade alebo na verande.

2. NASIAKNUTIE

Rašelinové tablety

Rašelinové tablety, ktoré nám poslúžia či už na výsev paradajok, alebo baklažánov, položíme do plytkej misky s vodou, aby nasiakli potrebnú vlahu. Tak budú pripravené na výsev.

3. SUBSTRÁT

Substrát na výsev

Nádoby určené na výsev dôkladne vyčistíme, prípadne vydezinfikujeme. Potom ich naplníme prepareným substrátom. Ešte lepšie bude, ak použijeme substrát určený na výsev.

4. UROVNANIE

Substrát v kochlíku

Po naplnení debničiek jemne zarovnáme povrch substrátu. Pozor, netlačíme príliš, len jemne a rovnomerne tak, aby sme neobišli ani rohy.

5. DEZINFEKCIA

Dezinfekcia proti padaniu klíčnych rastlín

Substráty v miskách zalejeme a počkáme, kým voda vsiakne. Potom ich pokropíme pripraveným roztokom Previcur Energy. Ten ochráni klíčky pred hubovými chorobami.

6. OSIVO

Vysievanie rajčín

Môžeme začať vysievať. Otvoríme vždy iba jedno vrecúško s osivom a do jednej nádoby vysievame vždy iba osivo jednej odrody.

7. VÝSEV

Výsev rajčín

Vysievame rovnomerne po povrchu substrátu. Drobné osivo v prípade potreby pomocou pinzety rozmiestnime tak, aby sa semienka vzájomne nedotýkali.

8. ZASYPANIE

Substrát v nádobe

Osivo opatrne zasypeme ďalšou vrstvou substrátu, pretože na klíčenie potrebuje tmu. Malo by byť v hĺbke 5 milimetrov, ale nie hlbšie, pretože by to sťažilo klíčenie.

9. MENOVKA

Menovka

Nádoby s vysiatym osivom si označíme. Je to praktické, mladé priesady sa nám tak nepomiešajú a budeme presne vedieť, aké druhy a odrody vzišli najlepšie.

Zaujíma vás téma výsevu a starostlivosti o paradajky? Vypočujte si náš podcast, v ktorom sa dozviete ako pestovať paradajky od semienka, cez pikírovanie, otužovanie, výsadbu až po zber. Poradíme vám tiež, ktoré odrody sa oplatí pestovať, či ich treba opeľovať a či sa dajú pestovať bez postrekov.

10. BAKLAŽÁNY

Výsev baklažánov

Podobne vysejeme aj baklažány. Nevynecháme ani preventívne ošetrenie proti hubovým chorobám. Semená baklažánu môžu byť vysiate hlbšie, až 1 cm. Výsevy zakryjeme.

11. TABLETY

Rašelinové tablety

Baklažány môžeme vysiať aj do špeciálnych tabliet. Do každej vodou nasiaknutej tablety vložíme pomocou pinzety po jednom semiačku. Dbáme na to, aby nebolo hlbšie ako 1 cm.

Dobré rady

Osivo

Vyberáme vždy kvalitné osivo, ktoré nie je po záruke. Používať osivo z vlastného zberu nemá takú klíčivosť a zaručené nie sú ani vlastnosti plodov. Predpestovať si môžeme kolíkové, kríkové alebo miniparadajky.

Supresívny substrát

Je vyrobený zo zmesi triedenej svetlej a tmavej rašeliny s upravenou pH reakciou a perlitom. Je obohatený o základné živiny aj stopové prvky a navyše obsahuje hubu Tichoderma virens, ktorá aktívne potláča pôvodcov hubových chorôb a pozitívne ovplyvňuje vývoj rastlín. Tie na prítomnosť tejto huby reagujú stavom zvýšenej odolnosti proti celému spektru škodcov. Substrát obsahuje aj hubu Metarhizium anisopliae, ktorá slúži ako prevencia pred škodcami napádajúcimi klíčiace rastliny.

Priesada paradajky

Podmienky

Výsevy zakryjeme fóliou a dočasne umiestnime na teplé miesto, napríklad do kuchyne či kúpeľne. Určite nie do chladnej chodby, na schodisko či k otváraným oknám, kde prúdi chladný vzduch. Keď vykuknú prvé klíčky, nádoby presunieme na svetlo. Klíčiacim rastlinám doprajeme vlahu a vetranie. Prihnojovať nemusíme a hneď ako sa objaví prvý pár pravých listov, môžeme plánovať pikírovanie.

 

 

Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Miro Pochyba, Pixabay, iStock.com
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?