Ako zužitkovať staršie jablká? Pripravte si chutný jablkovo-pórový šalát

  • 17.11.2021

Aj vám je ľúto uskladnených jabĺčok, ktoré dávno stratili lesk, krásu a pružnosť? Sem-tam „chytené“, koža zošúverená, chuť už nie je dokonalá. Okrem klasickej jablkovej štrúdle a voňavých jablkových koláčov môžete staršie jabĺčka použiť aj do chutného jablkovo-pórového šalátu.

Jablkovo-pórový šalát

Aj s láskou uskladnené jabĺčka počas pravidelného triedenia vyraďujeme mimo priamy konzum. Využiť ich môžeme na množstvo spôsobov. Kompót a výživa z jabĺk sú klasikou v nejednej domácnosti.

Postrúhané jablko môžeme pridať do takmer akéhokoľvek sladkého receptu. Pridaním jablka do cesta na koláč či muffiny sa cesto zvláčni, nadýcha a výsledkom bude ťažšie, vlhkejšie a chutnejšie cesto.

Univerzálne a zdravé

Jablká sú natoľko univerzálne a rôznorodé v chuti, že ich pokojne môžete využiť aj v „slanej“ kuchyni. Mimochodom, vedeli ste, že jedno stredne veľké jablko má obsah vitamínu C porovnateľný so zväzkom reďkoviek? Čím kyslejšia odroda, tým lepšie. Mimoriadne bohaté sú jablká aj na vlákninu, ich pravidelná konzumácia podporuje trávenie, predovšetkým, ak ich konzumujete neošúpané a ideálne v domácej kvalite. Jedno jablko denne sa odporúča ako prevencia voči civilizačným ochoreniam.

Jablkových receptov je neúrekom. Pravdepodobne uvažujete prakticky a recepty si vyberáte podľa množstva jabĺk, ktoré potrebujete minúť. Prvá voľba zvyčajne padne na sladké jedlá ako torta z jabĺk, no čo tak obmeniť tradičný jedálniček a zužitkovať jablká v slanom šaláte?

Dve jablká, jedno zvráskavené, jedno čerstvé

Recept na jablkovo-pórový šalát so syrom

Budeme potrebovať:

  • 3 jablká
  • 1 väčší pór
  • 100 g tvrdého syra
  • 1 mrkva
  • 1 malá konzerva kukurice
  • 1 kyslá smotana alebo biely jogurt
  • 1 tatárska omáčka
  • soľ, mleté čierne korenie

Jablkovo-pórový šalát

Postup

Pór umyjeme, prerežeme ho priečne na polovicu a nakrájame na tenké prúžky. Jablká nakrájame na drobné kocky, syr nastrúhame na hrubom strúhadle, mrkvu nastrúhame najemno. Všetko spolu dôkladne premiešame, pridáme kukuricu, smotanu, tatársku omáčku, soľ, korenie a ešte raz zmiešame.

Šalát je výborný ako príloha k hlavnému jedlu alebo ako sýta večera s chutným chlebíkom.

 

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock

Tagy: jablká | mrkva | pór | šalát

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?