Chmeľ: Pivo, tekutý chlieb alebo liečivá rastlina? Chmeľ je vzácny nielen pre výrobcov piva

  • 14.10.2022

Chmeľ je technickou plodinou, ktorá sa pestuje ako druhá pivovarská plodina. Tou prvou je jačmeň.

Chmeľ
Foto: Shutterstock

Má mnohé unikátne vlastnosti, ktoré v prírode bežne nenájdeme. Vzhľadom na široké spektrum liečivých účinkov sa stáva chmeľ nielen súčasťou pivovarníctva, ale aj farmaceutického a kozmetického priemyslu.

Zaujímavá história chmeľu

Chmeľ patrí k starým kultúrnym rastlinám. Poznali ho už starovekí Rimania a Gréci, ktorí ho z začiatku považovali za bežnú záhradnú plodinu. Mladé chmeľové výhonky v tom čase pripravovali podobne ako špargľu. Jedli ich aj so soľou, korením, olejom a octom. Neskôr chmeľ používali ako močopudný prostriedok a na čistenie krvi. Postupom času chmeľ získal významnejšie miesto v oblasti liečivých rastlín. Používal sa pri poruchách trávenia, spánku, aj pri tuberkulóze.

V pivovarníctve sa chmeľ začal používať od 8. storočia, kedy prišli nemeckí mnísi s myšlienkou pridávať ho do piva. Chmeľ pivu nielen dodá horkú príchuť, ale ho aj konzervuje. Prvé údaje o pestovaní chmeľu na našom území sú už z roku 859. Podľa uchovaných záznamov z 11. storočia bolo pivo resp. chmeľ príčinou choroby hlavy – hlavybôľu. V tomto období nemecká lekárka a botanička, svätá Hildegarda z Bingenu, ako prvá popisovala liečivé účinky chmeľu. Pátrala po jeho utišujúcom účinku, no zároveň zdôrazňovala fakt, že niektorí ľudia na chmeľ reagujú precitlivene.

Už zo 16. storočia pochádzajú zmienky o použití chmeľu v kozmetike. Odporúčal sa na čistenie pleti. Na počiatku novoveku ľudia chmeľ využívali pri liečbe astmy, hnisaní uší, žltačke, vodnatieľke a pri chorobách sleziny.

V stredoveku niektoré mestá získali kráľovský patent na varenie piva, ktorý dal základ aj našim najznámejším pivovarom.

Chmeľ
Foto: Shutterstock

Chmeľ ako jedna z najstarších liečivých rastlín

Chmeľ je výnimočný svojimi protivírusovými, antioxidačnými, estrogénnymi a protirakovinovými účinkami. Jeho pomenovanie, Humulus lupulus, pochádza z dvoch latinských slov. Humus znamená zem a lupus vlk. V súčasnosti sa chmeľ pestuje po celej Európe, v západnej Ázii a Severnej Amerike, a to najmä pre účely pivovarníctva. Svoj pôvod má chmeľ v Číne. Chmeľ podporuje chuť k jedlu a trávenie. Podľa posledných výskumov pôsobí aj proti baktérii helicobacter pylori.

Pozor! Chmeľ môže vyvolať alergickú reakciu a to aj pri opakovanom užívaní. Niektorí ľudia reagujú alergicky už pri zbere chmeľu. Môžu vzniknúť kožné reakcie, nevoľnosť, ospalosť. Plesnivé šištice zapríčiňujú otravu.

Pestovanie chmeľu
Foto: Shutterstock

Zber a sušenie chmeľu

Zbierať by sa mal tesne predtým, ako mu dozrejú plody, skôr, než zo šištíc opadnú šupiny. Zvyčajne sa zbierajú v auguste až v septembri, kým sú ešte zatvorené. Nazbieraný chmeľ sa suší pri teplote 50 stupňov Celzia. Preosiatím a vyčistením usušených šištíc získame tzv. chmeľovú múčku – prášok z chmeľových žliazok, čiže lupulín. Hlavnou zložkou vône chmeľu sú silice, ktoré prispievajú k vôni piva.

Čo je to lupulín?

Chmeľová hlávka sa ako súplodie samičej rastliny skladá z krycích listeňov, na dolnej časti ktorých sa nachádza veľký počet žľaznatých chlpov. Tieto sú charakteristické tvorbou sekrétu – lupulínu.

Lupulín sa získava preosiatím suchých hlávok chmeľu. Lupulín obsahuje éterický olej v zložení: humulén, luparenol, luparol, živičnaté látky humulón a lupulón, vosky, linalol, cholín, triesloviny, vitamín C, žlté farbivo, horčiny a fytoncídy. Lupulín je vhodné uschovávať v dobre uzatvorených tmavých nádobách. Dlhším skladovaním jeho účinnosť výrazne klesá, preto je nutné spotrebovať ho včas.

Vedeli ste, že v pive sa nachádza aj resveratrol, známa látka vyskytujúca sa aj v červenom víne? Resveratrol je výnimočný tým, že vychytáva voľné radikály a znižuje riziko rakoviny.

Pivo a chmeľ
Foto: Shutterstock

Liečivé účinky chmeľu

  • zlepšuje metabolizmus
  • má antivírusový účinok
  • pomáha pri migréne
  • používa sa pri zvýšenej nervovej podráždenosti
  • má upokojujúci a utišujúci účinok
  • pomáha pri nespavosti
  • odporúča sa v období menopauzy
  • zvyšuje chuť do jedla a zlepšuje trávenie
  • pomôže pri nadúvaní
  • tlmí bolesť a kŕče
  • reguluje hladinu cholesterolu v krvi
  • zabraňuje vypadávaniu vlasov
  • je vhodný pri infekciách dýchacích ciest
  • má močopudné účinky
  • používa sa na dezinfekciu rán
  • má protirakovinové účinky
  • pôsobí ako afrodiziakum
Chmeľ
Foto: Shutterstock

Chmeľový čaj

Príprava čaju je jednoduchá. Použite sušený chmeľ v podobe usušených šištíc alebo drvený, buď z vlastných zásob alebo z lekárne.

Lyžičku sušenej byliny zalejte hrnčekom vriacej vody a nechajte pod pokrievkou 10 minút lúhovať. Po scedení získame svetložltý nálev. Nezľaknite sa nevábivej vône a horkej chuti. Ak čaj užívate z dôvodu tráviacich ťažkostí, vypite šálku čaju pol hodinu pred každým jedlom. Čaj neochucujte.

Na upokojenie popíjajte teplý čaj priebežne cez deň, nie však viac ako tri šálky denne. V prípade užívania na spanie, pite čaj pol hodinu až hodinu pred spaním. Môžete si ho dochutiť lyžičkou medu. Prípravky z chmeľu neužívajte dlhšie než tri mesiace.

Rovnakým spôsobom ako si pripravíte čaj, môžete tento nálev využiť aj ako obklad na rany a odreniny.

Chmeľový čaj
Foto: Shutterstock

Pivná kozmetika: Chmeľ pre krásu

Extrakty z chmeľu majú omladzujúci účinok na pleť, pridávajú sa do krémov, pleťový masiek. Chmeľ pridaný do šampónu dodá vlasom lesk a zníži ich lámavosť. Ak nemáte špeciálnu kozmetiku s obsahom chmeľu, môžete pokojne na oplachovanie vlasov použiť klasické pivo.

Vrcholom relaxu sú však, v poslednej dobe veľmi populárne, pivné kúpele. Odbúrajú stres, upokoja, no zdvihnú náladu a navyše pôsobia blahodarne na pokožku tela.

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Martin Čurda odpovedá: Existuje spôsob, ako vyhubiť pýr v záhrade?
Martin Čurda odpovedá: Existuje spôsob, ako vyhubiť pýr v záhrade?
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Získajte nad pýrom kontrolu: 3 domáce postreky, ktoré prinášajú výsledky
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – apríl 2024
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Prečo nevzišiel petržlen? Objasníme vám, kde môže byť problém
Môžem priesady paprík vysadiť von už koncom apríla? Toto radí odborníčka
Môžem priesady paprík vysadiť von už koncom apríla? Toto radí odborníčka
Kedy vysádzať priesady paradajok? Spoznajte tajomstvo ich úspešného pestovania
Kedy vysádzať priesady paradajok? Spoznajte tajomstvo ich úspešného pestovania