Chmeľ: Pivo, tekutý chlieb alebo liečivá rastlina? Chmeľ je vzácny nielen pre výrobcov piva
Chmeľ je technickou plodinou, ktorá sa pestuje ako druhá pivovarská plodina. Tou prvou je jačmeň.
Má mnohé unikátne vlastnosti, ktoré v prírode bežne nenájdeme. Vzhľadom na široké spektrum liečivých účinkov sa stáva chmeľ nielen súčasťou pivovarníctva, ale aj farmaceutického a kozmetického priemyslu.
Zaujímavá história chmeľu
Chmeľ patrí k starým kultúrnym rastlinám. Poznali ho už starovekí Rimania a Gréci, ktorí ho z začiatku považovali za bežnú záhradnú plodinu. Mladé chmeľové výhonky v tom čase pripravovali podobne ako špargľu. Jedli ich aj so soľou, korením, olejom a octom. Neskôr chmeľ používali ako močopudný prostriedok a na čistenie krvi. Postupom času chmeľ získal významnejšie miesto v oblasti liečivých rastlín. Používal sa pri poruchách trávenia, spánku, aj pri tuberkulóze.
V pivovarníctve sa chmeľ začal používať od 8. storočia, kedy prišli nemeckí mnísi s myšlienkou pridávať ho do piva. Chmeľ pivu nielen dodá horkú príchuť, ale ho aj konzervuje. Prvé údaje o pestovaní chmeľu na našom území sú už z roku 859. Podľa uchovaných záznamov z 11. storočia bolo pivo resp. chmeľ príčinou choroby hlavy – hlavybôľu. V tomto období nemecká lekárka a botanička, svätá Hildegarda z Bingenu, ako prvá popisovala liečivé účinky chmeľu. Pátrala po jeho utišujúcom účinku, no zároveň zdôrazňovala fakt, že niektorí ľudia na chmeľ reagujú precitlivene.
Už zo 16. storočia pochádzajú zmienky o použití chmeľu v kozmetike. Odporúčal sa na čistenie pleti. Na počiatku novoveku ľudia chmeľ využívali pri liečbe astmy, hnisaní uší, žltačke, vodnatieľke a pri chorobách sleziny.
V stredoveku niektoré mestá získali kráľovský patent na varenie piva, ktorý dal základ aj našim najznámejším pivovarom.
Chmeľ ako jedna z najstarších liečivých rastlín
Chmeľ je výnimočný svojimi protivírusovými, antioxidačnými, estrogénnymi a protirakovinovými účinkami. Jeho pomenovanie, Humulus lupulus, pochádza z dvoch latinských slov. Humus znamená zem a lupus vlk. V súčasnosti sa chmeľ pestuje po celej Európe, v západnej Ázii a Severnej Amerike, a to najmä pre účely pivovarníctva. Svoj pôvod má chmeľ v Číne. Chmeľ podporuje chuť k jedlu a trávenie. Podľa posledných výskumov pôsobí aj proti baktérii helicobacter pylori.
Pozor! Chmeľ môže vyvolať alergickú reakciu a to aj pri opakovanom užívaní. Niektorí ľudia reagujú alergicky už pri zbere chmeľu. Môžu vzniknúť kožné reakcie, nevoľnosť, ospalosť. Plesnivé šištice zapríčiňujú otravu.
Zber a sušenie chmeľu
Zbierať by sa mal tesne predtým, ako mu dozrejú plody, skôr, než zo šištíc opadnú šupiny. Zvyčajne sa zbierajú v auguste až v septembri, kým sú ešte zatvorené. Nazbieraný chmeľ sa suší pri teplote 50 stupňov Celzia. Preosiatím a vyčistením usušených šištíc získame tzv. chmeľovú múčku – prášok z chmeľových žliazok, čiže lupulín. Hlavnou zložkou vône chmeľu sú silice, ktoré prispievajú k vôni piva.
Čo je to lupulín?
Chmeľová hlávka sa ako súplodie samičej rastliny skladá z krycích listeňov, na dolnej časti ktorých sa nachádza veľký počet žľaznatých chlpov. Tieto sú charakteristické tvorbou sekrétu – lupulínu.
Lupulín sa získava preosiatím suchých hlávok chmeľu. Lupulín obsahuje éterický olej v zložení: humulén, luparenol, luparol, živičnaté látky humulón a lupulón, vosky, linalol, cholín, triesloviny, vitamín C, žlté farbivo, horčiny a fytoncídy. Lupulín je vhodné uschovávať v dobre uzatvorených tmavých nádobách. Dlhším skladovaním jeho účinnosť výrazne klesá, preto je nutné spotrebovať ho včas.
Vedeli ste, že v pive sa nachádza aj resveratrol, známa látka vyskytujúca sa aj v červenom víne? Resveratrol je výnimočný tým, že vychytáva voľné radikály a znižuje riziko rakoviny.
Liečivé účinky chmeľu
- zlepšuje metabolizmus
- má antivírusový účinok
- pomáha pri migréne
- používa sa pri zvýšenej nervovej podráždenosti
- má upokojujúci a utišujúci účinok
- pomáha pri nespavosti
- odporúča sa v období menopauzy
- zvyšuje chuť do jedla a zlepšuje trávenie
- pomôže pri nadúvaní
- tlmí bolesť a kŕče
- reguluje hladinu cholesterolu v krvi
- zabraňuje vypadávaniu vlasov
- je vhodný pri infekciách dýchacích ciest
- má močopudné účinky
- používa sa na dezinfekciu rán
- má protirakovinové účinky
- pôsobí ako afrodiziakum
Chmeľový čaj
Príprava čaju je jednoduchá. Použite sušený chmeľ v podobe usušených šištíc alebo drvený, buď z vlastných zásob alebo z lekárne.
Lyžičku sušenej byliny zalejte hrnčekom vriacej vody a nechajte pod pokrievkou 10 minút lúhovať. Po scedení získame svetložltý nálev. Nezľaknite sa nevábivej vône a horkej chuti. Ak čaj užívate z dôvodu tráviacich ťažkostí, vypite šálku čaju pol hodinu pred každým jedlom. Čaj neochucujte.
Na upokojenie popíjajte teplý čaj priebežne cez deň, nie však viac ako tri šálky denne. V prípade užívania na spanie, pite čaj pol hodinu až hodinu pred spaním. Môžete si ho dochutiť lyžičkou medu. Prípravky z chmeľu neužívajte dlhšie než tri mesiace.
Rovnakým spôsobom ako si pripravíte čaj, môžete tento nálev využiť aj ako obklad na rany a odreniny.
Pivná kozmetika: Chmeľ pre krásu
Extrakty z chmeľu majú omladzujúci účinok na pleť, pridávajú sa do krémov, pleťový masiek. Chmeľ pridaný do šampónu dodá vlasom lesk a zníži ich lámavosť. Ak nemáte špeciálnu kozmetiku s obsahom chmeľu, môžete pokojne na oplachovanie vlasov použiť klasické pivo.
Vrcholom relaxu sú však, v poslednej dobe veľmi populárne, pivné kúpele. Odbúrajú stres, upokoja, no zdvihnú náladu a navyše pôsobia blahodarne na pokožku tela.
Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock
Dobrý deň prajem, prosím Vás, neviete čo sa deje tomuto môjmu - nie som istá,…