Keď sezóna končí: Toto sú posledné práce v zeleninovej záhrade

Kolotoč každoročných dôležitých úkonov v úžitkových hriadkach sa pomaly končí. Máte teda poslednú príležitosť zužitkovať plody svojej práce a zároveň sa pripraviť na ďalšiu sezónu. Na čo by ste nemali zabudnúť? 

Žena v záhrade, vyvýšené záhony

Náročnosť: *
Čas: 1-2 hodiny
Ľudia: 1
Obdobie: jeseň

Čo všetko treba urobiť?

1. VYUŽITEĽNÝ ZELER

Zeler rastúci v záhrade

Z pôdy vyberáme buľvy tesne po prvých mrazíkoch. Listy opatrne vykrútime a necháme len listové srdiečko. Ostrým nožom odrežeme korene, buľvy osušíme a uskladníme.

2. ZELENÉ RAJČIAKY

Nedozreté rajčiny

Kým príde silnejší mráz, pozberáme zelené plody. Rozložíme ich na misky v kuchyni alebo do sklenených fliaš spolu s jabĺčkami a nechávame postupne dozrieť.

3. NEDOZRETÉ HOKKAIDO

Nedozreté hokkaido

Plody sa zberajú, až keď stopky zdrevnatejú. Nie ako v tomto prípade, keď sú stonky ešte zelené. Plody očistíme a necháme dozrieť na suchom a teplejšom mieste.

4. ÚPRAVA MRKVY

Mrkva

Vňať mrkvy po vybratí z pôdy vykrútime rukou, necháme však listové srdiečko. Korene neumývame a po obschnutí ich uskladníme v pivnici, v debničke s pieskom.

5. LAHODNÁ MACHOVKA

Machovka

Plody machovky zberáme, keď je oplodie žlté, zoschnuté, a to až do neskorej jesene, kým rastlina nezmrzne. Skladujeme celé plody, ideálne v chladnej a svetlej miestnosti.

6. VÝSADBA CESNAKU

Výsadba cesnaku

Na uvoľnené hriadky vysádzame morené strúčiky, a to do hĺbky 5 až 8 cm. Vzdialenosť medzi nimi by mala byť najviac 10 cm. Cesnak sa do zimy zakorení a na jar vyrastie vňať.

7. OCHRANA PETRŽLENU

Petržlen v záhrade

Táto zelenina môže zostať cez zimu na záhone. Časť koreňov pozberáme a uskladníme v debničke s vlhkým pieskom. K ponechaným rastlinám nahrnieme suché lístie.

8. USKLADNENIE TEKVICE

Tekvica v záhrade

Všetka teplomilná zelenina musí byť pred príchodom mrazov pozberaná. Platí to o cuketách aj patizónoch. Pri tekviciach je dobré pri zbere nechať asi 10 cm dlhý kúsok stopky.

9. HLÚBOVINY AJ S LISTAMI

Hlávkový kel

Hlávky kapusty a kelu vyrezávame celé s troma obalovými listami. Tak vydržia dlhšie čerstvé. Režeme tesne nad pôdou. Ružičky ružičkového kelu zberáme až po prvých mrazoch.

10. CITLIVÉ PAPRIKY

Papriky na rastline v záhrade

Pred príchodom mrazivých dní pozberáme všetky dozreté aj nedozreté papriky, ktoré môžeme zavárať. Keď klesne teplota k bodu mrazu, rastliny prestávajú rásť.

11. KALERÁB

Kaleráb

Pri jeho zbere je potrebné odrezať koreň a odstrániť všetky listy. Poškodené jedince treba ihneď spracovať, mohli by totiž začať zahnívať.

12. VŇAŤ KÔPRU

Kôpor

Posledné pekné dni jesene využijeme na zber vňate kôpru z letnej sejby. V tomto období je ešte aromatický. Zdravé lístky po umytí zamrazíme alebo usušíme.

13. ČERVENÁ REPA

Červená repa

Opatrne ju vykopeme z pôdy a vytriedime buľvy. Zazimujeme len tie najväčšie, menšie hneď spracujeme. Odstránime veľké listy a skladujeme počas zimy v pivnici pri 5 °C.

14. ROZRASTENÝ CHREN

Chren

Ak sa nám na niektorom mieste príliš rozrástol chren, môžeme ho koncom jesene zredukovať. Tiež je to výborná príležitosť na založenie nových porastov chrenu.

15. MIESTO PRE ZEMIAKY

Zemiaky v bedničke

Zemiaky musia byť do novembra vybrané a uskladnené. Hľuzy po vykopaní vytriedime a necháme vysušiť na vzdušnom mieste. Uskladňujeme ich na tmavom mieste do 5 °C.

16. DEZINFEKCIA PÔDY

Kvitnúce aksamietnice

Ak okolo zeleninových hriadok pestujeme letničky, po prvých mrazoch ich zapracujeme do pôdy. Dodáme jej tak živiny a využijeme dezinfekčný potenciál letničiek.

17. SKLENÍKOVÁ ÚRODA

Uhorka v skleníku

Skleník po zbere baklažánov, paprík, rajčiakov či šalátových uhoriek dôkladne upraceme, zlikvidujeme zoschnutý porast a vydezinfikujeme steny aj konštrukciu.

Dobré rady

Príprava pažítky na rýchlenie

Koncom októbra a v novembri môžete pripraviť na rýchlenie aj pažítku. Zdravé trsy pažítky alebo len ich časti opatrne vykopte a nechajte voľne položené na suchšom a chránenom mieste. Listy síce zaschnú, no netreba sa obávať, je to potrebné. Takto by ste mali nechať trsy aspoň 7 týždňov. Mráz, samozrejme, vykopanej pažítke neublíži, je však potrebný na to, aby túto rastlinu bolo možné počas zimy rýchliť. Trsy, ktoré sú celkom bez listov, po uplynutí 7 týždňov vysaďte do črepníkov s kyprým záhradníckym substrátom. Pri pravidelnej zálievke a na svetlom stanovišti v teple začne rýchlo vyrastať mladá chutná vňať.

Pažítka v kvetináči

Delenie rebarbory

Ak chcete v záhrade pestovať rebarboru, prípadne si chcete zmladiť príliš husté trsy, neskorá jeseň je na to ideálna. Signálom na rozdelenie rastliny je napríklad množstvo menších listov a príliš hustý trs. Predpokladom úspechu je kvalitná príprava pôdy pred výsadbou a netreba tiež zabúdať, že rebarbora potrebuje okolo seba dostatok miesta.

Zber topinamburov

K populárnej zelenine posledných rokov patria topinambury. Ich hľuzy sa zberajú na jeseň alebo veľmi zavčasu na jar (ak sa nestíha na jeseň). Vždy toľko, koľko v najbližšom období dokážete spotrebovať, pretože rýchlo zasychajú. Hľuzy sa ukladajú do pivnice buď do fóliových vriec, alebo do nádob s pieskom.

Vykopané topinambury

Na záhone

Priamo na záhone môžete nechať špenát, ružičkový kel, pór, petržlen, čierny koreň, špargľu, štiav, zimnú cibuľu aj kel. Záhony by mali byť odburinené a mierne okopané. Zalievanie ani prihnojovanie už nie sú potrebné.

Poriadky s bylinkami

Neskorá jeseň je vhodná aj na rozmnoženie či rozsadenie vybraných byliniek – konkrétne medovky, mäty, ligurčeka a estragónu. Rastliny stačí vyryť, rozdeliť a rozsadiť na nové miesta. Ideálne je to načasovať na posledné teplejšie a vlhké dni. V druhej polovici novembra by ste tieto činnosti mali mať už za sebou. Bylinky pôvodom zo Stredomoria už v tomto čase nerozsádzajte.

Ligurček na hriadke

Uskladnenie cibule

Kým uskladníte cibuľu, skontrolujte, či je dobre vysušená. Taktiež by mala byť zdravá, bez príznakov chorôb a mechanicky nepoškodená. Cibuľu uskladnite v chladnom priestore s vlhkosťou do 70 %. V tomto priestore nesmie mrznúť. Čo sa týka svetelných podmienok, ideálna je tmavšia miestnosť.

Otužilý mangold

Listy mangoldu sa dajú využiť v kuchyni ešte aj začiatkom zimy, pričom až do silnejších mrazov sa zberajú vonkajšie, nie vnútorné listy. Vo všeobecnosti sú však na mráz citlivejšie odrody s farebnými listami. Tie so zelenými listami sú otužilejšie. K tým stačí po ukončení zberu nahrnúť zeminu a suché listy a spoľahlivo prezimujú. Skoro na jar až do začiatku kvitnutia zberajte mladé listy.

 

 

Text a realizácia: Daniel Košťál
Foto: Dano Veselský, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Komentáre

    Pridaj príspevok

    avatar