Čučoriedky posilnia imunitu a upravia peristaltiku. Ako ich pestovať?
Naše domáce „lesné“ čučoriedky (správne brusnica čučoriedková) sa v záhradke nepestujú, ale vieme ich dobre nahradiť vyššou čučoriedkou chocholíkatou, ktorej sa hovorí kanadská.
Čučoriedka chocholíkatá (Vaccinium corymbosum) je chuťovo veľmi podobná našim domácim čučoriedkam. Toto lahodné sladkokyslé ovocie so svetlou dužinou milujú nielen deti. Uplatní sa najmä v koláčoch, zmrzlinách, sorbetoch, džemoch, sirupoch.
Výživová hodnota
Má vysoký obsah antioxidantov, vitamínu C, ale aj A a B. Obsahuje tiež minerálne látky a stopové prvky. Sú jej prisudzované protirakovinové a protizápalové účinky. Posilňuje imunitu, upravuje peristaltiku.
Ako pestovať čučoriedky
Rastliny dorastajú podľa odrody od 1,5 až do 2,5 metra, podľa toho im nájdeme stanovište na slnku až v polotieni. Na lepšie opelenie je vhodné pestovať aspoň dve odrody. Podstatné je zabezpečiť kyslú pôdu s pH 4,5 – 5. Nestačí iba primiešať kyslú rašelinu do pôdy, je nutné vyhĺbiť jamu alebo rigol (šírka rigolu cca 80 – 100 cm, hĺbka minimálne 40 cm), kam sa vsype substrát určený na pestovanie čučoriedok alebo zmes rašeliny zmiešanej so záhradníckym substrátom v pomere 2 : 1. Primiešame aj granulované hnojivo na čučoriedky.
Počas sucha zalievame cca 2-krát za týždeň, ale neprelievame. Zabrániť výparu pomôže mulč z kôry alebo štiepky ihličnanov. Priebežne prihnojujeme.
Rez čučoriedky
Prvýkrát režeme po 3 až 4 rokoch od výsadby. Odrežeme staré, príliš slabé a zahusťujúce výhony. Vzpriamené mladé výhony pripomínajúce vlky ponecháme. Od štvrtého roku režeme každoročne. Odstraňujeme staré, slabé, vodorovné výhony, ponecháme zopár jednoročných, dvojročných aj trojročných.
Zber a uskladnenie
Pred vtákmi ich zakrývame sieťou, ktorú pripevníme na konštrukciu, nedávame ju na rastliny. Zberáme postupne odtrhávaním jednotlivých plodov.
V chladničke vydržia niekoľko dní. Zavárame, nakladáme do alkoholu alebo pripravujeme džemy. Po umytí a jemnom oschnutí mrazíme.
2 spôsoby, ako ich spracovať
Čučoriedkový sorbet
Necháme zmraziť čučoriedky na plechu tak, aby sa nedotýkali. Vložíme do mixéra, pridáme podľa chuti med a zmixujeme.
Čučoriedkový sirup
Umyté čučoriedky rozpučíme, na 1,5 kg pridáme 2 litre vody a šťavu z citróna. Necháme postáť 12 – 16 hodín, prepasírujeme. Na 1 liter pridáme 800 g kryštálového cukru. Krátko povaríme, uzavrieme do fliaš.
Naša voľba odrôd
- Spartan – skorá, veľmi veľké plody
- Duke – skorá, vzpriamený rast, veľké plody
- Poppins – skorá, vhodná do kvetináčov
- Toro – stredne skorá
- Chandler – neskorá, veľmi veľké plody
- Hortblue Petite – 2-krát rodiaca
Viete, že…
…čučoriedka chocholíkatá je príbuzná nášmu druhu, no pochádza zo severnej Ameriky? Preto sa jej tiež hovorí kanadská alebo americká.
…rastlina sa dožíva zvyčajne 30 a viac rokov?
…nepríbuzné čučoriedke sú chuťovo podobné druhy, takzvaná kamčatská čučoriedka (zemolez kamčatský), ktorá dozrieva už počas mája, a aljašská čučoriedka (muchovník) dozrievajúca v júni? Obe si vystačia s bežnou záhradnou zeminou.
Text: Ing. Monika Králová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Ahojte, viete prosim čo tejto čučoriedke je? Listy sú čudné, kvety sú normálne a…