Čučoriedky posilnia imunitu a upravia peristaltiku. Ako ich pestovať?

  • 06.08.2020

Naše domáce „lesné“ čučoriedky (správne brusnica čučoriedková) sa v záhradke nepestujú, ale vieme ich dobre nahradiť vyššou čučoriedkou chocholíkatou, ktorej sa hovorí kanadská.

Čučoriedky posilnia imunitu a upravia peristaltiku. Ako ich pestovať?

Čučoriedka chocholíkatá (Vaccinium corymbosum) je chuťovo veľmi podobná našim domácim čučoriedkam. Toto lahodné sladkokyslé ovocie so svetlou dužinou milujú nielen deti. Uplatní sa najmä v koláčoch, zmrzlinách, sorbetoch, džemoch, sirupoch.

Výživová hodnota

Má vysoký obsah antioxidantov, vitamínu C, ale aj A a B. Obsahuje tiež minerálne látky a stopové prvky. Sú jej prisudzované protirakovinové a protizápalové účinky. Posilňuje imunitu, upravuje peristaltiku.

Čučoriedky na kríku

Ako pestovať čučoriedky

Rastliny dorastajú podľa odrody od 1,5 až do 2,5 metra, podľa toho im nájdeme stanovište na slnku až v polotieni. Na lepšie opelenie je vhodné pestovať aspoň dve odrody. Podstatné je zabezpečiť kyslú pôdu s pH 4,5 – 5. Nestačí iba primiešať kyslú rašelinu do pôdy, je nutné vyhĺbiť jamu alebo rigol (šírka rigolu cca 80 – 100 cm, hĺbka minimálne 40 cm), kam sa vsype substrát určený na pestovanie čučoriedok alebo zmes rašeliny zmiešanej so záhradníckym substrátom v pomere 2 : 1. Primiešame aj granulované hnojivo na čučoriedky.

Počas sucha zalievame cca 2-krát za týždeň, ale neprelievame. Zabrániť výparu pomôže mulč z kôry alebo štiepky ihličnanov. Priebežne prihnojujeme.

Čučoriedky v miske

Rez čučoriedky

Prvýkrát režeme po 3 až 4 rokoch od výsadby. Odrežeme staré, príliš slabé a zahusťujúce výhony. Vzpriamené mladé výhony pripomínajúce vlky ponecháme. Od štvrtého roku režeme každoročne. Odstraňujeme staré, slabé, vodorovné výhony, ponecháme zopár jednoročných, dvojročných aj trojročných.

Zber a uskladnenie

Pred vtákmi ich zakrývame sieťou, ktorú pripevníme na konštrukciu, nedávame ju na rastliny. Zberáme postupne odtrhávaním jednotlivých plodov.

V chladničke vydržia niekoľko dní. Zavárame, nakladáme do alkoholu alebo pripravujeme džemy. Po umytí a jemnom oschnutí mrazíme.

Zber čučoriedok

2 spôsoby, ako ich spracovať

Čučoriedkový sorbet

Necháme zmraziť čučoriedky na plechu tak, aby sa nedotýkali. Vložíme do mixéra, pridáme podľa chuti med a zmixujeme.

Čučoriedkový sirup

Umyté čučoriedky rozpučíme, na 1,5 kg pridáme 2 litre vody a šťavu z citróna. Necháme postáť 12 – 16 hodín, prepasírujeme. Na 1 liter pridáme 800 g kryštálového cukru. Krátko povaríme, uzavrieme do fliaš.

Čučoriedková šťava

Naša voľba odrôd

  • Spartan – skorá, veľmi veľké plody
  • Duke – skorá, vzpriamený rast, veľké plody
  • Poppins – skorá, vhodná do kvetináčov
  • Toro – stredne skorá
  • Chandler – neskorá, veľmi veľké plody
  • Hortblue Petite – 2-krát rodiaca

Viete, že…

…čučoriedka chocholíkatá je príbuzná nášmu druhu, no pochádza zo severnej Ameriky? Preto sa jej tiež hovorí kanadská alebo americká.
…rastlina sa dožíva zvyčajne 30 a viac rokov?
…nepríbuzné čučoriedke sú chuťovo podobné druhy, takzvaná kamčatská čučoriedka (zemolez kamčatský), ktorá dozrieva už počas mája, a aljašská čučoriedka (muchovník) dozrievajúca v júni? Obe si vystačia s bežnou záhradnou zeminou.

Text: Ing. Monika Králová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku