Listová zelenina je typickou jarnou zeleninou, dopriať si ju však môžeme celoročne

  • 28.02.2022

Typickým obdobím na pestovanie šalátov je jar. Listovú zeleninu, kam radíme okrem šalátov aj valeriánku či rukolu, si však môžeme dopestovať celoročne.

Rôzne listové šaláty

Listy, ktoré používame do šalátov, sú najlepšie po odtrhnutí. Sú krehké, jemné, chrumkavé. Prečo sa obmedzovať na ich pestovanie výlučne na jar, keď tieto dobroty z vlastnej záhrady môžeme zberať doslova celoročne?

S výsevmi začíname už vo februári

S plánovaním a aj niektorými výsevmi začneme už vo februári. Na začiatku sezóny si vieme pochutiť na mikrobylinkách, napríklad na reďkovkách a žeruche, ktoré môžeme konzumovať už päť až sedem dní po vysiatí do misky. Za šesť týždňov od výsevu zberáme trhací šalát, takzvaný „baby leaf“. Odtrhávame mlade čerstvé lístky, pričom rastlinu ponecháme na stanovišti, kde dorastú ďalšie.

Neskôr koncom jari až do leta budú postupne dorastať hlávkový a kučeravý šalát, šťaveľ, špenát, ako aj ľadový a rímsky šalát či pak-choi. Okrem toho sa dajú do rôznych šalátových zmesí primiešať aj mladé lístky reďkovky, kalerábu alebo kučeravého kelu.

Na jeseň zberáme kučeravé šaláty, čakanky a vysievame poľný šalát – valeriánku, ktorú zberáme v zime. A ak si začiatkom leta vysejeme aj šalátovú čakanku a jej korene na jeseň uskladníme v pivnici, môžeme ich počas zimných mesiacov rýchliť a aj takto si obohatiť šalátovú misu.

Šalát na záhone

Postupný výsev a zmiešané výsadby

Všetko, čo potrebujeme, je zoznam svojich obľúbených listových zelenín. Nebojme sa k nim pridať aj zopár rastlín na vyskúšanie, ktoré poznáme zatiaľ len z časopisov, kníh či obchodov.

Dôležitým pravidlom pre postupný zber je, že mnohé odrody vysievame a vysádzame postupne a nie naraz celé vrecko, inak môžeme mať nárazovo problém so spotrebovaním úrody. Veľkým plusom väčšiny šalátových a listových zelenín je, že sa veľmi dobre hodia do zmiešaných výsadieb. Pestujeme ich aj ako predplodinu či následnú plodinu.

List šalátu s kvapkami vody

Ako pripraviť záhon?

Skôr ako začneme s výsevmi, prípadne s výsadbou predpestovaných sadeníc, pripravíme si záhon. Odburiníme ho, prerýľujeme a vysypeme naň vrstvu preosiateho kompostu, ktorú ešte hrabľami zľahka zapravíme do vrchnej časti pôdy. Po odburinení však môžeme postupovať aj opačne – najskôr rozvrstvíme kompost a záhon zrýľujeme, čím sa dostane aj do nižších vrstiev pôdy.

Niektoré odrody vysievame von na záhon už vo februári. Niekoľko dní pred výsevom pôdu zakryjeme polyetylénom, aby ju prehrialo slnko. Po výseve polyetylén nahradíme na niekoľko dní bielou netkanou textíliou, ktorá pôdu a klíčiace rastliny chráni pred nízkymi teplotami.

Dobrým riešením je aj postupný výsev do pareniska, kde nechávame časť rastlín dorásť až do zberu a časť postupne vysádzame von na stanovište, skoro na jar aj do fóliovníka či skleníka. Správne zhotovené parenisko ohrieva hornú vrstvu pôdy odspodu rozkladom organických látok a odhora vďaka slnečnému žiareniu. V tomto období môžeme vysievať či pod sklo vysádzať aj chladnomilné bylinky a koreniny, ktoré dobre uplatníme v šalátoch, ako sú pažítka a listový petržlen.

Šaláty v záhrade

Čo pestovať?

Tajomstvo, ako zabezpečiť čerstvé listy do šalátov počas celého roka, spočíva v dobrom naplánovaní. Práve vo februári, keď okrem výsevov niekoľkých druhov nie je v záhrade veľa práce, máme možnosť naplánovať termíny, čiže čo, kedy, kde a koľko budeme vysievať, prípadne vysádzať počas celého roka. Zakúpime vrecká so semienkami, rozdelíme si ich podľa mesiacov výsevu a vložíme do samostatnej krabičky, napríklad od papierových vreckoviek.
Pri plánovaní sa zameriame na rôzne typy rastlín podľa nasledujúceho kľúča:

  • Klasické šaláty s jedným „srdiečkom“, z jednej rastliny je jeden zber: hlávkové, ľadové aj kučeravé šaláty, rímsky šalát, pak-choi. Vegetačné obdobie je spravidla 6 až 8 týždňov.
  • Trvalkové listové zeleniny, ako napríklad štiav, ktorý pučí každý rok znovu a znovu.
  • Trhacie šaláty, ktoré nevytvárajú pevnú hlávku: zberáme ich postupne po lístkoch dlhšie obdobie. Bývajú kučeravé, zelené, žlté i červené.
  • Rýchlorastúce druhy vhodné ako doplnenie medzier v záhonoch, napríklad reďkovky, rukola, koriander a jarná cibuľka, ktoré zberáme po pár týždňoch.

Šalát v kvetináči

Pestovanie počas celého roka

Jarné obdobie

  • Do pareniska, neskôr i von
    vysievame skoré odrody šalátov.
  • Vysievame reďkovky, ktorých
    mladé lístky pridávame do šalátov.
  • Vysievame špenát, štiav, mangold,
    jarné kaleráby i kučeravý kel.

Letné obdobie

  • Vysádzame priesady šalátov
    odolných proti vysokým teplotám.
  • Vysádzame hlúboviny a mangold.
  • Záhon pravidelne zalievame,
    najlepšie podmokom,
    a pritieňujeme ho.

Jesenné obdobie

  • Vysievame jesenné a zimné
    šaláty a valeriánku.
  • Vysádzame odrody odolné
    proti chladu.
  • Do pivnice ukladáme
    korene čakanky šalátovej.

Zimné obdobie

  • V teple interiéru vysievame
    klíčky a mikrobylinky.
  • Rýchlime korene čakanky.
  • Vetráme porast šalátov
    v parenisku či skleníku.
  • V dňoch bez mrazu režeme
    nad pôdou valeriánku.

salaty

Z čoho vyberať?

Hlávkový šalát

  • Odroda: Bremex – veľmi skorá odroda.
  • Výsev: XI – I pod sklo
  • Výsadba pod sklo: I, II
  • Zber: II – IV

Špenát

  • Odroda: Matador – osvedčená odroda, z jesenného výsevu spoľahlivo prezimuje.
  • Výsev von: III, IV + VIII
  • Zber: V + IX, X

Šalát listový (trhací)

  • Odroda: Lollo Rosso – postupne otrhávame alebo necháme dorásť ružicu.
  • Výsev: I, II pod sklo
  • Výsev von: III, IV
  • Zber: II – V

Mangold

  • Odroda: Rhubar Charb – vegetačná doba pre „baby“ listy je 25 dní, pre dospelé 55 dní.
  • Výsev von: III – V
  • Zber: VII

Kučeravý kel

  • Odroda: Halbhoher Grüner Krauser – skorá, odolná voči vybiehaniu do kvetu a proti mrazom.
  • Výsev von: V, VI
  • Zber: XI – III

Valeriánka

  • Odroda: Larged Leaved – výsevy vonku pri vyšších mrazoch prikryjeme bielou netkanou textíliou.
  • Výsev pod sklo: XI
  • Výsev von: VIII, IX
  • Zber: I – IV

Čínska kapusta

  • Odroda: Cash F1 – pri pestovaní pozor na častého škodcu, skočky.
  • Výsev von: VII
  • Zber: IX, X

Mibuna

  • Pri pestovaní pozor na častého škodcu, skočky.
  • Výsev von: III, IV + VIII, IX
  • Zber: IV, V, VI + IX, X

Rukola

  • Odroda: Wild Rocket – pri pestovaní pozor na častého škodcu, skočky.
  • Výsev pod sklo: I – XII
  • Výsev von: III – VIII
  • Zber: I – XII

Text: redakcia
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
4. ročník súťaže pre materské a základné školy: Hlasujte za školu a vyhrajte pre seba predplatné časopisu
4. ročník súťaže pre materské a základné školy: Hlasujte za školu a vyhrajte pre seba predplatné časopisu
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Rozhovor so skúseným zeleninárom: Čo je kľúčové pri výsadbe paprík a ako si dopestovať šťavnaté plody?
Rozhovor so skúseným zeleninárom: Čo je kľúčové pri výsadbe paprík a ako si dopestovať šťavnaté plody?
Fotopostup: Správne vykonaný rez malín je základom dobrej úrody
Fotopostup: Správne vykonaný rez malín je základom dobrej úrody
Kedy vysievať hrach, ako ho pestovať a aký si vybrať? Poradíme!
Kedy vysievať hrach, ako ho pestovať a aký si vybrať? Poradíme!
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Keby mohli, vybrali by si týchto susedov. Naučíme vás, čo s čím pestovať
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Lunárny kalendár pre záhradkárov – marec 2024
Nekupujte zakoreňovací stimulátor, vyrobte si vlastný!
Nekupujte zakoreňovací stimulátor, vyrobte si vlastný!
Čo ešte stihnúť na prelome marca a apríla? Tieto práce v záhrade sú dôležité
Čo ešte stihnúť na prelome marca a apríla? Tieto práce v záhrade sú dôležité
Bahniatka patria k jari. Viete, kde ich hľadať a ako si ich vypestovať?
Bahniatka patria k jari. Viete, kde ich hľadať a ako si ich vypestovať?
Viete, ako pestovať mrkvu a petržlen? Toto je pre úspech kľúčové
Viete, ako pestovať mrkvu a petržlen? Toto je pre úspech kľúčové