Majorán záhradný: Liek našich starých mám

  • 27.09.2021

Aromatický majorán, ľudovo prezývaný majoránka, sa počas križiackych výprav rozšíril do celej Európy.

Majorán

Na Slovensku dlho pretrvával zvyk, že zárukou dobrého manželstva je, ak mladé dievča dostane do výbavy viazaničku majoránu. Bol to symbol budúceho šťastného manželstva. Hoci v súčasnosti má majorán využitie predovšetkým v kuchyni, nemali by sme zabúdať ani na jeho výrazné liečivé účinky.

Hovorí sa, že majorán zvládne vyliečiť aj nešťastnú lásku

Majorán patrí medzi najstaršie druhy korenín. Kým starí Egypťania ho používali pri balzamovaní, Gréci a Rimania majorán používali v liečiteľstve. Túto rastlinu dokonca nazývali „horou radosti“. Starí Gréci verili, že ak si dievča dá do postele majorán, Afrodita mu v sne prezradí, kto bude jej manželom.

Prvá pomoc zo záhrady

Majorán obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok. Predovšetkým sú to bielkoviny, omega-3 a -6 mastné kyseliny, vláknina. Z vitamínov obsahuje C, E, K, A a betakarotén. Z minerálov má v majoráne zastúpenie železo, vápnik, zinok, meď, selén, fosfor a mangán. V minulosti bol majorán liekom na astmu, reumu či zlé trávenie. Dokázal pomôcť pri bolesti zubov, kŕčoch, vredoch, neutralizoval jedy, pomohol pri ľahšej otrave jedlom.

Sušená majoránka je aromatickejšia než čerstvá.

Aké liečivé účinky skrýva táto bežne dostupná korenina?

  • pôsobí proti nadúvaniu, kŕčom, črevným kolikám
  • zlepšuje trávenie
  • pomôže pri nádche a chrípke
  • zmierňuje kašeľ
  • uvoľňuje hlieny
  • pomáha pri sennej nádche a astme
  • upokojuje nervovú sústavu
  • pomôže pri migréne
  • zlepšuje kvalitu spánku
  • zvyšuje chuť do jedla
  • pomôže pri bolestivej menštruácii
  • počas dojčenia podporuje tvorbu materského mlieka
  • má močopudné účinky
  • vyvoláva potenie, čím pomáha vyplavovať škodlivé toxíny z tela
  • má antiseptické účinky, dezinfikuje a hojí drobné poranenia kože

Majorán na stole, nožnice

Čaj z majoránu upraví trávenie a upokojí nervy

Použitie majoránu v čaji prinesie úľavu pri nadúvaní, kŕčoch a podporí trávenie. Odporúča sa aj po výdatnej hostine, po mastných jedlách a „prejedení sa”. Čaj má močopudný účinok a zvyšuje chuť do jedla. Ak treba, upokojí nervy. Odstraňuje stres, zrelaxuje organizmus a zlepší kvalitu spánku.

Pripravíme si ho jednoducho. Dve čajové lyžičky majoránu zalejeme 2 dcl vody. Po 5 minútach čaj scedíme a ešte teplý pijeme. Alternatívou je vloženie sušeného majoránu do sitka na čaj, zaliatie vriacou vodou a lúhovanie po dobu maximálne 10 minút, aby nezhorkol.

Majoránkový čaj je veľmi aromatický, už samotná jeho aróma upokojuje. Preto majorán má svoje využitie i v aromaterapii.

Majorán

Proti dusivému kašľu pomôže majoránkový čaj

Čaj z majoránu má príjemnú, jemne korenistú chuť . Výborne uvoľní dýchacie cesty a podporí vykašliavanie hlienov. Odporúča sa piť 1 šálku denne. V prípade akútnych problémov, pri kašli, nádche a chrípke sa odporúča piť priebežne po dúškoch 2 šálky denne. Pri prebiehajúcej nádche je vhodná aj inhalácia odvaru z majoránu.
Čaj je vhodný aj pre malé deti, pokojne im ho oslaďte medom. Naopak, ľudia s vysokým krvným tlakom by majoránkový čaj mali užívať opatrne.

Vedeli ste, že…

… čaj z majoránky výborne pomáha aj pri sennej nádche a inhalovanie majoránky sa odporúča pri astme?

Sušený majorán

Trápi vás nádcha? Vyrobte si domácu masť z majoránu

Masť zo sušeného majoránu je osvedčeným pomocníkom pri nádche a prechladnutí. Natrieť si ňou môžete okolie nosových dierok, ubolené a vyšúchané častým smrkaním. Rovnako účinne pôsobí majoránková masť natretá na hruď a šiju.

Masť si pripravíte jednoducho:

Päť čajových lyžičiek sušeného majoránu zalejte dvoma veľkými lyžicami bieleho alkoholu. Nechajte odstáť 24 hodín. Zmiešajte s polievkovou lyžicou masla roztopeného vo vodnom kúpeli a nechajte 20 minúť postáť. Následne sceďte a skladujte v chlade. Takto vyrobená masť je vhodná aj pre malé deti. Účinne pomôže pri viróze, ale aj pri alergickej nádche. Masť používajte maximálne mesiac.

Sušený majorán

Majorán v kuchyni

Majorán sa bežne používa ako korenina na dochutenie gulášu, polievok, omáčok, mäsitých jedál či zemiakových placiek. Podporuje trávenie, preto sa ním dochucujú najmä ťažké a mastné jedlá. Čerstvé stonky majoránu sa používajú pri nakladaní do octu a do marinád. Majorán je nahraditeľný voňavým oreganom, tieto bylinky sú vďačne zastupiteľné navzájom. Ak vám pri príprave pizze chýba oregano, pokojne ho nahraďte majoránom.

 

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie diskusie