Neviete sa dočkať výsevov? Týchto 10 rastlín ocení skoré predpestovanie už teraz

  • 18.01.2024

Niektoré druhy rastlín potrebujú dostatočný čas na to, aby sa plne vyvinuli a priniesli očakávanú úrodu alebo kvety. Preto je dôležité zabezpečiť im skorý štart, či už ide o okrasné trvalky, alebo o teplomilné plodové rastliny.

Rastliny so skorým januárovým vysievaním
Foto: Shutterstock

1. Hrachor

Kvitnutie: máj/jún až august
Výsev: do hĺbky 60 mm do roliek alebo do črepníkov s priemerom 7 cm s využitím výsevného substrátu + 10 % hrubozrnného piesku
Teplota: 12 °C, temperovaný skleník alebo studený okenný rám, klíčenie 10 – 14 dní

Hrachor
Hrachor Foto: Sarah Cuttle/Gardener´s World

2. Georgíny

Kvitnutie: júl až október/november
Výsev: 1 – 2 semienka do jednej bunky sadbovača alebo malého črepníka s výsevným substrátom + 10 % vermikulitu
Teplota: 18 – 21 °C, klíčenie trvá približne 5 – 20 dní

3. Stračonôžka

Kvitnutie: jún a júl
Výsev: nariedko do sadbovačov s výsevným substrátom + 10 % vermikulitu, zasypeme tenkou vrstvou vermikulitu
Teplota: vložíme do chladničky na 3 týždne, potom udržujeme pri teplote 15 – 21 °C, klíčenie 7 – 28 dní

Stračonôžka
Stračonôžka Foto:

4. Bazalka

Zber: máj až október
Výsev: nariedko na povrch sadbovačov či kvetináčov s výsevným substrátom, zasypeme jemnou vrstvou vermikulitu
Teplota: 15 – 21 °C, klíčenie 14 – 21 dní v závislosti od teploty

5. Begónie, hľuznaté a letničkové druhy

Kvitnutie: júl až október/november
Výsev: nariedko na povrch sadbovačov s výsevným substrátom, zasypeme tenkou vrstvou vermikulitu
Teplota: 19 – 24 °C, pomalé klíčenie,15 – 60 dní, dobré svetelné podmienky sú nevyhnutné

Begónie
Begónie Foto: Jason Ingram/Gardener´s World

6. Muškát

Kvitnutie: jún až október/november
Výsev: nariedko do malých samostatných črepníkov do mierne vlhkého výsevného substrátu s jemnou štruktúrou + 10 % piesok
Teplota: 24 °C, klíčenie 3 – 12 dní

Muškát
Muškát Foto: iStock

7. Papričky čili a baklažány

Zber: júl až október
Výsev: 2 – 3 semienka do malého črepníka s výsevným substrátom + 10 % piesku, zasypeme tenkou vrstvou vermikulitu
Teplota: 21 – 27 °C, klíčenie 3 – 10 dní

8. Petúnie

Kvitnutie: koniec júna až september
Výsev: nariedko na povrch buniek sadbovača s výsevným substrátom + 10 % vermikulitu, na vrch nasypeme tenkú vrstvu vermikulitu
Teplota: 24 – 27 °C, klíčenie 14 dní, dobré svetelné podmienky sú nevyhnutné

Petúnie
Petúnia Foto: Jason Ingram/Gardener´s World

9. Islandský mak

Kvitnutie: jún až október
Výsev: 2 – 3 semienka do malého samostatného črepníka s výsevným substrátom  + 20 % jemného piesku
Teplota: 12 °C v temperovanom skleníku, klíčenie 14 – 21 dní

Islandský mak
Islandský mak Foto: Gardener´s World

10. Koleus

Okrasné listy: od júna
Výsev: nariedko do sadbovača alebo črepníka s výsevným substrátom + 10 % vermikulitu, zakryjeme tenkou vrstvou vermikulitu
Teplota: 19 – 24 °C, klíčenie 10 – 20 dní v závislosti od teploty

Koleus
Koleus Foto: Tim Sandall/Gardener´s World

Poznámka redakcie

Pri výsevoch sa riadime odporúčaniami na obale semienok, termín sa môže líšiť podľa odrôd.

Galéria k článku

Text: Alan Titchmarsh
Foto: isifa/Shutterstock, iStock, Sarah Cuttle/Gardener´s World
Zdroj: časopis Záhrada

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?