Poznáte perníkový sirup? Ak vyskúšate kávu s týmto sirupom, ihneď si jej chuť zamilujete
Vianoce by neboli Vianocami, keby sme počas adventného obdobia necítili vôňu sladkých medových perníkov. Ich voňavé tajomstvo je ukryté v kombinácii aromatických korenín a medu. Ak sa neviete nabažiť tejto úžasnej vône a chuti, určite si vyskúšajte doma pripraviť ten najlepší vianočný sirup na svete, perníkový.
Podstata ukrytá v koreninách a mede
Perníkový sirup je zložený z typického vianočného korenia, medzi ktoré patrí škorica, klinček a zázvor. Zmes týchto výrazne aromatických korenín zaručuje, že chuť a vôňa tohto sirupu prebudia do vianočnej atmosféry všetky vaše zmysly a chuťové poháriky.
Základ perníkového sirupu tvorí ďalšia dôležitá ingrediencia, ktorou je med. Záhradkár, ktorý má v záhrade aj včely, má vyhraté. Kvalitný domáci med je plný vitamínov a je tiež prírodným liekom v boji s každým zdravotným neduhom počas chladných zimných dní.
Najjednoduchší sirup bez varenia
Čaro má aj samotná výroba tohto voňavého perníkového sirupu. Nejde totiž o klasický postup, ktorý sa používa na výrobu typických sirupov. Dokonca aj konzistencia tohto sirupu je trochu iná, než by ste očakávali. Ide skôr o hustejšiu tekutinu, ktorá sa dá pekne liať a veľmi rýchlo sa rozpustí v horúcej káve, čokoláde, kakau alebo sa dá len tak poliať do čohokoľvek.
Ingrediencie na perníkový sirup
Receptov na perníkový sirup je viac. Dá sa pripraviť aj varená verzia, kde sa pridáva aj voda, v ktorej sa zmes korenín a cukru varí, až kým nevznikne sirupová konzistencia. My si dnes pripravíme mierne zdravšiu a hlavne oveľa rýchlejšiu verziu tejto nielen predvianočnej pochúťky.
Suroviny:
- 130 g poctivého slovenského medu
- 1 lyžička mletej škorice
- 0,5 lyžičky mletého zázvoru
- 1 klinček
- 6 lyžičiek trstinového cukru
Postup je taký jednoduchý, že ho zvládne každý. Klinček rozdrvíme v mažiari na čo najjemnejšie.
Do medu pridáme všetky koreniny, zamiešame a nakoniec pridáme trstinový cukor.
Vznikne nám zmes, ktorá sa hodí ako nádherne voňavé a chutné sladidlo do horúcich nápojov alebo tiež na poliatie vaflí a palaciniek. Krásny advent!
Text: Mgr. Zuzana Mišotová
Foto: Mgr. Zuzana Mišotová, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada
Ahojte, rozbujacila sa mi medovka, uz vytlaca aj pazitku, tak by som rada urobil…