Paradajková sezóna vrcholí: 8 receptov na ich spracovanie

  • 13.08.2020

Celý rok sa na ne tešíme a potom nevieme, čo s nimi. Skúste paradajky spracovať niektorým z týchto spôsobov. Vychutnajte si gazpacho, omáčku, alebo uvarte kečup.

Paradajková sezóna je tu: 8 receptov na ich spracovanie

Paradajková šťava

Dobre zrelé, očistené a nakrájané rajčiny podusíme, prepasírujeme, za horúca nalejeme do sterilizovaných fliaš, zazátkujeme prevarenými zátkami a zabalené do perín necháme vychladnúť alebo 30 minút sterilizujeme pri 100 °C.

Kečup

K 1 litru rajčinovej šťavy pridáme lyžičku zmesi korenín (škorica, mleté čierne korenie, klinčeky, tymian), lyžičku soli, cibuľu, cesnak, zelenú, prípadne i štipľavú papriku a všetko varom za miešania zahustíme. Dochutíme trochou cukru, naplníme do malých fľašiek a sterilizujeme 50 minút pri 100 °C.

Domáci kečup

Paradajková polievka

Z 30 g masti a 30 g hladkej múky pripravíme zápražku, ktorú zalejeme 0,5 l vývaru alebo vody, povaríme a za stáleho miešania prilejeme 0,7 l rajčinovej šťavy, opäť povaríme. Ochutíme trochou cukru, soľou a nasekanou vňaťou.

Španielske gazpacho

1 kg zrelých rajčín prelejeme vriacou vodou, ošúpeme, vložíme do mixéra. Pridáme 1 ošúpanú pečenú červenú kapiu, zbavenú semien a nakrájanú, 1 strúčik nakrájaného cesnaku, 1 nasekanú šalotku, polovicu nakrájanej uhorky a všetko na polojemno rozmixujeme. Vlejeme do misy a zmiešame so 150 ml rajčinovej šťavy, 75 ml olivového oleja, 2 lyžicami červeného vínneho octu, dochutíme soľou a cukrom, do rána necháme odležať v chladničke.

Vychladnuté gazpacho podávame v miskách posypané chlebovými krutónmi, kúskami žltej kapie a kúskami uhorky.

Gazpacho

Cherry jednohubky s makrelou

Do mixéra dáme 70 g údenej makrely zbavenej kostí a kože, lyžicu smotanovej chrenovej omáčky, lyžicu kyslej smotany, okoreníme čiernym korením, rozmixujeme a na 30 minút vložíme do chladničky. 14 cherry rajčín rozpolíme, ich dužinu a semiačka opatrne vyberieme lyžičkou. Naplníme ich makrelovou plnkou, vložíme do chladničky až do času podávania, kedy ich ešte posypeme sekaným petržlenom.

Pravá talianska paradajková omáčka

V hrnci na miernom ohni rozohrejeme lyžicu olivového oleja, pridáme pol nadrobno nasekanej cibule, stonku nasekaného zeleru, strúčik nasekaného cesnaku, bobkový list a za miešania restujeme 5 minút do mäkka. Prilejeme trochu suchého sherry alebo bieleho vína a povaríme asi minútu, kým sa alkohol neodparí. Pridáme 400 g ošúpaných, odzrnených a nakrájaných zrelých rajčín, ochutíme soľou, korením. Privedieme do varu a na miernom ohni nezakryté za občasného miešania varíme 25 minút. Bobkový list odstránime. V omáčke môžeme vyvariť štipľavú papriku. Nakoniec posypeme sekanou bazalkou. Omáčku pridávame k cestovinám, k zapekaným jedlám, mäsovým guľkám, smaženému baklažánu, grilovanému kuraciemu mäsu.

Paradajková omáčka

Veľké fazule zapečené v rajčinách

200 g veľkých bielych fazúľ alebo bôbu namočíme na 12 hodín do vody a následne asi hodinu povaríme v čerstvej vode. Precedíme a nasypeme do zapekacej misky. Pridáme 400 g sparených, ošúpaných a nasekaných rajčín, 2 rozdrvené strúčiky cesnaku a dobre premiešame. 100 ml hustého rajčinového pretlaku premiešame s 3 lyžicami olivového oleja a polhrsťou sekaného petržlenu. Osolíme, okoreníme, pridáme trochu škorice a cukru a zamiešame. Omáčkou zalejeme fazuľu s rajčinami, premiešame a pečieme v predhriatej rúre na 180 °C asi 40 minút. Podávame posypané petržlenom s celozrnným pečivom.

Fazule v rajčinách

Sušené paradajky

Paradajky nakrájame, veľké kusy na tenšie plátky, menšie na polovice alebo štvrtinky a usušíme. Potom ich naložíme do olivového oleja s cesnakom a soľou a skladujeme v uzavretom pohári.

 

 

Text: Ing. Jaroslav Pížl
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku