Sú nezrelé paradajky jedovaté?

  • 18.09.2021

Sú nezrelé paradajky naozaj jedovaté? Našla som rôzne informácie. Moji susedia ich normálne zavárajú a robia z nich dokonca džem. Je konzumácia zelených rajčín bezpečná?

Nezrelé zelené paradajky
Hoci mnohí odborníci neodporúčajú konzumovať zelené paradajky, ak chceme zopakovať recept po babičke a zužitkovať ich, vyhneme sa tým najmenej zrelým, tvrdým, tmavozeleným, ktoré vyhodíme. Do receptu zaradíme plody so svetlozelenou farbou, prípadne už mierne sa vyfarbujúce plody.

Sto gramov nezrelých zelených paradajok (nezamienať so zelenými odrodami) obsahuje podľa nemeckého spolkového centra pre výživu (www.bzfe.de) 9 až 32 mg jedu solanín, pričom zdravotné problémy, ako sú nevoľnosť, bolesti hlavy či žalúdka môžu nastúpiť od 1 mg na 1 kg telesnej hmotnosti, smrteľné množstvo má byť podľa tohto zdroja 3 až 6 mg na 1 kg hmotnosti.

Množstvo solanínu postupným dozrievaním klesá

Najviac solanínu, ktorý sa nerozkladá teplom, obsahujú celkom mladé tmavozelené plody. Ako rastú, jeho množstvo sa znižuje. Jednoduchým prepočtom zistíme, že by 60 kg človek musel zjesť naraz 200 g tých najmladších, chuťovo odporných plodov, až vyše 600 gramov už väčších plodov pred dozretím, aby nastúpili prvé zdravotné problémy.

Džem zo zelených paradajok
Džem zo zelených paradajok si ľudia pripravujú doma v mnohých krajinách a považuje sa za delikatesu. A tak s ním aj zachádzame, konzumujeme ho v malých dávkach.

Nakladanie nezrelých rajčín

Nakladanie zelených paradajok na sladkokyslo, výroba čatní či džemu nie sú naším cieľom, prečo rajčiny pestujeme, no ak nám porast predčasne napadne pleseň, môžeme, ak sme tak zvyknutí, väčšie svetlozelené plody pozbierať (úplne mladé tmavozelené tvrdé vyhodíme) a nejakú pochutinu si z nich pripraviť (mnohí odborníci to však neodporúčajú).

Keď to s konzumáciou nebudeme vyslovene preháňať, nič by sa nám nemalo stať. Nepodávame ich deťom, tehotným ženám a chorým ľuďom.

 

Text: Ing. Monika Felixová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku