Sila žihľavy v jarnom období je obrovská. Využite ju naplno!

Pŕhľava dvojdomá alebo žihľava. Môžete ju nazvať akokoľvek, popŕhli vás určite rovnako. V jarnom období na túto rastlinu netreba zabúdať.

Sila žihľavy v jarnom období je obrovská. Využite ju naplno!

Mnohí sa jej v záhradách chceme čím skôr zbaviť, aby sme o ňu náhodne nezavadili a nespôsobila nám bolestivé prekvapenie.

Sila žihľavy v jarnom období je obrovská. Využite ju naplno!

Rastlina plná vitamínov

Zber jarnej žihľavy začína prevažne od začiatku apríla. Mladé výhonky sú plné energie a tých najcennejších látok. Medzi ne patria vitamíny skupiny A, B a C, železo, horčík a vápnik. Taktiež obsahuje veľké množstvo chlorofylu. Žihľava nelahodí každému mlsnému jazýčku. Čaj zo žihľavy má svojskú chuť, no malé množstvo tejto liečivej rastlinky sa dá dokonale zamaskovať do akéhokoľvek typu jedla. Mladé listy môžete najskôr opariť horúcou vodou, čím stratia pŕhlivosť a nakrájať na menšie časti.

Sila žihľavy v jarnom období je obrovská. Využite ju naplno!

Tie sa potom hodia do šalátov, na prípravu smoothie, alebo ako náhrada špenátu do špenátového prívarku. Výborná je tiež v praženici.

Sila žihľavy v jarnom období je obrovská. Využite ju naplno!

Sladký žihľavový sirup

Za vyskúšanie tiež stojí výroba domáceho žihľavového sirupu. Postup je podobný ako pri výrobe väčšiny bylinkových sirupov. Nazbieranú mladú žihľavu, cca 70 ks vrchných častí, necháme odstáť v 2 litroch vody 12 hodín, následne výluh precedíme, pridáme kilo bieleho alebo trstinového cukru a krátko povaríme. Pridáme lyžičku kyseliny citrónovej alebo citrónovú šťavu z dvoch citrónov a sladký žihľavový sirup je hotový. Doma ho skladujeme v chladničke iba v malých množstvách, pretože sa dá vyrobiť zakaždým čerstvý.

Sila žihľavy v jarnom období je obrovská. Využite ju naplno!

Pradávny liek na reumu

Moja babka mi vždy po popŕhlení žihľavou hovorievala, že nebudem mať reumu. Nedalo mi to a tak som hľadala viac informácií o tom, ako je to naozaj. Vedecky to vraj dokázané stále nie je, no napriek tomu ľudia pociťujú určitú úľavu od reumatických ťažkostí napríklad po žihľavovom kúpeli či obkladoch. Samotné popŕhlenie spôsobuje predovšetkým prekrvenie postihnutého miesta a následné pálenie pokožky s malými pľuzgierikmi. V starom Ríme sa údajne dokonca žihľavou šľahali po kolenách, čím si pomáhali pri bolestiach kĺbov.

Sila žihľavy v jarnom období je obrovská. Využite ju naplno!

Účinné hnojivo z prírody

Tzv. zelené hnojenie je dnes “in”. Dopestovať si v záhrade bohatú úrodu môžete aj vďaka žihľavovému výluhu. Jeho výrobu zvládne každý. Nasekanú žihľavu zalejte odstátou, ideálne dažďovou vodou v pomere 1:10 (približne 1 kg žihľavy na 10 litrov vody). Túto zmes nechajte odstáť na slnečnom mieste 15 až 20 dní. Počas lúhovania môžete zmes premiešať. Hnojivo je hotové akonáhle prestane peniť. Pred samotným hnojením je dobré zriediť výluh s vodou – približne pol litra výluhu na 5 litrov vody.

Takéto domáce hnojivo obsahuje veľké množstvo dusíka a je vhodné na hnojenie okrasnej aj zeleninovej či ovocnej záhrady, ale aj izbových rastlín. Neodporúča sa s ním však hnojiť hrach či fazuľu, ani cibuľu a cesnak. Žihľavový výluh vás tiež dokáže zbaviť vošiek v úžitkovej i okrasnej záhrade. Stačí ich zriedením výluhom postriekať.

Sila žihľavy v jarnom období je obrovská. Využite ju naplno!

Opatrnosti nie je nikdy dosť

Žihľava dokáže toho naozaj veľa. Je prospešná pre ľudské zdravie, ale aj ako účinné bio hnojivo v záhrade. Užívať a používať ju však treba opatrne. Čaj z tejto zelenej rastlinky netreba piť dlhšie ako tri týždne a čaj by nemal byť veľmi silný.

Sila žihľavy v jarnom období je obrovská. Využite ju naplno!

Opatrnosť by nemala chýbať ani pri využití v záhrade. Riedenie výluhu je nesmierne dôležité, pretože nešetrné hnojenie dokáže hnojené rastliny doslova spáliť.

 

 

Text a foto: Zuzana Mišotová

Zdielať na Google+

Komentáre

    Pridaj tvoj komentár

    avatar
    :);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

    Reklama