Slivky patria medzi obľúbené ovocie, ktoré si radi doprajeme na záver leta. Využite obdobie ich dozrievania a vychutnajte si ich sladkú a šťavnatú chuť v tradičných podobách.

Ak máte radi na slivkách ich modrofialové sfarbenie a žltú šťavnatú dužinu, vychutnáte si ich najmä v čerstvej podobe. Plody však môžete aj sušiť a spracovať na viacero spôsobov. Vhodné sú napríklad na výrobu lekvárov, kompótov či koláčov. Dozreté až prezreté plody využijete na kvasenie a výrobu slivovice.
Slivky majú viacero zdravotných benefitov – čistia krv, znižujú vysoký krvný tlak a cholesterol, pomáhajú aj pri chorobách pečene a obličiek. A čo si z nich spraviť? Prichystali sme pre vás niekoľko overených receptov.
Domáce slivkové gule ako od babičky
V žiadnej domácnosti nesmú chýbať slivkové gule. Tento recept je nielen tradičným spôsobom, ako využiť slivky zo záhrady, ale aj spomienkou na detstvo. Čo potrebujeme na prípravu?
Budeme potrebovať
- slivky
- uvarené zemiaky
- štipka soli
- 1 vajce
- hrubú alebo polohrubú múku
Na posypanie
- mleté orechy, praženú strúhanku, kakao alebo mak
- práškový cukor
- roztopené maslo na poliatie
Postup prípravy gulí zo zemiakového cesta
- Uvarené zemiaky postrúhame najemno alebo roztlačíme cez špeciálny lis.
- Pridáme štipku soli, vajíčko a postupne pridávame múku. Miešame, kým cesto nie je dosť pevné, ale vláčne.
- Rukou odoberieme kúsok cesta, z ktorého spravíme placku. Do stredu položíme slivku a vytvarujeme do guličky.
- Guľky varíme v mierne osolenej vode, kým nevyplávajú na povrch.
- Uvarené guľky vyberieme sitkom a opláchneme pod tečúcou studenou vodou. Následne obalíme strúhankou, makom alebo čo komu chutí. Pri podávaní posypeme práškovým cukrom a polejeme roztopeným maslom.
Francúzsky koláč galette zo sliviek s tvarohom
Tento jednoduchý francúzsky koláč galette vás očarí krehkým maslovým cestom a tvarohovou plnkou so sladkými slivkami. Bude sa vám rozplývať na jazyku, vyskúšajte!
Budeme potrebovať
Na cesto:
- 400 g polohrubej múky
- 200 g masla
- 1 PL jablčného octu
- 1 PL studenej vody
- 1 žĺtok
- 100 g cukru
Na plnku:
- 250 g tvarohu
- čerstvé slivky
- 1 bielok
- citrónovú kôru
- cukor (podľa chuti)
Postup prípravy galette
- Zo surovín spracujeme cesto, ktoré necháme odpočívať v chladničke asi 30 minút.
- Zatiaľ si pripravíme plnku. Tvaroh zmiešame s vyšľahaným snehom z bielka, pridáme citrónovú kôru a cukor podľa chuti.
- Cesto rozvaľkáme na kruh a položíme na papier na pečenie.
- Na cesto rozotrieme tvaroh tak, aby ostali kraje na zahnutie. Na tvaroh nahusto naukladáme rozpolené slivky.
- Okraje koláča zahneme a potrieme žĺtkom, jemne posypeme trstinovým cukrom, slivky trochou škorice, vanilkovým cukrom a mletými lieskovými orechmi alebo mandľami. Pečieme asi 40 minút, kým okraje nebudú do zlatista.

Slivky môžeme sušiť aj mraziť
Slivky môžeme sušiť aj mraziť. Ako na to?
Umyté a vykôstkované slivky dáme do sušičky, rúry alebo prikryté na horúce slnko. Ideálna teplota je okolo 40 °C a sušenie trvá približne 12 až 14 hodín. Sušené slivky skladujeme v uzatvárateľnej nádobe na chladnom mieste.
Najjednoduchším spôsobom, ako spracovať čerstvé slivky, je ich zamraziť. Umyté a trochu uschnuté ich dáme do zatvárateľného vrecúška alebo plastovej nádoby a dáme do mrazničky. Skladujeme ich maximálne rok.

Slivková ovocná koža
Na prípravu ovocnej kože rozmixujeme slivky do hladka. Položíme na plech papier na pečenie alebo ešte lepšie potravinovú fóliu (ak sušíte voľne na slnku), z ktorej sa potom usušená koža oddeľuje ľahšie. Na zahustenie a osladenie môžeme pridať banány. Ak sú slivky kyslé, môžeme pridať aj trochu cukru podľa chuti. Rozmixovanú zmes rovnomerne rozotrieme na plech.
Sušíme v rúre pri teplote 50 °C alebo na priamom slnku pod sieťkou proti hmyzu. Počkáme, kým sa ovocná koža nezačne ľahko oddeľovať od papiera a pri stlačení sa povrch nelepí. Po usušení ju nakrájame na pásiky a zrolujeme. Skladujeme v sklenenom pohári.
A čo pripravujete zo sliviek vy?
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová





















Už niekoľko rokov sa mi na slivkách bystrických vytvorí grmaník slivkový.Snažím…