Typická bylinka k dezertom. Takto ju využijete aj na slano!

Medovka lekárska. Kde sa uchytí, tam rastie o dušu. Bylinka na upokojenie mysle aj boľavého brucha. Lístok k dezertu je už klasika. Takisto ako svieža letná limonáda alebo klasický sirup s cukrom. Jej podoba pre slané jedlá sa ale volá pesto. Medovkové pesto.

Typická bylinka k dezertom. Takto ju využijete aj na slano!

Budeme potrebovať:

  • veľa zdravých horných lístkov medovky
  • cesnak
  • soľ
  • olivový olej
  • citrón

Typická bylinka k dezertom. Takto ju využijete aj na slano!


Cesnak

Ako na to?

Vhodný čas na medovkové pesto je kedykoľvek, keď máte dostatok medovky. Ja ju spracúvam pravidelne vo vlnách, zbieram tesne pred vykvitnutím. Na pesto spotrebujeme tie najjemnejšie a najlepšie lístky zhora. Môžeme zbierať celé vršky, no do výslednej zmesi ešte pooddeľujeme stonky.

Typická bylinka k dezertom. Takto ju využijete aj na slano!

Medovka

Medovka nie je tuhá rastlina, ale jej listy sú predsa len o čosi tuhšie ako iné typické „pestové“ bylinky ako napríklad bazalka alebo medvedí cesnak. Preto z rastliny využijeme to najjemnejšie, čo na nej je.

Medovkové pesto

Príprava je jednoduchá. Do mixéra dáme načistené lístky, strúčik cesnaku (kto ľúbi, môže aj viac), lyžičku soli, prelejeme olivovým olejom a pokvapkáme citrónovou šťavou. Rozmixujeme poriadne do požadovanej podoby a pridávame po požadované množstvo.

Medovkové pesto

Aby bolo medovkové pesto naozaj kašovité, zrejme budete za chodu pridávať viac oleja, ako to na začiatku vyzeralo. Nezabúdajte pri každej ingrediencii – pridať sa vždy dá, ubrať už sotva.

Medovkové pesto

Z takejto debničky lístkov vyjde pesto na dva malé poháriky.

Medovka

Ak by ste mali v čase zberu medovky prebytok aj inej bylinky, môžete skúsiť kombináciu. Určite to dobre dopadne, ak k medovke dáte bazalku alebo petržlenovú vňať. Pokojne aj pažítku.

Kam s medovkovým pestom?

Skladujeme v chladničke. Ak ho neplánujete spotrebúvať hneď alebo ste spravili väčšie množstvo, zhora treba naliať ešte vrstvu oleja, lepšie vydrží.

Medovkové pesto

Hodí sa k slaným jedlám podľa fantázie, všade tam kde sa žiada niečo s citrónom. Mäso a samozrejme ryby.

Medovkové pesto

Vyskúšala som ho premiešať so zemiakmi ako prílohu k lososovi na pare. Kým ochutnávka čistého pesta nemusí byť úplne najpovznášajúcejším zážitkom, takto v kombinácii s jedlom to rozhodne stojí za ten ušpinený mixér.

Čo zo zvyškom medovky?

Na pesto sme použili tie najjemnejšie lístky, čo ostane, môžete usušiť na čaj. A takéto vystrihané vršky si veru v záhone nenechávam.

Medovka

Po zbere toho najlepšieho ich skosím úplne. Čo sa dá použiť, ide na macerát na sirup. Zvyšok kompost. O mesiac bude medovka opäť v plnej sile a celkom čerstvá a svieža napríklad do limonád. Za sezónu si dáme takto aj 4 kolá strihu a opätovného rastu.

 

 

Text a foto: Martina Töröková

Komentáre

    Pridaj príspevok