Varené víno novým spôsobom: Pripravte si ho vo forme želé a môžete ho vyjedať aj lyžičkou

  • 27.12.2023

Je tu zimné obdobie a s ním aj čas punčov, grogov a vareného vína. Čo takto si ho pripraviť trochu netradične vo forme želé?

Recept na varené víno vo forme želé
Foto: Andrea Párkányová

Varené víno robieva hádam každý. Chutí a dobre zahreje. Čo by ste povedali na jeho konzumáciu menej tradičným spôsobom?

Vo forme želé si ho ľahko zabalíte aj na zimnú dovolenku alebo na chatu. Na prípravu nápoja vám potom postačí iba horúca voda. V porovnaní s klasickým nie je až tak silné, len o niečo sladšie. Stačí ho zriediť v správnom pomere podľa chuti.

Ako pripraviť želé z vareného vína

Na prípravu potrebujeme víno (nezáleží, či červené, ružové, alebo biele), najlepšie s ovocnou chuťou, a aromatické korenie. Na rozdiel od klasického vareného vína pridáme aj želírovací cukor, vďaka ktorému sa z neho stane rôsolovitá hmota.

Na 4 menšie poháre potrebujeme

  • 0,5 l vína s ovocnou chuťou
  • 500 g želírovacieho cukru
  • 150 ml šťavy z pomaranča (cca 2 ks)
  • 4 zvitky škorice
  • 3 badiány
  • 7 klinčekov

Postup

Víno so želírovacím cukrom dáme do hrnca a miešame až do rozpustenia. Medzitým si vylisujeme šťavu z pomarančov a prilejeme k základu. Pridáme koreniny a pomaly zahrievame až do bodu varu. Za stáleho miešania varíme prudko cca 7 minút.

Precedíme cez sitko a urobíme želírovaciu skúšku tak, že na porcelánový tanierik kvapneme trocha zmesi. Ak rýchlo stuhne a nesteká, je želé hotové. Ak nie, zmes ešte trocha povaríme. Hotové želé nalejeme do pohárov a zaviečkujeme. Na 5 minút ich postavíme hore dnom a opäť prevrátime. Necháme vychladnúť do druhého dňa. Dovtedy stuhne.

Pripravené želé stačí zaliať horúcou vodou. Budete mať z neho varené víno alebo môžete len tak ujedať lyžičkou. Hodí sa tiež k paštétam, pečenému mäsu, zverine, ale aj ako súčasť sladkých dezertov.

Chutné varené víno zo želé
Želé využijete na rýchlu prípravu vareného vína alebo k paštétam či mäsu. Foto: Andrea Párkányová

Tip

Ak ho dáte do pekných pohárikov, je vhodné ako darček.

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Tagy: recept | víno | želé | zima

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?