Začínate s výsevmi už v januári? Nie je to úplne ideálne, myslí si známy záhradný architekt Martin Čurda

Počula som, že niektorí záhradkári začínajú s výsevmi a predpestovaním priesad zeleniny už v januári. Robia to vraj preto, lebo za posledné roky sa zima posúva a niekedy sa stane, že skončí skôr. Je to podľa vás takto v poriadku?

Predpestovanie priesad v interiéri už v januári
Niektorí záhradkári začínajú s výsevmi a predpestovaním priesad zeleniny už v januári. Foto: iStock

Nemyslím si, že je to vždy úplne ideálne. Poznám tú netrpezlivosť a veľkú chuť – mať to už pripravené, nemeškať a mať „vybavené“. No počasie je čoraz častejšie až príliš neisté a posledné mrazy môžu prísť aj v čase, keď si myslíme, že je tu už dávno jar.

Neraz sa teda začiatok sezóny odďaľuje a výsledkom sú potom dlhé, vytiahnuté, ale slabé a neduživé priesady, ktoré už mali byť dávno v zemi. Trápia sa a nemajú takú životaschopnosť, akú očakávame.

Nie je to len o ich vzhľade. Ak sú totiž priesady dlho v domácich podmienkach, aj po vysadení na hriadky sa dlhšie aklimatizujú. Pritom neskorším výsevom nič nezmeškáme, práve naopak, predĺžime si sezónu, čomu, mimochodom, nahrávajú aj klimatické zmeny.

Za ostatné roky moja rodina zberá posledné plody rajčiakov vo fóliovníku ešte na prelome októbra a novembra, ja na slnečnom balkóne ešte aj v prvej polovici novembra.

Chcete sa opýtať Martina? Svoje otázky posielajte na martin.curda@jaga.sk.

Text: Ing. Martin Čurda
Foto: iStock

Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku