Túto zdravú potravinu máte pod nosom! Kedy a ako zbierať žihľavové semienka?

O účinkoch žihľavových listov sa hovorí často, ale čo semiačka? Ak ste ich ešte neobjavili, je najvyšší čas. Poradíme vám, ako a kedy ich správne zbierať, sušiť a využiť.

Ako a kedy zbierať žihľavové semienka
Žihľavové semienka zbierame od konca leta do začiatku jesene. Foto: Andrea Párkányová

Žihľavové semienka sú považované za lokálnu superpotravinu. Majú vysoký obsah zdraviu prospešných bioaktívnych látok, podobne ako morské riasy, chia semiačka, zázvor, cesnak, čierne ríbezle či kapusta. Koncentruje sa v nich veľké množstvo vitamínov a minerálov, železa, horčíka, draslíka a iných minerálov a stopových prvkov.

Ako a kedy zbierať žihľavové semienka?

Semienka žihľavy sa delia na samičie a samčie. Pre zber sú vhodné len semienka zo samičích kvetov. Zbierame ich od konca leta až do začiatku jesene, teda od augusta do septembra, pričom presný termín závisí od počasia a lokality.

Ako rozoznať samčie od samičích? Samčie kvety sú zložené z drobnučkých bledozelenkavých kvetov. Okrem toho sú ľahšie, odstávajú do strán a pôsobia ako anténky. Samičie kvety sú usporiadané v hustejších a smerom nadol prevísajúcich tmavozelených strapcoch – v nich sú semiačka.

Strapce so semienkami už nezbierame, ak majú hnedý či sivý nádych. Znamená to, že sú vysušené.

Tip

Pri zbere semienok používame rukavice, aby sme sa nepopŕhlili.

Ako sušiť strapce?

Nazbierané strapce necháme na papieri na pečenie dôkladne vysušiť. Proces trvá asi dva dni. Predídeme tým jemne pŕhlivému pocitu na jazyku, pretože sa sušením tento efekt úplne stratí. Po vysušení ich preosejeme cez sitko do misky. Nakoniec ich uskladníme ideálne v sklenenej nádobke s uzáverom.

Nazbierané žihľavové semená pripravené na vysušenie
Procesom sušenia sa stratí pŕhlivý pocit na jazyku. Foto: Andrea Párkányová

Účinky žihľavových semienok

Tieto malé, ale mocné semienka sú bohaté na množstvo vitamínov, minerálov a antioxidantov. Majú protizápalové a antioxidačné účinky, ktoré podporujú zdravie kostí, pečene a obličiek, zlepšujú trávenie, pomáhajú pri hormonálnych problémoch a znižujú únavu. Obzvlášť vhodné sú pre tých, ktorí trpia vyčerpaním a vyhorením. Pomáhajú aj pri chronických bolestiach, depresii a úzkosti. Už samotná vôňa pri ich sušení má upokojujúci účinok. 

Okrem toho majú semienka priaznivý vplyv na zdravie pokožky, vlasov a nechtov. Tieto účinky ich robia ideálnym doplnkom stravy najmä počas chladných mesiacov, keď podporujú imunitu a celkovú vitalitu.

Majú podobné využitie ako iné olejnaté semená

Žihľavové semená sú veľmi všestranné a v jedálničku si nájdu podobné uplatnenie ako ľanové, sezamové či iné olejnaté semená.  Môžeme nimi ozvláštniť sladké aj slané pokrmy, ale aj nápoje.

Ako bohatý zdroj vitamínov a minerálov ich na jeseň a v zime pridávame v malom množstve do rôznych jedál. Môžeme si ich nasypať do ovocných aj zeleninových smoothies a kokteilov, jogurtov, cereálií, raňajkových kaší, polievok, šalátových zálievok a dresingov. Sú skvelé aj ako zdravý posyp čerstvých šalátov, nátierok, ryže, zemiakov alebo inej prílohy.

Sušené žihľavové semienka
Semienka žihľavy majú vysoký obsah zdraviu prospešných látok vrátane veľkého množstva vitamínov a minerálov. Foto: Andrea Párkányová

Naložené v mede

Výborným spôsobom, ako využiť žihľavové semienka, je naložiť ich do medu. Na kilogram medu použijeme približne 80 gramov sušených žihľavových semienok. Následne premiešame a dobre uzavretú nádobu medu, obohatenú o žihľavové semienka, necháme asi tri dni odpočívať na tmavom a chladnom mieste.

Zdravé žihľavové guličky

Zo žihľavových semienok si môžeme pripraviť aj zdravé energetické guličky zo žihľavových semiačok. Na ich prípravu potrebujeme sušené ovocie (figy, sušené slivky), orechy (mandle, vlašské orechy) a žihľavové semiačka.

Orechy a sušené ovocie najemno nasekáme, pridáme žihľavové semiačka a všetko rozmixujeme na lepkavú hmotu, z ktorej tvarujeme guličky. Tie potom môžeme obaliť v čokoláde a posypať ešte žihľavovými semiačkami.

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku