Máte záhradu plnú cukety a neviete, čo s ňou? Táto univerzálna a chutná zelenina ponúka nespočetné možnosti, ako ju využiť v kuchyni. Objavte s nami nové, osvedčené recepty, ktoré vás nadchnú.

Cuketa je vynikajúcou zdravou zeleninou, ktorú by sme v lete mali zaradiť do nášho jedálnička. Je bohatá na dôležité minerály, ktoré nám počas horúčav pomáhajú dopĺňať stratené živiny – najmä draslík, ktorý udržiava krvný tlak v rovnováhe, ale aj fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo a zinok.
Cuketu môžeme pripraviť rôznymi spôsobmi – vyprážanú, zapekanú, plnenú či ako súčasť chutných placiek. No ak máte cukiet viac než dosť, určite sa vám zídu nové nápady, ako ju využiť.
Cuketová čalamáda
Budeme potrebovať
- 2 kg cukety
- 500 g papriky
- 250 g mrkvy
- 250 g cibule
- 100 g cukru
- 50 g soľ
- 1 dl oleja
- 1 dl octu
Postup prípravy čalamády
- Zeleninu očistíme, z cukety odstránime jadierka. Spolu s mrkvou ju nahrubo nastrúhame.
- Cibuľu pokrájame a papriky narežeme na tenké pásiky.
- K zelenine pridáme ocot, cukor, olej a soľ. Necháme odstáť cca dve hodiny.
- Zmes naplníme do pohárov, uzatvoríme a sterilizujeme 20 minút. Používame ako prílohu k rôznym mäsám, zemiakom alebo len samotnú.

Cuketové špagety
Umytú cuketu aj spolu so šupkou pomocou špeciálnej škrabky nastrúhame na dlhé a tenké rezance. Namiesto škrabky môžeme použiť nôž, ktorým ju nakrájame na tenké dlhé špagety. Na panvicu dáme trocha olivového oleja, na ktorom orestujeme cesnak, pridáme špagety, osolíme a ešte restujeme približne 1 – 2 minúty. Hotové špagety podávame posypané balkánskym syrom.
Priaznivci mäsa si môžu pripraviť verziu s mäsom. Nakrájanú cibuľku orestujeme na oleji, pridáme mleté mäso, lúpané paradajky, soľ a korenie. Udusíme asi 10 minút, pridáme cesnak.
Cuketový džem
Budeme potrebovať
- 1 kg cukety
- 2 veľké citróny (šťava)
- 500 g kryštálového cukru
- balíček želírovacieho prípravku s pektínom (2 : 1)
Postup prípravy džemu
- Cukety ošúpeme, zbavíme semiačok a nakrájame na kocky. Z citrónov vytlačíme šťavu, dáme do hrnca a za stáleho miešania varíme, kým cuketa nezmäkne.
- Uvarenú cuketu rozmixujeme na hladkú zmes, pridáme cukor a želírovací prípravok podľa návodu na obale. Varíme do zhustnutia.
- Horúci džem nalejeme do čistých a suchých pohárov. Zaviečkujeme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.

Cuketovo-syrové muffiny
Budeme potrebovať
- 1 až 1½ pol šálky strúhanej cukety
- 1 šálka nastrúhaného syra
- 1 šálka hladkej múky
- 2 ČL prášku do pečiva
- ½ šálky oleja
- 4 vajcia
- soľ
- čierne korenie
- čerstvú petržlenovú vňať
- 3 – 4 strúčiky cesnaku
Postup prípravy muffinov
- Cuketu a syr nastrúhame. Pridáme vajcia, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľ, korenie, pretlačené strúčiky cesnaku a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať.
- Všetko spolu premiešame a dáme do muffinových formičiek.
- Pečieme pri 180 stupňoch do zlatista. K muffinom sa hodí jogurtovo-cesnaková omáčka s trochou horčice. Kto má rád pikantné, môže si pridať čili papričky.

Domáca omáčka „Uncle Bens“
- 1 kg cukety
- 500 g zelenej papriky
- 500 g červenej papriky
- 500 g cibule
- 500 g paradajok
- 1 PL soli
- 1 PL cukru
- 6 PL worcesterskej omáčky
- 6 PL sójovej omáčky
- 600 g kečupu
- 250 ml oleja
Postup prípravy Uncle Bens
- Všetko nakrájame na kocky s veľkosťou cca 5 mm alebo 1 cm.
- Nakrájanú zeleninu dáme do veľkého hrnca, pridáme kečup, omáčky, soľ, cukor a dusíme spolu 30 minút.
- Nalejeme do čistých fľaštičiek a sterilizujeme 20 minút. Pridávame k špagetám, na pizzu, k mäsu alebo na hrianky.

Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová























Kedže tu sú recepty všeho druhu ale práve z chilli som nič nenašla, omáčky, zmes…