Dobrých cuketových receptov nikdy nie je dosť. Týchto 5 sme vyskúšali za vás

Máte záhradu plnú cukety a neviete, čo s ňou? Táto univerzálna a chutná zelenina ponúka nespočetné možnosti, ako ju využiť v kuchyni. Objavte s nami nové, osvedčené recepty, ktoré vás nadchnú.

Cuketové recepty
Z cukety si môžeme pripraviť rôzne jedlá na mnoho spôsobov. Foto: Andrea Párkányová

Cuketa je vynikajúcou zdravou zeleninou, ktorú by sme v lete mali zaradiť do nášho jedálnička. Je bohatá na dôležité minerály, ktoré nám počas horúčav pomáhajú dopĺňať stratené živiny – najmä draslík, ktorý udržiava krvný tlak v rovnováhe, ale aj fosfor, horčík, vápnik, sodík, železo a zinok.

Cuketu môžeme pripraviť rôznymi spôsobmi – vyprážanú, zapekanú, plnenú či ako súčasť chutných placiek. No ak máte cukiet viac než dosť, určite sa vám zídu nové nápady, ako ju využiť.

Cuketová čalamáda

Budeme potrebovať

  • 2 kg cukety
  • 500 g papriky
  • 250 g mrkvy
  • 250 g cibule
  • 100 g cukru
  • 50 g soľ
  • 1 dl oleja
  • 1 dl octu

Postup prípravy čalamády

  1. Zeleninu očistíme, z cukety odstránime jadierka. Spolu s mrkvou ju nahrubo nastrúhame.
  2. Cibuľu pokrájame a papriky narežeme na tenké pásiky.
  3. K zelenine pridáme ocot, cukor, olej a soľ. Necháme odstáť cca dve hodiny.
  4. Zmes naplníme do pohárov, uzatvoríme a sterilizujeme 20 minút. Používame ako prílohu k rôznym mäsám, zemiakom alebo len samotnú.
Cuketová čalamáda
Cuketová čalamáda Foto: Andrea Párkányová

Cuketové špagety

Umytú cuketu aj spolu so šupkou pomocou špeciálnej škrabky nastrúhame na dlhé a tenké rezance. Namiesto škrabky  môžeme použiť nôž, ktorým ju nakrájame na tenké dlhé špagety. Na panvicu dáme trocha olivového oleja, na ktorom orestujeme cesnak, pridáme špagety, osolíme a ešte restujeme približne 1 – ⁠2 minúty. Hotové špagety podávame posypané balkánskym syrom.

Priaznivci mäsa si môžu pripraviť verziu s mäsom. Nakrájanú cibuľku orestujeme na oleji, pridáme mleté mäso, lúpané paradajky, soľ a korenie. Udusíme asi 10 minút, pridáme cesnak.

Cuketový džem

Budeme potrebovať

  • 1 kg cukety
  • 2 veľké citróny (šťava)
  • 500 g kryštálového cukru
  • balíček želírovacieho prípravku s pektínom (2 : 1)

Postup prípravy džemu

  1. Cukety ošúpeme, zbavíme semiačok a nakrájame na kocky. Z citrónov vytlačíme šťavu, dáme do hrnca a za stáleho miešania varíme, kým cuketa nezmäkne.
  2. Uvarenú cuketu  rozmixujeme na hladkú zmes, pridáme cukor a želírovací prípravok podľa návodu na obale. Varíme do zhustnutia.
  3. Horúci džem nalejeme do čistých a suchých pohárov. Zaviečkujeme, zabalíme do deky a necháme vychladnúť.
Cuketový džem
Cuketový džem Foto: Andrea Párkányová

Cuketovo-syrové muffiny

Budeme potrebovať

  • 1 až 1½ pol šálky strúhanej cukety
  • 1 šálka nastrúhaného syra
  • 1 šálka hladkej múky
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • ½ šálky oleja
  • 4 vajcia
  • soľ
  • čierne korenie
  • čerstvú petržlenovú vňať
  • 3 – 4 strúčiky cesnaku

Postup prípravy muffinov

  1. Cuketu a syr nastrúhame. Pridáme vajcia, olej a múku zmiešanú s práškom do pečiva, soľ, korenie, pretlačené strúčiky cesnaku a nadrobno nakrájanú petržlenovú vňať.
  2. Všetko spolu premiešame a dáme do muffinových formičiek.
  3. Pečieme pri 180 stupňoch do zlatista. K muffinom sa hodí jogurtovo-cesnaková omáčka s trochou horčice. Kto má rád pikantné, môže si pridať čili papričky.
Cuketovo-syrové muffiny
Cuketovo-syrové muffiny Foto: Andrea Párkányová

Domáca omáčka „Uncle Bens“

  • 1 kg cukety
  • 500 g zelenej papriky
  • 500 g červenej papriky
  • 500 g cibule
  • 500 g paradajok
  • 1 PL soli
  • 1 PL cukru
  • 6 PL worcesterskej omáčky
  • 6 PL sójovej omáčky
  • 600 g kečupu
  • 250 ml oleja

Postup prípravy Uncle Bens

  1. Všetko nakrájame na kocky s veľkosťou cca 5 mm alebo 1 cm.
  2. Nakrájanú zeleninu dáme do veľkého hrnca, pridáme kečup, omáčky, soľ, cukor a dusíme spolu 30 minút.
  3. Nalejeme do čistých fľaštičiek a sterilizujeme 20 minút. Pridávame k špagetám, na pizzu, k mäsu alebo na hrianky.
Domáca omáčka Uncle Bens
Domáca omáčka Uncle Bens Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Tagy: cukety | džemy | recept

Diskusie na tému článku