Chutné jedlá z cukety? 6 neobkukaných receptov, ktoré vás zbavia cuketových zásob
Leto je to magické obdobie, kedy záhradkári bombardujú svoje okolie vetou „Chceš cuketu?“. Väčšinou je odpoveď áno, ale aj tak nám ostávajú bohaté zásoby cukety, ktorých sa nie a nie zbaviť.
Všetky tradičné recepty z cukety sme už ochutnali, je čas potešiť svoje chuťové poháriky niečím novým. Inšpirujte sa týmito netradičnými receptami, ochutnajte a uvidíte, že vám viac neostane cuketa na rozdávanie.
Cuketový chlieb
Osviežme si raňajky chutným cuketovým chlebíkom zo základných surovín, ktoré sa nájdu v každej komore. Na jeho prípravu budeme potrebovať:
- 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
- 1 a ½ hrnčeka polohrubej múky
- ¼ hrnčeka cukru
- ¼ hrnčeka roztopeného masla alebo oleja
- 1 vajíčko
- 1 ČL kypriaceho prášku alebo sódy bikarbóny
- štipku soli
- môžeme dochutiť nastrúhanou citrónovou alebo pomarančovou kôrou
Postup prípravy:
V miske zmiešame cukor, vajce a maslo alebo olej. Do pripravenej zmesi primiešame cuketu, ktorú sme zbavili vody a citrónovú kôru.
V druhej miske zmiešame múku a kypriaci prášok alebo sódu bikarbónu, ktorú následne primiešame do prvej zmesi a miešame, pokiaľ sa nespoja.
Hotové cesto vložíme do vymastenej bochníkovej formy a pečieme pri teplote približne 170 °C asi 45 minút. Po upečení necháme chlebík vychladnúť a potom ho môžeme vyklopiť.
Cuketové kvety
Cukety tvoria dva druhy kvetov – samčie na dlhej tenkej stonke (z ktorých plod nikdy nebude) a samičie, ktoré vyrastajú z malého plodu cukety. Na konzumáciu sú vhodné oba typy kvetov, v prípade samičích môžeme kvet ponechať aj s malou cuketkou a ochutnať tak trocha modernej gastronómie.
Kvety umyjeme, zbavíme ich tyčiniek a piestikov, ktoré sú horké a postriekame olivovým olejom alebo natrieme roztopeným maslom. Vnútro kvetov naplníme syrom feta, mozzarellou, nivou alebo iným obľúbeným syrom a dochutíme čerstvými alebo sušenými bylinkami.
Naplnené cuketové kvety zatočíme, obalíme v hladkej múke alebo pomletých ovsených vločkách a zľahka opečieme na panvici s pár kvapkami olivového oleja. Kvety opečieme na stredne silnom plameni z každej strany približne 3 minúty. Hotové cuketové kvety podávame na hriankach s cesnakom alebo ľubovoľnou nátierkou.
Cuketové lievance
Cuketa sa skvelo hodí do sladkých či slaných jedál. Je veľmi univerzálna a má mnoho využití. Preto z nej môžeme upiecť napríklad aj lievance.
Suroviny:
- 2 hrnčeky nastrúhanej cukety
- 2 hrnčeky hladkej múky
- 1 hrnček mlieka
- 1 vajíčko
- 2 PL cukru
- ½ balenia kypriaceho prášku
Postup:
Všetky suroviny, okrem cukety spolu zmiešame a vytvoríme husté cesto, do ktorého vmiešame vyžmýkanú cuketu. Podľa potreby doň pridáme trochu mlieka alebo múky. Lievance pečieme na panvici s trochou oleja približne 3 minúty z oboch strán. Podávame ich s ovocím, preliate medom, javorovým sirupom alebo jogurtom.
Cuketové jednohubky
Tento rýchly, chutný a jednoduchý recept nás zachráni pri nečakanej návšteve, ktorej nemáme čo ponúknuť. Umytú cuketu nakrájame na kolieska, natrieme olivovým olejom, dochutíme ľubovoľnými bylinkami a posypeme parmezánom alebo iným syrom. Pripravené cuketové kolieska poukladáme na papier na pečenie a pečieme v rúre pri teplote 170 °C asi 15 minút. Upečené kolieska môžeme podávať s dresingom podľa vlastnej chuti.
Cuketové halušky
Ak doma nemáme zemiaky, ale dostali sme chuť na halušky, môžeme ich nahradiť cuketou. Vajce, nastrúhanú cuketu, soľ a polohrubú múku zmiešame od oka tak, aby nám vzniklo dostatočne husté haluškové cesto. Ak chceme viac cesta na halušky, cuketu nezbavujeme vody. V prípade zdravšej alternatívy môžeme použiť špaldovú múku.
Halušky uvaríme vo vriacej vode a podávame s bryndzou, syrokrémom, nivovou omáčkou, tvarohom alebo kapustou. Milovníci slaniny si môžu cuketové halušky dochutiť opraženou slaninkou s pažítkou alebo cibuľkou. Sviežou čerešničkou na torte môže byť aj kyslá smotana.
Cuketová roláda
Rolády patria medzi slávnostné a obľúbené pokrmy. Táto fantastická cuketová roláda bez múky môže byť spestrením letnej grilovačky. Na jej prípravu potrebujeme:
- 2 cukety
- 6 vajíčok
- 250 gramov ricotty
- 250 gramov šunky
- cesnak podľa chuti
- soľ
- mleté čierne korenie
Postup:
Prvú cuketu nastrúhame, pridáme k nej vajcia, soľ a korenie. Druhú cuketu nakrájame na tenké plátky a na plech vyložený papierom vylejeme zmes z cukety a vajíčok. Na ňu poukladáme plátky cukety. Môžeme znova trochu osoliť a okoreniť, prípadne dochutiť sezónnymi bylinkami. Cesto pečieme v rúre pri teplote 170 °C zhruba 20 minút.
Upečené cesto preklopíme na papier a necháme ho vychladnúť. Medzitým vymiešame ricottu, soľ a pretlačený prípadne nastrúhaný cesnak. Plnkou natrieme vychladnutú roládu, na vrch poukladáme plátky šunky a zvinieme do rolády. Pred podávaním ju necháme v chladničke odstáť aspoň hodinu.
Prajeme vám dobrú chuť!
Text: Dana Račko
Foto: isifa/Shutterstock
Viete mi poradiť, prečo cukety žltnú a vysychajú?