Jar je ideálny čas na zbieranie liečivých byliniek, ktoré teraz dosahujú svoju plnú silu. Využite toto obdobie na prípravu zásob, poslúžia vám počas celého roka. Ako ich správne zbierať, sušiť a skladovať?

Najlepšie je zbierať bylinky počas vegetačného obdobia, teda na jar alebo začiatkom leta, či už zo záhrad alebo z voľnej prírody. Bylinky z voľnej prírody obsahujú viac účinných látok, pretože rastú vo svojom prirodzenom prostredí. Zbierajú sa kvety, listy, stonky, korene a semená. Kvety zbierame na začiatku kvitnutia, listy pred kvitnutím alebo po ňom, korene skoro na jar alebo na jeseň, plody a semená v čase ich dozrievania.
Ako správne bylinné rastliny zbierať?
Zbierame nepoškodené a zdravé bylinky, len tie, ktoré poznáme, a vždy s mierou a ohľadom na prírodu – len toľko, koľko potrebujeme, a ak je to možné, bez koreňov (pokiaľ práve nezbierame koreň samotný), aby mohli rastliny vyrásť znova budúci rok.
Nezbierame na znečistených miestach, kde chodí veľa áut – napríklad pri cestách, skládkach, parkoviskách, ani v blízkosti polí, kde môžu byť rastliny kontaminované hnojivami a postrekmi, ani na miestach, kde sa venčia psy. Najvhodnejšie sú lesy a lúky ďaleko od civilizácie. Bylinky zbierame do košíka alebo plátennej tašky, nikdy nie do igelitových vreciek, aby sa nezaparili a neznehodnotili.
Po príchode domov ich skontrolujeme kvôli ukrytému hmyzu. Ak sú bylinky čisté, nezaprášené a zbierané na čistom mieste, nemusíme ich umývať. V opačnom prípade ich jemne opláchneme pod tečúcou studenou vodou.

Ako sušiť bylinky?
Bylinky nesušíme na priamom slnku, ani v chladnej a vlhkej pivnici, ale na suchom a teplom mieste. Správne vysušené bylinky si zachovajú svoju farbu a obsah liečivých látok, preto ich sušíme čo najkratšie.
Poznáme štyri spôsoby sušenia:
- voľné sušenie,
- sušenie v rúre,
- sušenie v sušičke,
- sušenie vo zväzkoch.
Bylinky sušíme v tenkej vrstve, nie vo vrstvách a nikdy nie na novinovom alebo farebnom papieri! Postačí plech vystlaný napríklad papierom na pečenie. Bylinky voľne rozložíme a nemiešame rôzne druhy dokopy. Keď sú správne vysušené, sú krehké, stonka sa láme a listy pri mrvení šuštia.
V sušičke ich nikdy nesušíme spolu s ovocím alebo zeleninou, aby ich vôňa neprešla do nich. V rúre sušíme pri pootvorených dvierkach pri teplote maximálne 40 °C, aby mohla unikať vlhkosť. Pri sušení vo zväzkoch bylinky zviažeme do menších zväzkov. Rastliny sa stratou vlhkosti scvrkávajú, preto ich treba na začiatku sušenia zviazať čo najpevnejšie. Takto zviazané ich zavesíme na dobre vetrané a suché miesto. Pri tomto spôsobe sušenia hrozí, že nedostatočné prúdenie vzduchu spôsobí plesnivenie. Preto stonky na mieste uviazania zbavíme nadbytočných listov.

Ako skladovať usušené bylinky?
Najlepšie je bylinky skladovať v uzatvárateľných nádobách. Vhodné sú rôzne plechové alebo plastové dózy, či sklenené poháre, najlepšie z tmavého skla. Uložíme ich na suché a tmavé miesto.
Takto uskladnené bylinky vydržia niekoľko mesiacov, treba ich však spotrebovať do 12 mesiacov od sušenia. Po tejto dobe v nich začína klesať množstvo účinných látok.
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová
V poslednom čase veľa čítam o bylinkách a ich použití na vlasy. Naozaj pomáhajú?…