Domácej vegete sa nič nevyrovná. Jedna ingrediencia vás prekvapí!

Dostala som darček – krabičku domácej vegety. Tá sa začala nebezpečne míňať  a keďže už nemám záujem dochucovať inou, začala som pátrať po receptoch.

Prečítala som tých postupov na internete kvantum a preverila som napokon recept z Chorvátska. Zaujal ma najprv fotografiou, pretože vegeta pôsobila ako tá, do ktorej som sa zamilovala a následne aj postupom, ktorý spočíva v tom, že niektoré množstvá sa vyrátavajú až podľa množstva výslednej nasušenej hmoty, čo mám osobne najradšej. Plus čosi, čo som v tom recepte nečakala.

Domáca vegeta

Predstavím vám originál recept, ale aj zápletku, ktorá vám možno pomôže neurobiť rovnakú chybu a je to zároveň dôkaz, že pomery jednotlivých zelenín nie sú úplne podstatné, len orientačné.

Ako vegetujú Chorváti

Domáca vegeta

Zoznam potrebných surovín:

  • 2 kg mrkvy
  • 1 kg petržlenu (aj s vňaťou)
  • 1 kg zeleru (aj s vňaťou)
  • 1 kg paštrnáku
  • 1 kg póru
  • 2-3 väčšie papriky
  • 1 väčšia stonka ligurčeka s listami
  • soľ
  • práškový cukor (!)

Domáca vegeta

Drobné zmeny v recepte

Na začiatok som sa rozhodla pre polovičnú dávku, čiže základom bolo kilo mrkvy. Papriku som úplne zabudla nachystať, to som prehliadla, nevadí, dám nabudúce. Paštrnák som zrovna nezohnala, takže som ho vynechala, dala som viac zeleru, kombinovala som stopkový i buľvový. Póru som mala menej, tak na polovicu s domácou cibuľou. Ligurček milujem, takže ho šlo podstatne, ale že podstatne viac.

Domáca vegeta

Natrhané vňate v tenkej vrstve dáme sušiť bez sekania. Zeleninu naopak na čo najdrobnejšie nastrúhať alebo pomlieť alebo pomixovať – každý zrejme podľa toho, aký najlepší nástroj má po ruke. Ja som povolala na pomoc domáci robot.

Všetky ingrediencie sa dajú sušiť buď prirodzene na slnku (vňate v tieni v prievane ako bylinky) alebo v sušičke alebo v rúre.

Domáca vegeta

Chcela som ísť obľúbenou zadarmo cestou na slnku a tá mi s časťou dávky nevyšla. Konkrétne mrkva s časťou petržlenu to neprežili, padlo mi to na horúci deň, no neuvedomila som si, že problém môže byť sparno. Zjavne je najmä mrkva náchylnejšia, resp. bola v hrubšej vrstve ako ostatné ingrediencie a sparila sa a cez noc v dome začala kvasiť. Musela som pripraviť ďalšiu dávku, už som nemala dostatočné množstvo, takže podiel mrkvy bol výrazne nižší. No rovnako to vôbec nevadí. Už som nenechala nič na náhodu a mrkvy s kúskami petržlenu dobiehali ostatné zeleniny v sušičke, bolo to suché raz-dva.

Domáca vegeta

Najpríjemnejšia etapa výroby je tu! Všetko zmiešať dohromady a doplniť soľ a veru aj cukor. Čiže zmiešame, podľa možností a ľubovôle pomelieme či zmixujeme na čo najdrobnejšie. Nadychujeme sa celý čas tej úžasnej vône, v ktorej sa miešajú príbehy spod zeme i nad zemou všetkých zúčastnených plodín.

Domáca vegeta

Chorvátske pomery dodržať!

Teraz prichádza tá matematická časť. Tu by som sa držala pôvodnej receptúry. Skúsila som počas miešania pridať menej soli alebo vynechať cukor a nie, nestálo to za to. Takže! Výslednú nasušenú nadrobenú zmes odvážime.

Domáca vegeta

Koľko gramov má sušená hmota, toľko isto gramov pridáme soli. Z výslednej váhy vyrátame 10% a toľko pridáme práškového cukru.

Domáca vegeta

Jeho úloha je typicky kulantná – má zvýrazniť chute. Nie je to povinná zložka, ale osobne som rada, že som to vyskúšala, rozdiel bez cukru a s cukrom je markantný. Moja nasušená zmes mala vo výsledku 180 g, spolu so soľou teda 360 gramov, z toho 10 % je 36 gramov, čiže toľko šlo do vegety práškového cukru. Hotovo! Famózna domáca vegeta je na svete. Využitie široké, do akéhokoľvek varenia, nahradí aj bujón. A rovnako výborná do studenej kuchyne, nabrať medzi prsty a ovegetovať zeleniny, šaláty či syry.

Domácej vegete sa nič nevyrovná. Jedna nečakaná ingrediencia urobí divy!

 

Text a foto: Martina Töröková

Zdielať na Google+

Komentáre

  • avatar

    registrovaný 11. 7. 2018

    1 príspevkov

    17. aug 2018

    Domácu Martinkinu vegetu som ochutnala, dostala som fľaštičku ako darček… je výborná! Dnes som ju použila, naozaj odporúčam, nevyrovná sa jej žiadna bežne dostupná na našich pultoch. Musím priznať, že z ingrediencií ma skutočne prekvapil ten cukor. Dostala som hádanku, čo je v nej za tajnú ingredienciu. Musela som sa vzdať,neuhádla som! 🙂 :-p


  • avatar

    registrovaný 26. 9. 2018

    2. okt 2018

    Do domácej vegety pridávam morskú soľ a kurkumu cukor so neskúšal , ale vyskúšam 🙂


  • avatar

    registrovaný 3. 10. 2018

    3. okt 2018

    Ako by som sa videla sama pri tej výrobe 😆cukor ešte doplním po odvážení,ináč je už hotová ale s morskou soľou


  • avatar

    registrovaný 5. 1. 2019

    73 príspevkov

    15. feb 2019

    @vladokal &nbspa kurkuku dávaš iba odoka, alebo je nejaký presný pomer?


  • avatar

    registrovaný 22. 5. 2019

    22. máj 2019

    Dobrý deň chcem sa spýtať keby v tomto období urobím domácu vegetu vydrží mi aj do vianoc? Nepokazí sa ? Keďže začne obdobie domácej zeleninky zo záhrady preto by som to chcela urobiť dopredu a pripraviť malé vianočné balíčky 😊 ďakujem za odpoveď


Pridaj tvoj komentár

avatar
:);-):-(:|]-(8-):-S:-o;-(:-D:-p|-|:-N=-)8-(:-.:-xx-)

Reklama