Hutínia: Pôdopokryvná okrasa, ktorá chutí i lieči

  • 29.06.2021

Medzi rastliny, ktoré zdobia naše záhrady, ale majú aj iné možnosti využitia, obvykle menej známe, patrí aj obľúbená hutínia.

Hutínia Chameleon

Nielen krásna, ale aj chutná

Jej farebnolistú verziu (Houttuynia cordata „Chameleon“) nachádzame priamo v záhradách aj v ponukách mnohých záhradníctiev. Málokto však vie, že jej pôvodná zelenolistá verzia je v Ázii a vo svete populárna ako ochucovacia bylinka.

Jej označenie ako „fish mint“ (v preklade „rybacia mäta“) naznačuje, že sa používa na imitáciu rybacej chuti. Skutočne, ak ovoniate jej listy alebo svoje prsty po pretretí, zistíte, že uvoľňuje pomerne výraznú rybaciu arómu. Pre túto špecifickú danosť je populárna najmä vo Vietname, ale aj v Číne, Japonsku, Kórei a v ostatných krajinách Ázie. Postupne získava postavenie aj inde vo svete, kde ázijská kuchyňa nadobúda čoraz viac priaznivcov. Hodí sa ku všetkým typom mäsa či v kombinácii so zeleninou, čím primerane dopĺňa rôzne recepty. V Japonsku sa jej listy sušia a používajú na čaj.

Čaj z hutínie
V Japonsku sa z listov hutínie pripravuje čaj.

Pôdopokryvná aromatická kráska

V našich záhradách ju poznáme ako pôdopokryvnú rastlinu vhodnú do podrastu krov a stromov, k čomu ju predurčuje schopnosť dobre znášať tienisté expozície, avšak na slnku jej farebnosť lepšie vynikne.

Má rada vlhkejšie, humóznejšie pôdy a po ujatí sa sama pod povrchom terénu spontánne a ochotne rozrastá. Kvitne pomerne jednoducho do svojráznych, akoby „klobúčikovitých“ súkvetí bielej farby.

Aj pestrolistá okrasná verzia hutínie si nájde svoje využitie v kuchyni. Môžeme ju pridávať do ryže, do panvice typu wok, ale aj k spomínaným mäsovým jedlám. Do jedla ju pridávame až ku koncu varenia, aby sme neprišli o podstatnú časť jej arómy. Použiť môžeme listy, ale aj pomerne dužinaté stonky.

Kvitnúca hutínia

Podporí trávenie, zníži horúčku a pomôže pri bronchitíde

Užitočnosť hutínie však týmto nie je celkom vyčerpaná, je totiž považovaná aj za významnú liečivú rastlinu. Spektrum jej využitia je neobyčajne široké. Pôsobí protizápalovo ako antivirotikum, antiseptikum, ale bojuje aj s voľnými radikálmi v tele. Zároveň podporuje dobré trávenie a tíši ženské problémy (napr. bolestivú menštruáciu, výtoky a kvasinky). V neposlednom rade je prospešná pri liečbe ochorení dýchacej sústavy (napr. bronchitídy, pneumónie či zápalu pľúc) a dokáže znižovať horúčku.

Na jednu, navyše celkom okrasnú, osobitú a zároveň pomerne bezproblémovú rastlinku je tých predností až neobvykle veľa. Ak by vám náhodou jej príliš presvedčivá aróma nesadla, budete mať aspoň zaujímavú vizuálnu perličku pre vašich záhradných hostí a pomocníčku pri liečbe spomínaných neduhov.

Vedeli ste o tejto skrytej úžitkovej hodnote hutínie? Trúfnete si ju pridať do svojich pokrmov?

 

Text: Martin Kohútek
Foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie diskusie