Liečivý džem z jedovatých bobúľ? Budete sa zalizovať!

Reč je o baze čiernej. Jedovatú látku sambunigrín obsahujú len surové plody. Varenie ich úspešne zlikviduje a ostanú len liečivé účinky a veľmi chutný džem.

Liečivý džem z jedovatých bobúľ? Budete sa zalizovať!
Foto: Martina Töröková

Kedysi sa zbierali plody bazy na sklonku leta (august-september), no už koncom júla a v teplejších oblastiach Slovenska sú kry obťažkané zrelými plodmi.

Liečivý džem z jedovatých bobúľ? Budete sa zalizovať!
Foto: Martina Töröková

Že sú zrelé spoznáte ľahko podľa sýteho vyfarbenia do čiernej farby a toho, že idú ľahko od stonky. Na jar pri zbere bielo-žltých kvetov by sa aj človek začudoval, prečo sa ten ker vola čierny, v období plodov je už ale jasné asi každému, prečo je baza čierna práve čierna, po latinsky Sambucus nigra. Zbierame celé vetvičky s lesklými kôstkovičkami, doma zalejeme vodou a môžeme načistiť.

Baza čierna
Foto: Martina Töröková

Test vidličkou

Kedysi dávno som oberala guličku po guličke ručne a trvalo to večnosť. Potom mi začudovaný sused predstavil vidličku (smiech). Tá je aj dobrým testom zrelosti, pokiaľ prečesaním ľahko strhne guličky z kostrniek, všetko je v poriadku. Môžeme v príprave džemu pokračovať.

Baza čierna
Foto: Martina Töröková

Čo budeme potrebovať?

Okrem bazových plodov je dobré džem čiastočne zahustiť jablkami prípadne hruškami alebo nejakým ovocím, ktoré máte aktuálne po ruke. Viem, si predstaviť aj slivky. Ja som použila zopár skorých jabĺčok, klinčeky na korenistejšiu chuť, cukor a štipku kyseliny citrónovej.

Jablká
Foto: Martina Töröková

Postup

Liečivý džem dávam jesť (aj) deťom v prípade choroby a tie ho neľúbia s jadierkami. Je to teda vec vkusu – nechať ich alebo pasírovať. V tomto texte popíšem postup, pri ktorom sa ráta s pasírovaním. Je pohodlnejší, lebo keď ku guličkám padne kúsok stonky, nevadí, zachytí ju neskôr husté sito pri pasírovaní.

Baza čierna
Foto: Martina Töröková

Dáme variť bobuľky aj s nakrájaným zahusťovacím ovocím a 2-4 klinčekmi. Nepodlievam vodou, stačí varechou popučiť, pustia dosť vlastnej šťavy. 20-30 minút varenia by už malo stačiť na likvidáciu jedovatých látok. Zmes zmixujeme ponorným mixérom a môžeme prepasírovať.

Baza čierna s jablkami
Foto: Martina Töröková
Baza čierna s jablkami
Foto: Martina Töröková

Robila som teraz z malého množstva, celá hmota sa zmestila na jednu väčšiu panvicu. Pomaličky sa varí, po polhodine pridávam cukor, od oka, bolo to okolo 350-400 g na 1 kg plodov a ovocia. Poprášim kyselinou citrónovou a varí sa do zhustnutia.

Bazové želé
Foto: Martina Töröková

Nafľaškovať, otočiť na polhodinu hore dnom a nechať dochladnúť pomaličky v deke.

Bazové želé
Foto: Martina Töröková

Využitie

Chuť neodfotím, ale bazový džem je veľká dobrota. Nezvykneme ho jesť len tak, je to naozaj liečivo. Skrátka pozitívny aspekt chrípok, prechladnutí či horúčok. Využívame ako podpornú liečbu, ktorá účinne pomáha v začiatkoch chorôb či skracuje celkový čas liečenia.

Bazové želé
Foto: Martina Töröková

Pre typickú redšiu a zároveň kompaktnú konzistenciu ho voláme želé, presnejšie protichrípkové želé. V čase choroby ho využívame ako bežný džem napríklad na raňajky s chlebom a maslom. Rovnako výborný je na palacinky. Keďže je tekutejší, pokojne poslúži podobne ako sirup, povedzme na osladenie čaju.

Bazové želé
Foto: Martina Töröková

Odborná literatúra uvádza, že v plodoch je intenzívnejšieho liečivo ako v kvetoch, ale keď si dáte džem a zapíjať budete čajom z bazy, dostanete do seba bazové maximum.

Všestranné bobuľky

Bazové bobuľky sa dajú využiť nielen na džem a pochopiteľne aj sirup, ale zvykne sa z nich robiť aj bazové víno či likér. Sušia sa na čaj.

Bazová koža
Foto: Martina Töröková

Ja som časť prepasírovanej hmoty pomixovala ešte s čerstvým jablkom a usušila ako liečivú ovocnú kožu. Všetok odpad z pasírovania sa suší zase na čaj.

Bazové kože
Foto: Martina Töröková

Galéria k článku

Text a foto: Martina Töröková

Diskusie na tému článku