Krehké cesto, šťavnatá náplň. Upečte si rustikálny koláč z drobného ovocia

Vďačný rustikálny koláč, pri ktorom môžeme experimentovať s ovocnou náplňou podľa sezóny. Začiatkom leta použijeme drobné ovocie, koncom leta slivky. A na presných rovných okrajoch koláča vôbec nezáleží – aké ich vyvaľkáme, také budú!

Ovocný koláč z krehkého cesta galette
Galetka je vďačný rustikálny koláč z krehkého cesta a s bohatou náplňou. Foto: iStock

 Ovocný koláč Galette

Budeme potrebovať

Na krehké cesto

  • 125 g studeného masla
  • 100 g práškového cukru
  • štipku soli
  • 250 g hladkej múky
  • 2 vajcia (1 bielok necháme na potretie cesta)

Na ovocnú náplň

  • 500 g drobného čerstvého ovocia (čučoriedky, jahody, maliny, moruše)
  • 1 zarovnaná polievková lyžica škrobu
  • 2 polievkové lyžice prírodného kryštálového cukru
  • 1 čajová lyžička mletej škorice

Postup prípravy galetky

  1. Na cesto zmiešame pokrájané maslo s cukrom a so štipkou soli, pridáme múku, vajcia.
  2. Z cesta vyformujeme valček – guľu; ale nemiesime ho príliš, aby zostalo krehké. Cesto odložíme do chladničky.
  3. Na náplň vysypeme do misky drobné ovocie. Pridáme škrob, cukor a škoricu a spolu všetko premiešame.
  4. Cesto vyberieme z chladničky (o pol hodiny až hodinu) a na papieri na pečenie ho vyvaľkáme do kruhu s priemerom cca 30 cm.
  5. Pridáme ovocnú náplň aj so vzniknutou šťavou, nie však úplne k okrajom. Okraje zahneme a potrieme bielkom.
  6. Koláč preložíme na plech na pečenie vystlaný papierom.
  7. Rúru predhrejeme na 180 °C a dáme piecť na asi 35 minút (pokým okraje nezhnednú).
  8. Po upečení necháme koláč mierne vychladnúť a podávame ešte teplý, vtedy je najchutnejší.
Galetka, rustikálny ovocný koláč
S ovocnou náplňou sa dá experimentovať podľa sezóny. Foto: iStock

Text: Monika Šestinová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku