Vďačný rustikálny koláč, pri ktorom môžeme experimentovať s ovocnou náplňou podľa sezóny. Začiatkom leta použijeme drobné ovocie, koncom leta slivky. A na presných rovných okrajoch koláča vôbec nezáleží – aké ich vyvaľkáme, také budú!

Ovocný koláč Galette
Budeme potrebovať
Na krehké cesto
- 125 g studeného masla
- 100 g práškového cukru
- štipku soli
- 250 g hladkej múky
- 2 vajcia (1 bielok necháme na potretie cesta)
Na ovocnú náplň
- 500 g drobného čerstvého ovocia (čučoriedky, jahody, maliny, moruše)
- 1 zarovnaná polievková lyžica škrobu
- 2 polievkové lyžice prírodného kryštálového cukru
- 1 čajová lyžička mletej škorice
Postup prípravy galetky
- Na cesto zmiešame pokrájané maslo s cukrom a so štipkou soli, pridáme múku, vajcia.
- Z cesta vyformujeme valček – guľu; ale nemiesime ho príliš, aby zostalo krehké. Cesto odložíme do chladničky.
- Na náplň vysypeme do misky drobné ovocie. Pridáme škrob, cukor a škoricu a spolu všetko premiešame.
- Cesto vyberieme z chladničky (o pol hodiny až hodinu) a na papieri na pečenie ho vyvaľkáme do kruhu s priemerom cca 30 cm.
- Pridáme ovocnú náplň aj so vzniknutou šťavou, nie však úplne k okrajom. Okraje zahneme a potrieme bielkom.
- Koláč preložíme na plech na pečenie vystlaný papierom.
- Rúru predhrejeme na 180 °C a dáme piecť na asi 35 minút (pokým okraje nezhnednú).
- Po upečení necháme koláč mierne vychladnúť a podávame ešte teplý, vtedy je najchutnejší.

Text: Monika Šestinová
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada



















Zaujimavá odroda, žltá mutacia Gali odroda Delicia, túto odrodu spomínala pani z…