Využite zvyšok paradajok na tieto recepty. Zamilujete si ich už po prvom chrumknutí!

September pomaly končí, ale sezóna paradajok ešte stále trvá. Ak vám došli nápady, ako ich spracovať, skúste tieto dva menej tradičné recepty. Zamilujete si ich rovnako ako my!

Paradajkové čipsy ako netradičný recept na spracovanie úrody
Čipsy nemusia byť len zo zemiakov. Vyskúšajte ich pre zmenu z paradajok. Foto: archív autorky

Slnečné dni ubúdajú a noci sú chladnejšie, rastliny už spomaľujú svoj rast, ale vždy sa dá obdobie dozrievania rajčín predĺžiť – niekedy až do prvých jesenných mrazov.

Rast môžeme zastaviť zaštipnutím vrcholu stonky, čím sa prestanú tvoriť nové plody, ktoré potom stihnú dozrieť. Z nových kvetov sa už nestihnú vytvoriť plody, preto ich treba odstrániť. Zelené plody ešte dozrejú na okennom parapete.

Prebytok rajčín upečte a usušte

Paradajky sa dajú všestranne využiť – sú skvelé surové, varené, pečené aj sušené. Robíme z nich šaláty, polievky, omáčky, dávame si ich len tak na chlieb s maslom, konzervujeme ako pretlak, kečup či lečo.

Skutočnou lahôdkou sú však sušené paradajky so svojou sladkokyslou chuťou a príjemnou arómou. Sušením si zachovávajú významné živiny, sú bohatým zdrojom vitamínov A, C a K, ktoré podporujú imunitný systém, zrak a kosti.

Paradajky obsahujú aj antioxidanty, ako je lykopén, ktorý chráni bunky pred oxidačným stresom a podporuje zdravie srdca a kože. Pomáhajú tiež v prevencii proti niektorým typom rakoviny a podporujú trávenie, keďže obsahujú vlákninu.

Ak máte prebytok paradajok, skúste nasledujúce menej tradičné spôsoby ich spracovania.

Zber čerstvých paradajok na spracovanie
Paradajky sú bohatým zdrojom vitamínov A, C a K, ktoré podporujú imunitný systém, zrak a kosti. Foto: archív autorky

Chrumkavé paradajkové čipsy

Čipsy nemusia byť len zo zemiakov. Vyskúšajte tieto paradajkové, neoľutujete.

Budeme potrebovať

  • 4 – 5 väčších paradajok
  • olivový olej na potretie
  • soľ podľa chuti
  • obľúbené korenie alebo bylinky (napríklad oregano, bazalka, ligurček)

Postup prípravy

1. Paradajky nakrájame na tenké plátky a poukladáme ich na plech vystlaný papierom na pečenie.

2. Každý plátok potrieme olivovým olejom a posypeme soľou a bylinkami.

Nakrájané paradajky pripravené na sušenie ako čipsy
Paradajky nakrájame, poukladáme na plech a dochutíme. Foto: archív autorky

3. Pečieme asi 2-3 hodinky pri teplote 100 až 120 °C, kým nebudú chrumkavé.

4. Sú výborné len tak na chrumkanie alebo ako aromatický základ na pizzu a bruschettu.

Chrumkavé zdravé čipsy z rajčín
Chrumkavé paradajkové čipsy Foto: archív autorky

Paradajková koža

Populárnu kožu nemusíme robiť len z ovocia, vyskúšajte to aj s paradajkami. Získate zdravý snack na cestu, a to bez nutnosti zavárania a pridávania konzervantov.

Budeme potrebovať

  • čerstvé paradajky
  •  soľ
  • ľubovoľné bylinky

Postup prípravy

1. Umyté paradajky dôkladne rozmixujeme do hladkej kaše a prepasírujeme, aby v nej nezostali semienka.

2. Pridáme soľ podľa chuti spolu s bylinkami.

Rozmixované paradajky na kašu
Umyté paradajky rozmixujeme na kašu a dochutíme soľou a bylinkami. Foto: archív autorky

3. Na silikónovú podložku alebo na plech vystlaný papierom na pečenie rovnomerne rozotrieme asi 3 mm tenkú vrstvu paradajkovej kaše.

4. Sušíme v rúre na režime ventilátor pri teplote 50 – 60 °C, pri mierne pootvorených dvierkach, kým nie je koža úplne suchá 6 až 10 hodín.

5. Po usušení ju môžeme zrolovať, nastrihať na pásiky alebo iné obľúbené tvary. Uchovávame v uzatvárateľnej nádobe na suchom mieste.

Paradajková koža
Paradajková koža Foto: archív autorky

Náš tip: Zvyšky z pasírovania netreba vyhadzovať!

Zvyšky z pasírovania, teda odpad, netreba zahadzovať. Využijeme aj ten. Ochutíme ho soľou, oreganom alebo bazalkou, môžeme pridať aj roztlačený cesnak. Rozotrieme na papier na pečenie a sušíme v rúre pri teplote 80 až 100 °C na programe ventilátor, kým zmes úplne nevyschne. Zmes musí byť úplne suchá. Takúto vysušenú zmes rozmixujeme na prášok a máme chutné korenie, ktoré využijeme všade tam, kde sú paradajky, napríklad na pizzu, bruschettu či cestoviny.

Domáce paradajkové korenie
Paradajkové korenie zo zvyškov Foto: archív autorky

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku