Tekvica všade, kam sa pozriete? Využite to! Jesenné lievance, chutná nátierka aj netradičné nugetky

Tekvice neodmysliteľne patria k jeseni. V obchodoch ich nájdeme v rôznych veľkostiach,  farbách aj tvaroch. Okrem toho, že nimi zdobíme príbytky a záhrady, dajú sa využiť v kuchyni na desiatky spôsobov – od polievok a hlavných chodov až po šaláty, koláče a dezerty.

Recepty s tekvicou
Tekvice sú nízkokalorické a v kuchyni veľmi univerzálne. Foto: archív autorky

Tekvice obsahujú množstvo cenných látok – vitamíny A, B1, B2, C, E, selén, draslík, horčík, vápnik, železo a zinok. Sú nízkokalorické, nakoľko ich tvorí až 90 % vody. Existuje viac ako 45 druhov tekvíc, ktoré sa líšia farbou, tvarom a svojou chuťou. A hoci to možno prekvapí, rovnako ako melón patrí aj tekvica medzi ovocie.

Prinášame vám niekoľko inšpirácií na jej prípravu. Základom väčšiny receptov je tekvicové pyré, ktoré si pripravíme jednoducho a môžeme ho uchovať v chladničke aj na neskôr. Uľahčíme si to v kuchyni, ušetríme čas a vždy ho budeme mať poruke. Nezáleží na tom, aký druh tekvice použijeme.

Ako pripraviť tekvicové pyré?

Tekvicu zbavenú jadierok a šupky (pri hokkaido tekvici ju môžeme nechať) nakrájame na menšie kúsky. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C približne 10 až 15 minút, kým nezmäkne. Potom ju rozmixujeme.

Druhým spôsobom, ako si pripraviť pyré je, že tekvicu uvaríme s trochou vody. Postup je rovnaký. Takto pripravené pyré vydrží v chladničke asi týždeň. Dobrou správou je, že ho môžeme aj zamraziť do plastových vrecúšok alebo plastovej nádoby či formy. V mrazničke vydrží pyré zhruba rok.

Domáce tekvicové pyré
Tekvicové pyré si pripravíme jednoducho a môžeme ho uchovať v chladničke aj na neskôr. Foto: archív autorky

Tekvicové lievance

Lievance s tekvicou sú jesennou verziou tých klasických. Chutia výborne s javorovým sirupom, ovocím či orechmi.

Budeme potrebovať

  • 200 g tekvicového pyré
  • 1 hrnček múky
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 vajíčko
  • ½ balenia prášku do pečiva
  • 1 ČL škorice
  • 2 PL masla
  • javorový sirup

Postup prípravy

Tekvicové pyré zmiešame s mliekom, vajíčkom a maslom. Potom pridáme sypké suroviny. Vymiešame cesto, ktoré je o niečo hustejšie ako pri príprave klasických lievancov.

Pečieme na rozohriatej panvici z oboch strán. Hotové lievance polejeme javorovým sirupom, môžeme pridať ovocie podľa chuti, šľahačku alebo nasekané orechy.

Horúci tekvicový nápoj

Počas chladných dní dobre zahreje teplý nápoj. Ak pridáte tekvicu a voňavé korenie, navodíte si dokonalú jesennú atmosféru.

Budeme potrebovať

  • 5 PL tekvicového pyré
  • 2 PL javorového sirupu
  • ½ ČL vanilkového cukru
  • ½ ČL mletej škorice
  • ½ ČL mletého zázvoru
  • ½ ČL mletého muškátového orieška
  • ½ ČL mletej kurkumy
  • 250 ml mlieka

Postup prípravy

Všetky suroviny rozmixujeme v mixéri, vylejeme do hrnčeka a zohrejeme. Horúci nápoj prelejeme do pohára a lahodný jesenný nápoj máme na svete. Môžeme ozdobiť šľahačkou, ktorú posypeme trochou škorice.

Horúci tekvicový nápoj
Horúci tekvicový nápoj Foto: archív autorky

Polievka z pečenej tekvice s jablkom

V chladnom jesennom období zahreje aj horúca polievka. Vyskúšajte túto. Je výborná.

Budeme potrebovať

  • 1 tekvicu
  • 2 až 3 jablká
  • cibuľu
  • cesnak
  • kúsok zázvoru
  • vetvičku rozmarínu
  • maslo
  • soľ
  • smotanu

Postup prípravy

Ošúpanú a semienok zbavenú tekvicu nakrájame na plátky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pridáme nakrájané jablká, cibuľu, cesnak, zázvor, vetvičku rozmarínu.

Všetko posolíme, pokoreníme, pridáme pár plátkov masla a pečieme na 180 °C asi 30 minút, kým všetko nezmäkne. Zmes rozmixujeme tyčovým mixérom, prilejeme smotanu a ešte krátko prevaríme. Polievku podávame s tekvicovými semiačkami alebo s krutónmi.

Polievka z pečenej tekvice s jablkom
Polievka z pečenej tekvice s jablkom Foto: archív autorky

Cesnaková nátierka z pečenej tekvice

Nátierka prevoňaná cesnakom a doladená syrom je ideálna, ak vám zostane trochu tekvicového pyré alebo upečená tekvica.

Budeme potrebovať

  • 200 g nátierkového masla
  • 100 g smotanového syra
  • 40 g tekvicové pyré alebo vidličkou roztlačená upečená tekvica
  • 3 roztlačené strúčiky cesnaku
  • 150 g strúhaného syra
  • soľ, čierne korenie

Postup prípravy

Všetky suroviny spolu zmiešame a natrieme na chlieb alebo pečivo. Je vhodná aj na jednohubky.

Cesnaková nátierka s tekvicou
Cesnaková nátierka s tekvicou Foto: archív autorky

Tekvicové nugetky

Napadlo by vás urobiť z tekvice chrumkavé nugetky ? Nech sa páči, tu je recept na ich prípravu.

Budeme potrebovať

  • 330 g upečenej tekvice
  • 1 vajce
  • 100 g strúhanej mozzarelly
  • 60 g strúhanky
  • 70 g hladkej múky
  • soľ, čierne korenie, čili korenie

Postup prípravy

Upečenú tekvicu roztlačíme vidličkou, pridáme ostatné suroviny a vymiesime hladké cesto. Z neho vytvarujeme malé nugetky a necháme polhodinu odpočívať v chladničke.

Medzitým si pripravíme cestíčko.

Cesto na tekvicové nugetky
Cesto na nugetky pripravíme z pečenej tekvice, syra a múky. Foto: archív autorky

Na cestíčko budeme potrebovať

  • 130 g hladkej múky
  • 70 g kukuričného škrobu
  • 2 ČL prášku do pečiva
  • soľ, čierne korenie, sušený cesnak, červenú sladkú papriku
  • 200 ml perlivej vody

Postup prípravy

Zmiešame sypké suroviny, ku ktorým prilejeme perlivú vodu. Dobre pomiešame. Do tohto cestíčka namáčame pripravené nugetky a vyprážame v horúcom oleji dozlatista. Podávame s kečupom alebo ľubovoľnou omáčkou.

Hotové tekvicové nugetky
Tekvicové nugetky Foto: archív autorky

Tekvicové halušky

Farebná jesenná verzia slovenskej klasiky.  A tá krásna oranžová farba!

Budeme potrebovať

  • tekvicové pyré
  • 1 vajce
  • soľ podľa chuti
  • asi 400 g polohrubej múky

Postup prípravy

K tekvicovému pyré primiešame vajce, štipku soli a múku. Vymiešame cesto ako na klasické halušky. Necháme zovrieť vodu, do ktorej pridáme soľ, a cez haluškáreň pretlačíme cesto. Keď halušky vyplávajú na povrch, sú hotové.

Podávame ako prílohu k mäsu alebo omáčke, na slano s bryndzou či tvarohom alebo na sladko s tvarohom, maslom, cukrom a škoricou.

Dúfame, že sme vás inšpirovali a niektorý z tekvicových receptov vyskúšate. Dobrú chuť!

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku