Tekvice neodmysliteľne patria k jeseni. V obchodoch ich nájdeme v rôznych veľkostiach, farbách aj tvaroch. Okrem toho, že nimi zdobíme príbytky a záhrady, dajú sa využiť v kuchyni na desiatky spôsobov – od polievok a hlavných chodov až po šaláty, koláče a dezerty.

Tekvice obsahujú množstvo cenných látok – vitamíny A, B1, B2, C, E, selén, draslík, horčík, vápnik, železo a zinok. Sú nízkokalorické, nakoľko ich tvorí až 90 % vody. Existuje viac ako 45 druhov tekvíc, ktoré sa líšia farbou, tvarom a svojou chuťou. A hoci to možno prekvapí, rovnako ako melón patrí aj tekvica medzi ovocie.
Prinášame vám niekoľko inšpirácií na jej prípravu. Základom väčšiny receptov je tekvicové pyré, ktoré si pripravíme jednoducho a môžeme ho uchovať v chladničke aj na neskôr. Uľahčíme si to v kuchyni, ušetríme čas a vždy ho budeme mať poruke. Nezáleží na tom, aký druh tekvice použijeme.
Ako pripraviť tekvicové pyré?
Tekvicu zbavenú jadierok a šupky (pri hokkaido tekvici ju môžeme nechať) nakrájame na menšie kúsky. Poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie a pečieme pri teplote 200 °C približne 10 až 15 minút, kým nezmäkne. Potom ju rozmixujeme.
Druhým spôsobom, ako si pripraviť pyré je, že tekvicu uvaríme s trochou vody. Postup je rovnaký. Takto pripravené pyré vydrží v chladničke asi týždeň. Dobrou správou je, že ho môžeme aj zamraziť do plastových vrecúšok alebo plastovej nádoby či formy. V mrazničke vydrží pyré zhruba rok.

Tekvicové lievance
Lievance s tekvicou sú jesennou verziou tých klasických. Chutia výborne s javorovým sirupom, ovocím či orechmi.
Budeme potrebovať
- 200 g tekvicového pyré
- 1 hrnček múky
- 1 hrnček mlieka
- 1 vajíčko
- ½ balenia prášku do pečiva
- 1 ČL škorice
- 2 PL masla
- javorový sirup
Postup prípravy
Tekvicové pyré zmiešame s mliekom, vajíčkom a maslom. Potom pridáme sypké suroviny. Vymiešame cesto, ktoré je o niečo hustejšie ako pri príprave klasických lievancov.
Pečieme na rozohriatej panvici z oboch strán. Hotové lievance polejeme javorovým sirupom, môžeme pridať ovocie podľa chuti, šľahačku alebo nasekané orechy.
Horúci tekvicový nápoj
Počas chladných dní dobre zahreje teplý nápoj. Ak pridáte tekvicu a voňavé korenie, navodíte si dokonalú jesennú atmosféru.
Budeme potrebovať
- 5 PL tekvicového pyré
- 2 PL javorového sirupu
- ½ ČL vanilkového cukru
- ½ ČL mletej škorice
- ½ ČL mletého zázvoru
- ½ ČL mletého muškátového orieška
- ½ ČL mletej kurkumy
- 250 ml mlieka
Postup prípravy
Všetky suroviny rozmixujeme v mixéri, vylejeme do hrnčeka a zohrejeme. Horúci nápoj prelejeme do pohára a lahodný jesenný nápoj máme na svete. Môžeme ozdobiť šľahačkou, ktorú posypeme trochou škorice.

Polievka z pečenej tekvice s jablkom
V chladnom jesennom období zahreje aj horúca polievka. Vyskúšajte túto. Je výborná.
Budeme potrebovať
- 1 tekvicu
- 2 až 3 jablká
- cibuľu
- cesnak
- kúsok zázvoru
- vetvičku rozmarínu
- maslo
- soľ
- smotanu
Postup prípravy
Ošúpanú a semienok zbavenú tekvicu nakrájame na plátky, ktoré poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pridáme nakrájané jablká, cibuľu, cesnak, zázvor, vetvičku rozmarínu.
Všetko posolíme, pokoreníme, pridáme pár plátkov masla a pečieme na 180 °C asi 30 minút, kým všetko nezmäkne. Zmes rozmixujeme tyčovým mixérom, prilejeme smotanu a ešte krátko prevaríme. Polievku podávame s tekvicovými semiačkami alebo s krutónmi.

Cesnaková nátierka z pečenej tekvice
Nátierka prevoňaná cesnakom a doladená syrom je ideálna, ak vám zostane trochu tekvicového pyré alebo upečená tekvica.
Budeme potrebovať
- 200 g nátierkového masla
- 100 g smotanového syra
- 40 g tekvicové pyré alebo vidličkou roztlačená upečená tekvica
- 3 roztlačené strúčiky cesnaku
- 150 g strúhaného syra
- soľ, čierne korenie
Postup prípravy
Všetky suroviny spolu zmiešame a natrieme na chlieb alebo pečivo. Je vhodná aj na jednohubky.

Tekvicové nugetky
Napadlo by vás urobiť z tekvice chrumkavé nugetky ? Nech sa páči, tu je recept na ich prípravu.
Budeme potrebovať
- 330 g upečenej tekvice
- 1 vajce
- 100 g strúhanej mozzarelly
- 60 g strúhanky
- 70 g hladkej múky
- soľ, čierne korenie, čili korenie
Postup prípravy
Upečenú tekvicu roztlačíme vidličkou, pridáme ostatné suroviny a vymiesime hladké cesto. Z neho vytvarujeme malé nugetky a necháme polhodinu odpočívať v chladničke.
Medzitým si pripravíme cestíčko.

Na cestíčko budeme potrebovať
- 130 g hladkej múky
- 70 g kukuričného škrobu
- 2 ČL prášku do pečiva
- soľ, čierne korenie, sušený cesnak, červenú sladkú papriku
- 200 ml perlivej vody
Postup prípravy
Zmiešame sypké suroviny, ku ktorým prilejeme perlivú vodu. Dobre pomiešame. Do tohto cestíčka namáčame pripravené nugetky a vyprážame v horúcom oleji dozlatista. Podávame s kečupom alebo ľubovoľnou omáčkou.

Tekvicové halušky
Farebná jesenná verzia slovenskej klasiky. A tá krásna oranžová farba!
Budeme potrebovať
- tekvicové pyré
- 1 vajce
- soľ podľa chuti
- asi 400 g polohrubej múky
Postup prípravy
K tekvicovému pyré primiešame vajce, štipku soli a múku. Vymiešame cesto ako na klasické halušky. Necháme zovrieť vodu, do ktorej pridáme soľ, a cez haluškáreň pretlačíme cesto. Keď halušky vyplávajú na povrch, sú hotové.
Podávame ako prílohu k mäsu alebo omáčke, na slano s bryndzou či tvarohom alebo na sladko s tvarohom, maslom, cukrom a škoricou.
Dúfame, že sme vás inšpirovali a niektorý z tekvicových receptov vyskúšate. Dobrú chuť!
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová




















Dostala som dnes od susedy hokaido a neviem co s tym. Poradite overene recepty?