Využite jarné dni a privlastnite si kúsok liečivej sily podbeľu lekárskeho

  • 20.04.2022

Podbeľ lekársky (Tussilago farfara) je trváca bylinka, ktorá má veľmi široké využitie pri rôznych ochoreniach. Obsahuje množstvo dôležitých látok pre organizmus – triesloviny, tussilagin, flavonoidy, silice, vitamíny (najmä vitamín C), minerály, slizovité látky a iné.

Podbeľ a motýľ

Protizápalový liek

Jeho účinky sú známe už od nepamäti, priaznivo pôsobí pri zápaloch horných dýchacích ciest, bronchitíde, kašli, pôsobí protizápalovo pri kožných ochoreniach a zápaloch žíl, má hojivé a dezinfekčné účinky pri ochoreniach kože, popáleninách. Čerstvé kvety a listy pôsobia pri kožných problémoch a aknóznej pleti. Má priaznivé účinky i pri žalúdočných a tráviacich problémoch. Z podbeľa sa zbierajú najčastejšie jeho kvety práve počas kvitnutia, no i listy. Teraz je vhodný čas na zber a spracovanie podbeľových kvetov.

Kedy podbeľ zbierať?

Podbeľové kvety zbierame za slnečného a suchého počasia, ideálne popoludní, okolo 15 hodiny. Sušíme ich na tienistom mieste, rozložené v jednej vrstve. Kvety sušíme rýchlo, aby sa uchovali účinné látky, a aby nestihli dozrieť semená. Ak ich sušíme v rúre alebo sušičke, teplota pri by nemala presiahnuť 40 stupňov Celzia.

Sušené kvety uchovávame na suchom mieste – v uzatvárateľnom pohári, alebo ak máme vhodné podmienky, môžeme ich uchovávať aj v papierovom alebo plátennom vrecúšku.

Podbeľ v miske

Čaj, tinktúra i podbeľové víno

Ak si teraz nazberáme dostatok podbeľu, môžeme z neho pripraviť čaj i tinktúru, ktorá pomáha pri prechladnutí, alebo vynikajúce podbeľové víno, ktoré sa používalo počas sviatkov jarnej rovnodennosti. Ako na to?

Podbeľový čaj

Z nasušených kvetov môžeme pripraviť vynikajúci čaj, ktorý pomáha pri zápaloch priedušiek, prechladnutí, posilňuje imunitu. Jeho príprava je jednoduchá – lyžicu sušených kvetov podbeľu zalejeme 3 dcl vriacej vody a necháme vylúhovať približne 10 minút. Precedíme a pomaly ešte teplé pijeme. Pri akútnych respiračných ochoreniach pijeme 2 – 3x denne.

Podbeľový čaj

Tinktúra z podbeľu

Je doslova zázrakom, pomáha pri zápaloch dýchacích ciest a zahlienení, rozpúšťa hlien. Pripravíme ju z čerstvých kvetov podbeľu. 1 až 2 hrste čerstvých kvetov podbeľu zalejeme litrom alkoholu (bieleho) a necháme lúhovať na teplom mieste v polotieni. Po 8 týždňoch prelejeme cez gázu, nalejeme do fliaš a dobre uzatvoríme. V prípade potreby užívame 6 – 8 kvapiek trikrát denne. Tinktúru môžeme nakvapkať aj na kockový cukor, bude mať príjemnejšiu chuť.

Podbeľové víno

2 litre rozkvitnutých kvetov podbeľu zalejeme 2 litrami vriacej vody a necháme 3 dni lúhovať. Občas premiešame. Potom zmes precedíme cez gázu, vyžmýkame. Pridáme šťavu z 2 citrónov. Ďalšie 2 litre vody uvaríme s 1 kg cukru, kým sa cukor nerozpustí, ešte za horúca pridáme k vylúhovanej zmesi z podbeľu. Po vychladnutí pridáme vínne kvasinky a prelejeme do demižónu, kde necháme vykvasiť.

Po vykvasení stočíme a naplníme do fliaš, dobre uzavrieme a uchovávame na tmavom chladnom mieste. Pre lepšiu chuť môžeme pri kvasení pridať aj šťavu z pomarančov.

Podbeľ lekársky

Podbeľ neužívame dlhodobo ani preventívne

Podbeľ má vynikajúce liečivé účinky, no pri jeho užívaní treba byť opatrní. Nesmú ho užívať osoby trpiace alergiami na peľ a na astrovité rastliny. Na vnútorné použitie sa nesmie užívať vo veľkých dávkach a dlhodobo, obsahuje totiž tzv. alkaloidy, ktoré majú toxický a karcinogénny účinok. Nepriaznivo vplývajú najmä na pečeň. Platí zásada, že produkty obsahujúce podbeľ užívame iba do doby, kým neprestanú symptómy, nikdy nie ako prevenciu (užívame maximálne 4-5 týždňov). Podbeľ sa neodporúča užívať tehotným a dojčiacim matkám.

Text: Ing. Jarmila Králová, PhD., Arborétum Mlyňany SAV
Foto: isifa/Shutterstock

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Kedy je správny čas na zber cesnaku?
Kedy je správny čas na zber cesnaku?
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
VIDEO: Ako sušiť kvety hortenzií? Vyskúšajte túto prírodnú metódu bez námahy
VIDEO: Ako sušiť kvety hortenzií? Vyskúšajte túto prírodnú metódu bez námahy
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak