Využite kombinované výsadby a chráňte záhradu ekologicky. Viete, ktoré rastliny sú na to vhodné?

  • 09.05.2021

Počuli sme o „ochranných výsadbách“ v zeleninovej záhrade ako o nechemickej ceste ochrany. O čo, prosím vás, ide a naozaj je táto metóda účinná?

Kombinovaná výsadba

Ochrannú výsadbu využívali už naši predkovia

Ochranná výsadba nie je nič nové, bežne tento postup uplatňovali už naši predkovia – a nielen tí. Už severoamerickí Indiáni sadili spoločne na hriadky tekvicu s kukuricou, aby sa oba druhy vzájomne chránili a podporovali. Podobne je vhodné sadiť spolu uhorky a slnečnice. Spolu sa dopĺňajú a časť dňa poskytujú slnečnice uhorkám ľahké pritienenie.

Tento princíp zmiešanej kultúry, kde sa striedajú riadky chránených a ochraňovaných rastlín alebo sa plochy pestovanej zeleniny lemujú ochrannými rastlinami, platí už oddávna a existuje úžasná paleta kombinácií. Ochrannými rastlinami pritom môžu byť aj rôzne bylinky, najmä tie aromatické. Chrániť sa však môžu aj niektoré zeleniny navzájom. Podľa toho vznikajú zmiešané kultúry: zeleniny – bylinky alebo zeleniny – zeleniny.

Kombinovaná výsadba

Ktoré bylinky ochránia zeleninové hriadky?

Bylinkoví ochrancovia zeleniny majú vysokú účinnosť. Chutné a aromatické bylinky svojou výraznou vôňou mätú a odpudzujú mnohých škodcov a spoľahlivo chránia zeleninu.

No a keď už sme v tejto téme, dovolím si tu citovať aspoň niekoľko kombinácií, keď bylinka chráni konkrétnu zeleninu:

  • aksamietnica – jahody, zemiaky,
  • bazalka – zemiaky,
  • fenikel – hrach, endívia, hlávkový šalát, uhorky,
  • kapucínka väčšia – zemiaky, reďkovky, rajčiny, cukiny, bôb,
  • koriander – uhorky, rôzne druhy kapustovej zeleniny, červená repa,
  • mäta – zemiaky, rôzne druhy kapustovín, hlávkový šalát, rajčiny,
  • nechtík – zemiaky, jahody,
  • palina pravá alebo obyčajná – rôzne druhy kapustovej zeleniny,
  • rasca – uhorky, zemiaky, rôzne druhy kapustovín, červená repa,
  • rozmarín – mrkva,
  • rumanček – zemiaky, rôzne druhy kapustovej zeleniny, pór, zeler, cibuľa,
  • saturejka – fazuľa najmä kríčková, cibule,
  • šalvia – fenikel, mrkva,
  • trebuľka – hlávkový šalát.

Vaše otázky píšte na poradna@zahrada.sk . Do každého čísla časopisu Záhrada niekoľko z nich vyberieme a odpovieme.

 

Text: Martin Čurda
Foto: archív, isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku