Červená repa je malý zázrak – a nielen vďaka svojej neprehliadnuteľnej farbe a špecifickej chuti. Je nabitá zdraviu prospešnými látkami. A ako bonus je stále cenovo dostupná. Navyše, je to univerzálna surovina, z ktorej môžeme pripraviť nátierky, múčniky či polievky.

Polievka z červenej repy s pečeným cesnakom
4 porcie, čas prípravy: 60 minút
Cesnak a repa pečením nielen zmäknú, ale aj jemne zosladnú. Na lahodnú krémovú polievku príjemne sladkej a zemitej chuti sa potom premenia v priebehu pol hodinky. Podávame ju ako výdatné predjedlo alebo ako ľahký obed s trochou chrumkavého chleba.
Budeme potrebovať
- 2 neolúpané strúčiky cesnaku
- 500 g červenej repy
- 1 cibuľu
- 1 lyžicu olivového oleja
- 50 ml červeného vína (podľa chuti)
- 600 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
- kyslú smotanu (na podávanie)
- kôpor (nasekaný, na podávanie)
- soľ a čerstvo namleté čierne korenie
Postup prípravy
1. Rúru predhrejeme na 200 °C.
2. Z neolúpaných strúčikov cesnaku odrežeme vršok tak, aby sme odkryli kúsok dužiny. Cesnak spolu s repou zabalíme do alobalu a pečieme asi hodinu domäkka. Potom balíček rozbalíme a repu s cesnakom necháme mierne vychladnúť.
3. Repu olúpeme a nahrubo nakrájame. Cesnak olúpeme a roztlačíme. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.
4. V hrnci na rozohriatom oleji podusíme cibuľu domäkka. Pridáme repu, cesnak a víno (nemusí byť). Prilejeme vývar, privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou, znížime teplotu a zvoľna varíme ešte 30 minút.
5. Zeleninovú polievku necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme ju dohladka. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame s lyžičkou kyslej smotany a nasekaným kôprom.

Vidiecka polievka z červenej repy a zemiakov
4 porcie, čas prípravy: 45 minút
Jednoduchá polievka, ktorá sa hodí na vidiecky stôl. Sladká červená repa, zemiaky a koreňová zelenina vytvárajú harmonickú kombináciu chutí. Polievka je jemná, no zároveň výdatná, ideálna na ľahký obed alebo večeru s krajcom čerstvého chleba.
Budeme potrebovať
- 500 g červenej repy
- 300 g zemiakov
- 1 mrkva
- 1 petržlen
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 l zeleninového vývaru alebo vody
- 1 PL masla
- soľ, čierne korenie, bobkový list
- kôpor alebo petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy
1. Na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak.
2. Pridáme očistenú a na kocky nakrájanú červenú repu, mrkvu a petržlen. Restujeme asi 5 minút.
3. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme bobkový list a varíme približne 15 minút.
4. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme ďalších 10 minút, kým všetka zelenina nezmäkne.
5. Dochutíme soľou a čiernym korením. Podávame s čerstvým nasekaným kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

Polievka z červenej repy s kyslou kapustou
4 porcie, čas prípravy: 45 minút
Táto polievka spája sladkosť červenej repy s kyslosťou kapusty, čím vytvára dokonale vyváženú chuť. Jednoduchá na prípravu, výdatná a vhodná ako hlavné jedlo v chladnejších dňoch. Podávame ju horúcu, s krajcom domáceho chleba a posypanú čerstvou vňaťou.
Budeme potrebovať
- 400 g červenej repy
- 300 g kyslej kapusty
- 1 cibuľa
- 2 zemiaky
- 1 mrkva
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 stredne veľké paradajky
- 1 l vody alebo zeleninového vývaru
- 1 PL bravčovej masti alebo slnečnicového oleja
- soľ, čierne korenie, bobkový list
- majoránka (voliteľne)
Postup prípravy
1. Na bravčovej masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s prelisovaným cesnakom, až kým cibuľa nezíska zlatistú farbu.
2. Pridáme nastrúhanú červenú repu a mrkvu, krátko restujeme, aby pustili farbu a zvýraznili chuť. Potom pridáme nadrobno nakrájané paradajky a restujeme ešte ďalšie 2 – 3 minúty.
3. Zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou, pridáme bobkový list a varíme približne 10 minút.
4. Pridáme kyslú kapustu a na kocky nakrájané zemiaky. Varíme ďalších 15 minút, kým zemiaky nezmäknú.
5. Dochutíme soľou, čiernym korením a majoránkou. Podávame horúce, posypanú čerstvou petržlenovou alebo kôprovou vňaťou, ideálne s krajcom domáceho chleba.

Domáci boršč s hovädzím mäsom
6 porcií, čas prípravy: 1 hodina 50 minút
Tradičný domáci boršč s hovädzím mäsom a množstvom zeleniny je jedlo plné farieb a chutí. Dlhé varenie mäsa mu dodáva bohatú chuť a hustú textúru. Podávame ho horúci s lyžicou kyslej smotany a posypaný čerstvým kôprom alebo petržlenovou vňaťou.
Budeme potrebovať
- 400 g hovädzieho mäsa (ideálne predné alebo rebro)
- 500 g červenej repy
- 2 mrkvy
- 1 petržlen
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 300 g zemiakov
- 200 g bielej kapusty
- 1 l hovädzieho vývaru (alebo vody)
- 1 PL bravčovej masti alebo oleja
- 2 PL octu (alebo šťavy z citróna)
- soľ, čierne korenie, bobkový list, nové korenie
- kyslá smotana (na podávanie)
- čerstvý kôpor alebo petržlenová vňať na ozdobu
Postup prípravy
1. Hovädzie mäso vložíme do hrnca, zalejeme litrom vody a pridáme bobkový list, nové korenie a trochu soli. Privedieme k varu a necháme variť na miernom ohni približne 1,5 hodiny, kým mäso nie je mäkké. Po uvarení mäso vyberieme, nakrájane na menšie kúsky a vývar si necháme.
2. Na bravčovej masti alebo oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme na hrubo nastrúhanú červenú repu, mrkvu a petržlen. Restujeme 5 minút, aby zelenina pustila farbu.
3. Orestovanú zeleninu preložíme do vývaru. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a na tenké prúžky nakrájanú kapustu. Varíme približne 15 minút, kým zemiaky nezmäknú.
4. Pridáme ocot alebo citrónovú šťavu, aby sa zvýraznila chuť a zachovala farba červenej repy. Dochutíme soľou a čiernym korením.
5. Do každej porcie pridáme kúsky mäsa a podávame polievku horúcu s lyžicou kyslej smotany a posypanú čerstvým kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

Hustá polievka z červenej repy a fazule
4 porcie, čas prípravy: 40 minút
Bohatá a výživná polievka, ktorá kombinuje jemnú chuť červenej repy s fazuľou. Ideálna pre tých, ktorí hľadajú sýte a zdravé jedlo plné zeleniny a rastlinných bielkovín. Podávame ju s chrumkavým chlebom a čerstvými bylinkami.
Budeme potrebovať
- 400 g červenej repy
- 250 g uvarenej bielej alebo červenej fazule (môže byť aj z konzervy)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 PL oleja
- soľ, čierne korenie, majoránka, bobkový list
- kôpor alebo petržlenová vňať na dochutenie
Postup prípravy
1. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak, kým nezačnú voňať a jemne zhnednú.
2. Pridáme na pásiky nakrájanú červenú repu a na malé kocky nakrájané zemiaky. Krátko orestujeme (asi 5 minút), aby sa zelenina ohriala a pustila farbu.
3. Zalejeme vývarom, pridáme bobkový list a varíme 20 minút, kým sú zemiaky a repa mäkké.
4. Pridáme uvarenú fazuľu (alebo z konzervy) a varíme ďalších 5 minút, aby sa chute spojili.
5. Dochutíme soľou, čiernym korením a podľa chuti majoránkou. Polievku podávame hustú, s kúskami zeleniny, posypanú kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

Galéria k článku
Text: Ing. Lucie Peukertová, Mária Stromčeková
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada
Ahojte, mate overeny recept na sirup z cervenych ribezli? Dakujem