5x polievka z červenej repy: Máte chuť na klasiku či radi privoniate k menej tradičným spojeniam?

Červená repa je malý zázrak – a nielen vďaka svojej neprehliadnuteľnej farbe a špecifickej chuti. Je nabitá zdraviu prospešnými látkami. A ako bonus je stále cenovo dostupná. Navyše, je to univerzálna surovina, z ktorej môžeme pripraviť nátierky, múčniky či polievky.

Príprava polievky z červenej repy
Červená repa je univerzálna surovina, z ktorej pripravíme šaláty, koláče či polievky. Foto: iStock

Polievka z červenej repy s pečeným cesnakom

4 porcie, čas prípravy: 60 minút

Cesnak a repa pečením nielen zmäknú, ale aj jemne zosladnú. Na lahodnú krémovú polievku príjemne sladkej a zemitej chuti sa potom premenia v priebehu pol hodinky. Podávame ju ako výdatné predjedlo alebo ako ľahký obed s trochou chrumkavého chleba.

Budeme potrebovať

  •  2 neolúpané strúčiky cesnaku
  • 500 g červenej repy
  • 1 cibuľu
  • 1 lyžicu olivového oleja
  • 50 ml červeného vína (podľa chuti)
  • 600 ml kuracieho alebo zeleninového vývaru
  • kyslú smotanu (na podávanie)
  • kôpor (nasekaný, na podávanie)
  • soľ a čerstvo namleté čierne korenie

Postup prípravy

1. Rúru predhrejeme na 200 °C.

2. Z neolúpaných strúčikov cesnaku odrežeme vršok tak, aby sme odkryli kúsok dužiny. Cesnak spolu s repou zabalíme do alobalu a pečieme asi hodinu domäkka. Potom balíček rozbalíme a repu s cesnakom necháme mierne vychladnúť.

3. Repu olúpeme a nahrubo nakrájame. Cesnak olúpeme a roztlačíme. Cibuľu ošúpeme a nakrájame nadrobno.

4. V hrnci na rozohriatom oleji podusíme cibuľu domäkka. Pridáme repu, cesnak a víno (nemusí byť). Prilejeme vývar, privedieme k varu, prikryjeme pokrievkou, znížime teplotu a zvoľna varíme ešte 30 minút.

5. Zeleninovú polievku necháme mierne vychladnúť a rozmixujeme ju dohladka. Podľa chuti osolíme a okoreníme. Podávame s lyžičkou kyslej smotany a nasekaným kôprom.

Polievka z červenej repy s pečeným cesnakom
Polievka z červenej repy s pečeným cesnakom Foto: Shutterstock

Vidiecka polievka z červenej repy a zemiakov

4 porcie, čas prípravy: 45 minút

Jednoduchá polievka, ktorá sa hodí na vidiecky stôl. Sladká červená repa, zemiaky a koreňová zelenina vytvárajú harmonickú kombináciu chutí. Polievka je jemná, no zároveň výdatná, ideálna na ľahký obed alebo večeru s krajcom čerstvého chleba.

Budeme potrebovať

  • 500 g červenej repy
  • 300 g zemiakov
  • 1 mrkva
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 l zeleninového vývaru alebo vody
  • 1 PL masla
  • soľ, čierne korenie, bobkový list
  • kôpor alebo petržlenová vňať na ozdobu

Postup prípravy

1. Na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak.

2. Pridáme očistenú a na kocky nakrájanú červenú repu, mrkvu a petržlen. Restujeme asi 5 minút.

3. Zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme bobkový list a varíme približne 15 minút.

4. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a varíme ďalších 10 minút, kým všetka zelenina nezmäkne.

5. Dochutíme soľou a čiernym korením. Podávame s čerstvým nasekaným kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

Vidiecka polievka z červenej repy so zemiakmi
Vidiecka polievka z červenej repy so zemiakmi Foto: iStock

Polievka z červenej repy s kyslou kapustou

4 porcie, čas prípravy: 45 minút

Táto polievka spája sladkosť červenej repy s kyslosťou kapusty, čím vytvára dokonale vyváženú chuť. Jednoduchá na prípravu, výdatná a vhodná ako hlavné jedlo v chladnejších dňoch. Podávame ju horúcu, s krajcom domáceho chleba a posypanú čerstvou vňaťou.

Budeme potrebovať

  • 400 g červenej repy
  • 300 g kyslej kapusty
  • 1 cibuľa
  • 2 zemiaky
  • 1 mrkva
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 stredne veľké paradajky
  • 1 l vody alebo zeleninového vývaru
  • 1 PL bravčovej masti alebo slnečnicového oleja
  • soľ, čierne korenie, bobkový list
  • majoránka (voliteľne)

Postup prípravy

1. Na bravčovej masti orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu spolu s prelisovaným cesnakom, až kým cibuľa nezíska zlatistú farbu.

2. Pridáme nastrúhanú červenú repu a mrkvu, krátko restujeme, aby pustili farbu a zvýraznili chuť. Potom pridáme nadrobno nakrájané paradajky a restujeme ešte ďalšie 2 – 3 minúty.

3. Zalejeme zeleninovým vývarom alebo vodou, pridáme bobkový list a varíme približne 10 minút.

4. Pridáme kyslú kapustu a na kocky nakrájané zemiaky. Varíme ďalších 15 minút, kým zemiaky nezmäknú.

5. Dochutíme soľou, čiernym korením a majoránkou. Podávame horúce, posypanú čerstvou petržlenovou alebo kôprovou vňaťou, ideálne s krajcom domáceho chleba.

Polievka z červenej repy s kyslou kapustou
Polievka z červenej repy s kyslou kapustou Foto: iStock

Domáci boršč s hovädzím mäsom

6 porcií, čas prípravy: 1 hodina 50 minút

Tradičný domáci boršč s hovädzím mäsom a množstvom zeleniny je jedlo plné farieb a chutí. Dlhé varenie mäsa mu dodáva bohatú chuť a hustú textúru. Podávame ho horúci s lyžicou kyslej smotany a posypaný čerstvým kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

Budeme potrebovať

  • 400 g hovädzieho mäsa (ideálne predné alebo rebro)
  • 500 g červenej repy
  • 2 mrkvy
  • 1 petržlen
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 300 g zemiakov
  • 200 g bielej kapusty
  • 1 l hovädzieho vývaru (alebo vody)
  • 1 PL bravčovej masti alebo oleja
  • 2 PL octu (alebo šťavy z citróna)
  • soľ, čierne korenie, bobkový list, nové korenie
  • kyslá smotana (na podávanie)
  • čerstvý kôpor alebo petržlenová vňať na ozdobu

Postup prípravy

1. Hovädzie mäso vložíme do hrnca, zalejeme litrom vody a pridáme bobkový list, nové korenie a trochu soli. Privedieme k varu a necháme variť na miernom ohni približne 1,5 hodiny, kým mäso nie je mäkké. Po uvarení mäso vyberieme, nakrájane na menšie kúsky a vývar si necháme.

2. Na bravčovej masti alebo oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pridáme na hrubo nastrúhanú červenú repu, mrkvu a petržlen. Restujeme 5 minút, aby zelenina pustila farbu.

3. Orestovanú zeleninu preložíme do vývaru. Pridáme na kocky nakrájané zemiaky a na tenké prúžky nakrájanú kapustu. Varíme približne 15 minút, kým zemiaky nezmäknú.

4. Pridáme ocot alebo citrónovú šťavu, aby sa zvýraznila chuť a zachovala farba červenej repy. Dochutíme soľou a čiernym korením.

5. Do každej porcie pridáme kúsky mäsa a podávame polievku horúcu s lyžicou kyslej smotany a posypanú čerstvým kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

Domáci boršč s hovädzím mäsom
Domáci boršč s hovädzím mäsom Foto: iStock

Hustá polievka z červenej repy a fazule

4 porcie, čas prípravy: 40 minút

Bohatá a výživná polievka, ktorá kombinuje jemnú chuť červenej repy s fazuľou. Ideálna pre tých, ktorí hľadajú sýte a zdravé jedlo plné zeleniny a rastlinných bielkovín. Podávame ju s chrumkavým chlebom a čerstvými bylinkami.

Budeme potrebovať

  • 400 g červenej repy
  • 250 g uvarenej bielej alebo červenej fazule (môže byť aj z konzervy)
  • 1 cibuľa
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 2 zemiaky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 PL oleja
  • soľ, čierne korenie, majoránka, bobkový list
  • kôpor alebo petržlenová vňať na dochutenie

Postup prípravy

1. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a prelisovaný cesnak, kým nezačnú voňať a jemne zhnednú.

2. Pridáme na pásiky nakrájanú červenú repu a na malé kocky nakrájané zemiaky. Krátko orestujeme (asi 5 minút), aby sa zelenina ohriala a pustila farbu.

3. Zalejeme vývarom, pridáme bobkový list a varíme 20 minút, kým sú zemiaky a repa mäkké.

4. Pridáme uvarenú fazuľu (alebo z konzervy) a varíme ďalších 5 minút, aby sa chute spojili.

5. Dochutíme soľou, čiernym korením a podľa chuti majoránkou. Polievku podávame hustú, s kúskami zeleniny, posypanú kôprom alebo petržlenovou vňaťou.

Hustá polievka z červenej repy a fazule
Hustá polievka z červenej repy a fazule Foto: iStock

Galéria k článku

Text: Ing. Lucie Peukertová, Mária Stromčeková
Foto: iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku