Bylina prvej pomoci pri ochoreniach dýchacích ciest: Yzop lekársky

  • 11.11.2021

Už v stredoveku si Yzop lekársky, Hyssopus officinalis L., získal vážnosť. Pre svoje očistné vlastnosti bol s obľubou pestovaný v kláštoroch a spomínaný je i v Biblii.

Yzop

Nachádza sa v žalmoch súvisiacich s očistou a umývaním. Žalm 51 hovorí: „Pokrop ma yzopom a zasa budem čistý; umy ma a budem belší ako sneh“. Tým sa však škála jeho zdravotných benefitov nekončí. V dnešných dňoch ho s vďakou môžeme vyhľadať pri bolestiach hrdla a zápaloch dýchacích ciest.

Kde sa vzal yzop?

Yzop lekársky pochádza z južnej Európy, no už od 10. storočia sa pestuje aj u nás. Z kláštorných záhrad sa postupne rozšíril aj do našich záhradiek. Yzop nemá iba duchovný rozmer. Má nesporné zdravotné, no i praktické benefity. Sušené vetičky či drť yzopu sa zvykli umiestňovať do komôr, špajzí, pozdĺž stien, kde odpudzoval dotieravý hmyz. Odvar z yzopu bojoval proti blchám a všiam. Umývali sa ním malomocní, užíval sa pri kašli aj pokazenom žalúdku. Zároveň sa stal obľúbeným korením v kuchyni.

Yzop je príbuzný saturejke. Ide o silne aromatickú bylinu. Stále zelený aromatický poloker miluje teplo, slnko a sucho. S obľubou sa pestuje na záhradách i balkónoch nielen pre svoje zdravotné, ale i dekoratívne a okrasné benefity. Na pestovanie je nenáročný. Zaujímavý je tým, že jeho kvety sú vždy obrátené jedným smerom. Správne usušený yzop si zachováva svoje farby. Pri dobrom skladovaní nám vydrží po celý rok.

Yzop

Doprajte si zdravie

Yzop má antibiotické a dezinfekčné účinky. Vo forme obkladu a kúpeľa sa používa pri poraneniach na dezinfekcii rán, oparov, bodnutí hmyzom a ekzémov. Obklady z yzopových listov sa už v minulosti používali na elimináciu kruhov pod očami.

Yzop je výborným pomocníkom pri respiračných ochoreniach, je vhodný pri všetkých prieduškových chorobách a pri zahlienení. Odporúča sa pri bolestivej menštruácii, nočnom potení, znižuje krvný tlak, upokojuje nervy. Zvyšuje chuť k jedlu, zlepšuje trávenie a má močopudné účinky. Patrí medzi antihydrotiká, rovnako, ako šalvia znižuje potenie, vnútorne sa užíva pri nadmernej činnosti potných žliaz. Yzopový olej sa používa aj pri masáži ochrnutých končatín. Naopak, pozor si treba dať pri silnom podráždení a nervozite, vtedy yzop nie je vhodné užívať.

Medzi hlavné účinné látky obsiahnuté v yzope patrí silica, flavonoidy, triesloviny, minerálne soli a organické kyseliny.

Kedy je vhodné užívať yzop lekársky?

  • pri ochoreniach dýchacích ciest
  • pri bolestiach kĺbov
  • pri problémoch s trávením
  • pri zápaloch močových ciest
  • pri ekzémoch a poraneniach

Yzop

Kloktadlo z yzopu, yzopové víno a liečivá voda

Z vňate yzopu lekárskeho sa pripravuje čaj, kloktadlo a sirup. Na prípravu čaju prelejte lyžičku vňate s 250 ml horúcej vody a nechajte lúhovať 15 minút. Čerstvý čaj sa odporúča piť po dúškoch dvakrát denne. Čaj užívajte pri zápaloch močových ciest, obličiek, žlčníka, ochoreniach dýchacích ciest.

Účinné kloktadlo si pripravíte kombináciou yzopu a šalvie. Jednu čajovú lyžičku z každej bylinky zalejte vriacou vodou a nechajte 15 minút lúhovať. Vo forme kloktadla je yzop výbornou prvou pomocou pri bolestiach hrdla, angíne a iných zápaloch v ústnej dutine. Uľaví aj pri podráždených, zapálených ďasnách.

Víno z yzopu je údajne silné afrodiziakum. Ako si ho pripraviť? Nasekaný yzop vložíme do pohára tak, aby zaplnil približne tretinu jeho objemu. Zalejeme bielym, alebo červeným vínom a necháme lúhovať 3 týždne. Občas premiešame. Užívame nalačno jeden pohárik ráno a večer.

Yzopový čaj

Yzop v kuchyni

Yzop je aromatický, preto s ním treba zaobchádzať s mierou. Vôňu má príjemnú, no výraznú, chuťou pripomína rozmarín i šalviu, je jemne horkastý. Vhodný je na dochutenie mäsa, paštét, omáčok, polievok, šalátov. Dobre ladí s tymianom, mätou, petržlenovou vňaťou, bobkovým listom.

Rovnako dobre však poslúži aj „v sladkej kuchyni“. Pridáva sa do kompótov, ovocných koláčov, džemov, kandizovaných výrobkov a nealkoholických limonád. Yzop je súčasťou známeho benediktínskeho likéru, ktorý sa po stáročia odporúčal pri žalúdočných problémoch i nechutenstve.

 

Text: Zuzana Paprskárová
Foto: Shutterstock

Najnovšie diskusie

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?