Liečivé petržlenové víno sv. Hildegardy možno poznáte. Viete, kto bola táto žena?

  • 10.05.2021

Veľká postava prírodnej medicíny, ktorá už niekoľko storočí inšpiruje svojou tvorbou. Zanechala nám neuveriteľné množstvo receptov a postupov rastlinnej liečby, ale aj nadčasový filozofický odkaz.

Kláštor s vinicami

Svätá Hildegarda z Bingenu

Narodila sa v grófskej rodine, v roku 1098 v oblasti Porýnia-Hessensko. Ako desiate dieťa, ako bolo vtedy zvykom, bola zasľúbená Bohu. Od svojho ôsmeho roku sa začala vzdelávať v kláštore benediktínok v Disibodenberg neďaleko Bingenu. V kláštore, kde vyrastala sa stala abatišou a neskôr, neďaleko v Ruppertsbergu, založila vlastný kláštor.

Bola vyhlásená za “porýnsku prorokyňu”. Mala vízie vo vedomom stave, svoje vízie zapisovala. Korešpondovala i osobne navštevovala kráľov, o rady ju prosilo mnoho významných osobností vtedajšieho sveta. Svoju smrť predpovedala, zomrela presne v deň, o ktorom hovorila, v roku 1179.

Jej liečiteľská náuka je celostná, zasahuje telo i dušu človeka, vníma jeho spojenie s prírodou a kozmom. Človeka nazvala mikrokozmom, ktorý je súčasťou makrokozmu. Za najväčší liek považovala lásku: “Láska zaplavuje všetko”.

Hildegarda a klastor
Sv. Hildegarda a ruiny kláštora v Disibodenbergu.

Pripravte si liečivé petržlenové víno

Budeme potrebovať:

  • 8 – 10 veľkých stoniek vňate bez koreňa,
  • 1 l dobrého bio vína,
  • 1 – 2 PL čistého vínneho octu,
  • 100 – 150 g medu.

Postup

Petržlen nahrubo pomelieme s jednou alebo dvomi PL octu, pridáme víno. Keď je víno sladké, môžeme použiť viac octu, pri kyslom víne menej. Necháme povariť pod pokrievkou 10 minút, miešame, lebo môže vypeniť. Potom pridáme med a znova povaríme 5 minút. Toto varenie je veľmi dôležité. Ešte horúce nalejeme do fliaš, pre dezinfekciu môžeme vypláchnuť alkoholom.

Bylinkové víno

Kedy užívať petržlenové víno

Používame pri problémoch srdca, krvného obehu, 2 – 3 PL 3x denne, aj viac. Môžeme užívať dlhodobo. Je to univerzálne liečivo nielen na srdce, ale aj na obličky, nervovú sústavu. Tiež pri citlivosti na počasie, vysokom, alebo nízkom tlaku, pri ľahkých opuchoch, oslabení obličiek, nespavosti, aj v tehotenstve.

Obsah alkoholu bude okolo 2 – 3 %. U vyliečených alkoholikov a malých detí je možné víno ešte intenzívne povariť bez pokrievky, takže alkohol úplne vyprchá.

Uchovávame v chladničke, pred užitím mierne ohrejeme, nepijeme chladné. Alebo studené ohrejeme v ústach, je to dobré aj preto, aby sa medzitým účinné látky vstrebávali cez ústnu dutinu. Tiež môžete do vína pridať trochu horúcej vody.

 

Text: Iveta Henzelyová, www.bylinkovaskola.sk 
Foto: isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku