Bylinkový ocot: Zázrak z vašej záhrady plný chuti aj liečivých účinkov. Ako si ho pripravíte?

Máte doma prebytok byliniek a neviete, čo s nimi? Nemusíte ich sušiť ani zamrazovať. Skúste ich premeniť na bylinkový ocot – aromatickú a zdravú pochúťku, ktorú využijete hneď na troch miestach: v kuchyni, v kúpeľni aj v lekárničke.

Domáci bylinkový ocot
Bylinkový ocot využijete v kuchyni, v kúpeľni aj v lekárničke. Foto: Shutterstock

Bylinkový ocot si pripravíte úplne jednoducho, no výsledok vás príjemne prekvapí. Okrem toho, že krásne vonia a vyzerá, dokáže pomôcť pri trávení, v boji proti vírusom a baktériám, upokojí myseľ či zmierni bolesti. Samozrejme, podľa toho, akú bylinku vyberiete.

Na čo slúži bylinkový ocot

Ocot je prírodný konzervant, ktorý výborne zachytáva vôňu, chuť a účinné látky z bylín. Spojením octu a čerstvých byliniek vzniká silný aromatický koncentrát, ktorý má široké využitie. Môžete ho použiť ako základ do šalátových dresingov, marinád, omáčok, nátierok, ale aj ako pleťové alebo vlasové tonikum, prípadne ako prísadu do kúpeľa.

Bylinkový ocot je skvelý spôsob, ako zužitkovať to najlepšie zo záhrady. Kombinujte, experimentujte, ochutnávajte. Každá kvapka takéhoto octu je malým elixírom prírody – pre chuť aj zdravie.

Aký ocot použiť?

Výber octu ovplyvní chuť aj účinky hotového prípravku:

  • Jablčný ocot – univerzálny základ, je ideálny na kombinovanie s rozmarínom, šalviou a estragónom.
  • Biely vínny ocot – jemnejší, ideálny k bazalke, kôpru či levanduli.
  • Ryžový ocot – sladkastý a veľmi jemný, skvelý napríklad s mätou alebo oreganom.
  • Balsamico – výrazná, sladkastá chuť, vyskúšajte ho s tymianom, cesnakom alebo citrónovou kôrou.
  • Šampanský ocot – na jemnejšie zmesi, najlepšie si rozumie s levanduľou a ružou, prípadne s lístkami iných kvetov.

Jednoduchá príprava

Na výrobe domáceho bylinkového octu nemôžete nič pokaziť. Zožeňte si čerstvé, zdravé bylinky – najlepšie z vlastnej záhrady alebo balkóna. Opláchnite ich, osušte a jemne podrvte, napríklad valčekom na cesto, zabalené v papieri na pečenie. Vložte ich do čistej sklenenej fľaše so širokým hrdlom.

Bylinky zalejte vybraným octom – na 1 diel byliniek použite 2 diely octu. Uzavrite, označte a nechajte lúhovať 2 až 3 týždne na tmavom mieste. Ochutnajte, ak je chuť dostatočne silná, bylinky vyberte, ocot preceďte alebo nechajte jednu-dve vetvičky vo vnútri pre silnejšiu arómu a vizuálny efekt.

Príprava bylinkového octu
Bylinkový ocot si pripravíte úplne jednoducho, no výsledok vás príjemne prekvapí. Foto: Shutterstock

Ako skladovať bylinkový ocot?

V uzatvorenej sklenej nádobe vydrží v chladničke až 6 mesiacov, v nevykurovanej špajze zhruba 3 mesiace. Ako pri všetkých druhoch octov, aj pri tomto domácom vylepšení platí: uchovávajte mimo dosahu priameho slnečného svetla a tepla.

Na čo sú dobré jednotlivé bylinky v octe a ako ich používať

Rozmarín

Posilňuje pamäť, podporuje krvný obeh, pomáha pri únave.
Rozmarínový ocot môžete použiť na svalové masáže pri únave alebo stuhnutosti, na dochutenie mäsa v kuchyni, ale aj do kúpeľa na uvoľnenie svalov.

Levanduľa

Pôsobí proti stresu, nespavosti, migréne.
Levanduľový ocot poslúži ako pleťové tonikum na upokojenie podráždenej pokožky, ako vlasové tonikum na podporu zdravia vlasov alebo ako prísada do relaxačných kúpeľov.

Bylinky vhodné na lúhovanie v octe
Levanduľový ocot využijete na vlasy či pleť, šalviový aj v kuchyni. Foto: Shutterstock

Tymian

Antibakteriálny, vhodný pri nachladnutí a zápaloch hrdla.
Tymianový ocot môžete použiť ako prírodný čistič na kuchynské povrchy, ako kloktadlo pri bolestiach hrdla (riedený vodou) alebo do omáčok.

Šalvia

Podporuje trávenie, tlmí potenie, podporuje hormonálnu rovnováhu u žien.
Ocot zo šalvie je skvelý na dochutenie jedál z mäsa, do omáčok či marinád. Pomáha proti poteniu (môžete ho použiť ako dezodorant) a na kloktanie pri zápaloch v ústnej dutine.

Estragón

Uľahčuje trávenie, zlepšuje chuť do jedla a pomáha pri nadúvaní.
Estragónový ocot je skvelý do šalátov, rýb či kuracieho mäsa, zároveň pomáha zlepšovať trávenie pri jeho vonkajšom či vnútornom použití (rieďte vodou a používajte ako tonikum).

Mäta

Osviežuje, uvoľňuje dýchacie cesty, pomáha pri bolestiach hlavy a žalúdočných problémoch.
Mäta v octe je osviežujúci doplnok do letných šalátov, studených omáčok, ale aj do nápojov. Skvele funguje aj ako osviežujúce tonikum na pokožku alebo pri bolesti hlavy na čelo (riediť!).

Bazalka

Upokojuje, uľavuje pri žalúdočných kŕčoch, podporuje zdravé trávenie.
Ocot z bazalky sa hodí do paradajkovej omáčky, zeleninových šalátov, ale aj ako upokojujúci kúpeľ pri nervozite a strese.

Kôpor

Podporuje tráviaci trakt, pomáha pri nespavosti, pôsobí antibakteriálne.
Kôprový ocot je výborný do šalátov, dresingov a kyslých uhoriek, ale aj ako prírodný repelent alebo prísada do kúpeľa na lepší spánok.

Rôzne druhy octu s bylinkami
Výber octu a byliniek ovplyvní chuť aj účinky hotového prípravku. Foto: Shutterstock

Fenikel

Účinný proti nadúvaniu a kolikám, využiteľný aj pri ženských problémoch.
Feniklový ocot vnesie jemnú sladkastú a anízovú chuť do šalátov, rýb či marinád. Používa sa tiež ako tonikum pri tráviacich problémoch a kŕčoch (rieďte vodou a používajte na masáže brucha).

Ružové kvety

Vyrobíte z nich kvetový ocot vhodný pre citlivú pokožku a relaxačné kúpele. Môžete ho použiť ako pleťové tonikum alebo pridať do kúpeľa na upokojenie a relaxáciu.

Náš tip: Bylinkový ocot ako originálny darček

Domáci bylinkový ocot nie je len praktický pomocník do kuchyne, ale aj skvelý, voňavý a zdravý darček pre vašich blízkych. Či už ide o návštevu, malú pozornosť pre susedov alebo vianočné balíčky – takýto darček poteší každého, kto má rád prírodné chute a domácu výrobu.

Fľašku s domácim octom previažte špagátom, prilepte vlastnoručne napísanú menovku s názvom a odporúčaným použitím – a darček máte hotový!

Galéria k článku

Text: Sabína Zavarská
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: www.thespruceeats.com, traditionalcookingschool.com, theherbalacademy.com, www.medicalnewstoday.com

Tagy: bylinky | ocot | recept

Diskusie na tému článku