Nepodceňujte bazalku! Voňavú bylinku využijete v kuchyni, ako repelent na terase aj na podporu trávenia a laktácie

  • 22.06.2023

Bazalka pravá je intenzívne voňajúca jednoročná bylinka. Okrem klasického druhu môžete siahnuť aj po odrodách s purpurovými alebo so škvrnitými listami či kompaktnej drobnolistej bazalke.

Bazalka pravá
Foto: iStock

Bazalka pravá (Ocimum basilicum)

Bazalka je jedna z najúčinnejších byliniek proti nadúvaniu a na podporu laktácie. Podporuje trávenie, uľavuje od bolesti brucha i od nevoľnosti. Sušená je aj v bylinných zmesiach proti stresu, nevoľnosti či bolestiam hlavy. Výborne sa hodí nielen na dochutenie jedál, ale nesmie chýbať ani v niektorých čajových zmesiach či dokonca v kozmetike.

Energetická hodnota 100 g čerstvých lístkov je iba 22 kalórií. Listy obsahujú vitamín A, K, horčík, železo, vápnik a draslík, ale i bielkoviny a oleje.

Bazalku možno ľahko pestovať v kvetináči za oknom alebo na balkóne. Tento spôsob pestovania použijeme aj v záhrade, kde je vysoký výskyt slizniakov.

Ako pestovať bazalku

Bazalku pravú vysievame v marci až apríli v teple interiéru alebo do pareniska, v máji po troch zmrznutých aj priamo na vonkajší záhon. Zvolíme piesčitý výsevný substrát, hĺbka výsevu je najviac 5 milimetrov.

Po vytvorení pravých listov môžeme sadeničky presadiť do väčších kvetináčov. Von ich vysádzame až v polovici mája, keď už nehrozia mrazy. Vyberieme jej slnečné stanovište, kde však bude zároveň chránená pred poludňajším úpalom. Vyžaduje dobre priepustnú pôdu bohatú na piesok aj humus.

Bazalkové listy
Foto: Shutterstock

Kompaktný rast pri všetkých odrodách podporíme vyštipovaním výhonkov. Keď sa objavia súkvetia, odstránime ich, čím prinútime rastlinu k tvorbe nových výhonkov a listov. Predĺžime tak obdobie zberu. Letná zálievka podporí rast po zbere.

V záhradníctvach je niekedy možné okrem klasických sadeníc natrafiť aj na vrúbľované, z ktorých sa dočkáme skoršieho zberu.

Ako zbierať a uskladniť lístky bazalky

Pri drobnolistých odrodách zberáme výhonky zaštipnutím približne na polovicu ich dĺžky. Z veľkolistých odrôd môžeme zberať i samostatné listy.

Najlepšie je konzumovať ju čo najskôr po zbere. Výhony s listami môžeme pár dní uchovať v pohári s vodou. Dlhodobo uchovávame sušené listy, i keď výrazne strácajú arómu, prípadne ich čerstvé nasekáme, zmiešame s maslom a zamrazíme.

Viete, že…

… bazalka je opradená mýtmi a v mnohých krajinách ju dokonca považovali za kúzelnú rastlinu? Používala sa ako afrodiziakum aj ako prostriedok na zaháňanie zlých duchov a démonov.
bazalka pestovaná v blízkosti paradajok zlepšuje chuť ich plodov?
… silná aróma tejto letničky funguje ako účinný repelent? Preto sa oplatí pestovať niekoľko kusov v blízkosti terasy alebo na balkóne.
… v záhradníctve sa môžete stretnúť aj s niekoľkými druhmi trvácej bazalky? Prezimujú však len v teplých oblastiach, v chladnejších je lepšie pestovať ich v kvetináči a na zimu ich preniesť do interiéru.

Odrody bazalky
Foto: Shutterstock

Naša voľba odrôd bazalky

‘Compact’: drobnolistá kompaktná odroda do šalátov je ideálna na pestovanie v nádobách
‘Purple Opaal’: väčšie purpurové listy majú výraznú arómu; používa sa do bylinkového octu aj na dochutenie ryžových pokrmov
‘Dark Green’: odroda s veľkými sýtozelenými listami je ideálna do šalátov

2 spôsoby, ako ju pripraviť

Bazalkové pesto

Do mixéra dáme 2,5 hrnčeka čerstvých bazalkových listov, 2 strúčiky cesnaku, veľkú štipku soli, menšiu hrsť píniových orieškov a pol hrnčeka strúhaného parmezánu. V priebehu mixovania prilievame pol hrnčeka olivového oleja. Mixujeme tak, aby zmes bola rozdrvená, ale ostali v nej aj drobné kúsky. Naložíme do pohárov a uchovávame v chladničke. Používame ako prísadu na cestoviny.

Zelené pesto z bazalky, píniových orechov a parmezánu
Foto: Shutterstock

Šalát s čerstvou bazalkou

Na stredne veľké kúsky nakrájame 10 čerstvých jahôd, 1 malú červenú cibuľu, 5 paradajok a 1 olúpané avokádo. Pridáme hrsť hráškových klíčkov, 400 g listov baby šalátu a hrsť čerstvej bazalky. Pokvapkáme olivovým olejom a jemne osolíme. Podávame so syrom feta.

Text: Ing. Lucie Peukertová
Foto: isifa/Shutterstock, iStock
Zdroj: časopis Záhrada

Tagy: bazalka | bylinky | pesto

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč