Počas chladných dní, keď prídeme domov uzimení a premrznutí, dobre padne teplý nápoj. Namiesto klasického čaju alebo kávy však vyskúšajte domáce horúce jablko. Zahreje telo, poteší dušu, krásne vonia a výborne chutí.

Prečo je horúce jablko ideálnym nápojom?
- Je zdravé. Tento nápoj sa pripravuje z čerstvých jabĺk a aromatického korenia bez umelých prísad.
- Je bez kofeínu. Môžu ho piť aj deti (pridaním rumu vytvoríte dospelácku verziu).
- Jeho príprava je jednoduchá. Zvládne ju každý a kedykoľvek podľa vlastnej chuti.
- Má prospešné účinky na organizmus. Jablká podporujú trávenie a imunitný systém, korenie príjemne zahreje a stimuluje krvný obeh.
Ako pripraviť nápoj horúce jablko?
Je niekoľko spôsobov na prípravu tohto lahodného nápoja. Môžete použiť čerstvé jablká a prevariť ich s vodou a korením, alebo si ho vychutnať v zrýchlenej verzii s jablkovým džúsom.
Recept z čerstvých jabĺk
Budeme potrebovať
- jablká
- vodu
- aromatické korenie (škorica, klinčeky, badián, štipka kardamómu)
- kôru z umytého citróna
- cukor alebo med
- citrónovú šťavu
Postup prípravy
Nakrájané jablká vložíme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme korenie (pre výraznejšiu chuť ich rozdrvíme v mažiari) a citrónovú kôru. Varíme, kým jablká úplne nezmäknú.
Zmes rozmixujeme (predtým vytiahneme tuhé koreniny), dochutíme cukrom alebo medom a citrónovou šťavou. Ak je nápoj príliš silný alebo hustý, pridáme trochu vody.
Radi experimentujete? Skúste do nápoja pridať trocha rozdrveného čili, nápoj vás viac zahreje.

Rýchly recept z jablkového džúsu
Budeme potrebovať
- 1 liter jablkového džúsu
- 1 lyžičku škorice
- pár klinčekov
- kúsok badiánu
- pomarančovú kôru z chemicky neošetreného pomaranča
- kúsok zázvoru
- citrónovú šťavu
Postup prípravy
Džús vlejeme do hrnca, pridáme koreniny a pomarančovú kôru. Zmes necháme krátko povariť. Môžeme pridať kúsok zázvoru a citrónovú šťavu pre osviežujúcu chuť. Podávame horúce.

Tipy na záver
- Vyskúšajte rôzne aromatické korenia. Okrem škorice, klinčekov a badiánu pridajte muškátový oriešok, zázvor, kardamóm alebo aníz.
- Ak sa vám nechce pracovať s jablkami, použite kvalitný 100 % jablkový džús bez cukru.
- Okrem jabĺk môžete použiť aj iné ovocie, napríklad hrušky alebo slivky.
- Pre pikantnejšiu chuť pridajte štipku čili.
- Pre dospelých môžete pripraviť alkoholickú verziu pridaním brandy alebo rumu.
- Horúce jablko servírujte v štýlovom hrnčeku a ozdobte plátkom jablka alebo pomaranča, škoricou či badiánom.
Na zdravie!
Galéria k článku
Text a foto: Andrea Párkányová



















Prosim poradte nejake recepty ako spotrebovat jablka. Vyzivy mam, zavarene su, k…