Domáce horúce jablko: Recept na nápoj, ktorý zahreje telo aj dušu + tip na rýchlu verziu

Počas chladných dní, keď prídeme domov uzimení a premrznutí, dobre padne teplý nápoj. Namiesto klasického čaju alebo kávy však vyskúšajte domáce horúce jablko. Zahreje telo, poteší dušu, krásne vonia a výborne chutí.

Recept na domáce horúce jablko
Horúce jablko zahreje telo, poteší dušu, krásne vonia a výborne chutí. Foto: archív autorky

Prečo je horúce jablko ideálnym nápojom?

  1. Je zdravé. Tento nápoj sa pripravuje z čerstvých jabĺk a aromatického korenia bez umelých prísad.
  2. Je bez kofeínu. Môžu ho piť aj deti (pridaním rumu vytvoríte dospelácku verziu).
  3. Jeho príprava je jednoduchá. Zvládne ju každý a kedykoľvek podľa vlastnej chuti.
  4. prospešné účinky na organizmus. Jablká podporujú trávenie a imunitný systém, korenie príjemne zahreje a stimuluje krvný obeh.

Ako pripraviť nápoj horúce jablko?

Je niekoľko spôsobov na prípravu tohto lahodného nápoja. Môžete použiť čerstvé jablká a prevariť ich s vodou a korením, alebo si ho vychutnať v zrýchlenej verzii s jablkovým džúsom.

Recept z čerstvých jabĺk

Budeme potrebovať

Postup prípravy

Nakrájané jablká vložíme do hrnca, zalejeme vodou, pridáme korenie (pre výraznejšiu chuť ich rozdrvíme v mažiari) a citrónovú kôru. Varíme, kým jablká úplne nezmäknú.

Zmes rozmixujeme (predtým vytiahneme tuhé koreniny), dochutíme cukrom alebo medom a citrónovou šťavou. Ak je nápoj príliš silný alebo hustý, pridáme trochu vody.

Radi experimentujete? Skúste do nápoja pridať trocha rozdrveného čili, nápoj vás viac zahreje.

Horúci nápoj z jabĺk a korenín
Nápoj servírujte v štýlovom hrnčeku a ozdobte napríklad plátkom citróna a badiánom. Foto: archív autorky

Rýchly recept z jablkového džúsu

Budeme potrebovať

  • 1 liter jablkového džúsu
  • 1 lyžičku škorice
  • pár klinčekov
  • kúsok badiánu
  • pomarančovú kôru z chemicky neošetreného pomaranča
  • kúsok zázvoru
  • citrónovú šťavu

Postup prípravy

Džús vlejeme do hrnca, pridáme koreniny a pomarančovú kôru. Zmes necháme krátko povariť. Môžeme pridať kúsok zázvoru a citrónovú šťavu pre osviežujúcu chuť. Podávame horúce.

Zimný nápoj s názvom horúce jablko
Tento nápoj je vhodný aj pre deti, no pridaním alkoholu sa zmení na ostrejšiu dospelácku verziu. Foto: archív autorky

Tipy na záver

  • Vyskúšajte rôzne aromatické korenia. Okrem škorice, klinčekov a badiánu pridajte muškátový oriešok, zázvor, kardamóm alebo aníz.
  • Ak sa vám nechce pracovať s jablkami, použite kvalitný 100 % jablkový džús bez cukru.
  • Okrem jabĺk môžete použiť aj iné ovocie, napríklad hrušky alebo slivky.
  • Pre pikantnejšiu chuť pridajte štipku čili.
  • Pre dospelých môžete pripraviť alkoholickú verziu pridaním brandy alebo rumu.
  • Horúce jablko servírujte v štýlovom hrnčeku a ozdobte plátkom jablka alebo pomaranča, škoricou či badiánom.

Na zdravie!

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku