Májový sprievodca pestovaním: Pozrite sa, čo všetko ešte môžete vysievať

  • 03.05.2023

Máj je hlavný mesiac výsadby teplomilných priesad. Stále je však ešte veľa druhov a odrôd zeleniny, ktoré je možné vysievať. Výsevy udržiavame vlhké.

Mladé sadenice uhoriek

Uhorka nakladačka

Na skorší zber vysievame do skleníka alebo na parapet za okno už od apríla a priesady vysádzame von po 15. máji. Priamo do pôdy vysievame v máji a júni. Hĺbka výsevu cca 2 cm, výsledná vzdialenosť 90 × 20 cm.

  • Výsev vonku: V, VI
  • Zber: VII, VIII
  • Naša voľba: Jemne bradavičnatý, geneticky nehorký hybrid ʻBohdana F1ʼ je odolný proti hubovým chorobám.

Uhorka šalátová poľná

Koncom apríla si môžeme vo vnútri predpestovať sadenice, ktoré vysádzame von až v druhej polovici mája. Pestujeme aj priamo zo semena, vysievame v máji a počas júna. Hĺbka výsevu cca 2 cm, výsledná vzdialenosť 100 × 50 cm.

  • Výsev vonku: V, VI
  • Zber: VI, VII, VIII
  • Naša voľba: Plody nehorkej odrody ʻTanjaʼ určenej na pestovanie vonku dorastajú do dĺžky 25 – 35 cm.

Mrkva

Po výseve v suchu a teple zakryjeme záhon netkanou textíliou, kým nebudú mať rastlinky cca 5 cm, aby sa v pôde udržala vlhkosť. Hĺbka výsevu cca 1 – 2 cm, výsledná vzdialenosť 25 – 30 × 5 cm.

  • Výsev vonku: II, III, IV, V, VI, VII
  • Zber: VII, VIII, IX, X
  • Naša voľba: Odroda ʻNantaise IIʼ je robustná valcovitá odroda. Je možné ju vysievať postupne každé tri týždne od jari až do júla.

Mladá mrkva na hriadke

Červená repa

Vyžaduje kyprú, dobre vyživenú pôdu, nie však čerstvo vyhnojenú hnojom. Hĺbka výsevu cca 2 – 3 cm, výsledná vzdialenosť 30 × 15 cm.

  • Výsev vonku: IV, V, VI
  • Zber: VII, VIII, IX, X
  • Naša voľba: Odroda ʻRote Kugel 2ʼ má buľvu guľatého tvaru, vo vnútri tmavočervenú bez svetlých prstencov.

Kaleráb neskorý

Vyžaduje pravidelnú zálievku. Veľmi mladé listy môžeme pridávať do varených i surových jedál. Hĺbka výsevu cca 1 cm, výsledná vzdialenosť 40 × 40 cm.

  • Výsev vonku: IV, V
  • Zber: VIII, IX, X
  • Naša voľba: Odroda ʻGigantʼ tvorí veľké buľvy (3 – 5 kg), ktoré nedrevnatejú. Je vhodná na skladovanie.

Novozélandský špenát

Pri zaštipovaní vrcholkov sa rozkonáruje. Dá sa vysiať či vysadiť pod paradajky, kde zakryje pôdu. Hĺbka výsevu cca 2 cm, výsledná vzdialenosť 30 × 20 cm.

  • Výsev vonku: IV, V
  • Zber: VI, VII, VIII, IX
  • Naša voľba: Nízka, po pôde rastúca rastlina, listy sa zberajú jednotlivo. Chuť a použitie je podobné ako v prípade obyčajného špenátu.

Novozélandský špenát

Tekvica

Pestujeme ju z priesad, alebo keď pominie riziko mrazov, vysievame priamo. Má rada slnečné, chránené stanovištia. Hĺbka výsevu cca 2 – 3 cm, výsledná vzdialenosť 100 × 150 cm.

  • Výsev vonku: IV, V
  • Zber: IX, X
  • Naša voľba: Odroda ʻUchiki kuriʼ je tekvica typu hokkaido s väčšími plodmi (priemer cca 20 – 25 cm). Počas sucha zalievame.

Fazuľa popínavá

Vysievame do hniezd po 3 – 5 semien alebo po jednom do riadku. Výhony vo výške 2 m zrežeme. Hĺbka výsevu 2 – 3 cm, výsledná vzdialenosť 30 – 50 × 100 cm.

  • Výsev vonku: V, VI
  • Zber: druhá polovica VII, VIII, IX, prvá polovica X
  • Naša voľba: Odroda ʻNeckargoldʼ má dlhé žlté plné struky bez vlákien s dĺžkou 23 – 25 cm.

Fazuľa kríčková

Vysievame do hniezd po 3 – 5 semien alebo po jednom do riadku. Pravidelný zber podporuje kvitnutie. Hĺbka výsevu 3 – 5 cm, výsledná vzdialenosť 40 × 3 – 5 cm.

  • Výsev vonku: V, VI, pol VII
  • Zber: VII, VIII, IX
  • Naša voľba: Odroda ʻPrincessaʼ je výnosná odroda bez vlákien, struky dorastajú do dĺžky 14 – 16 cm.

Fazuľa

Brokolica

Brokolica miluje pôdu bohatú na humus a živiny, výdatnú zálievku a priebežné hnojenie v hlavnej sezóne. Hĺbka výsevu cca 1 cm, výsledná vzdialenosť medzi 50 × 50 cm.

  • Výsev vonku: IV, V, VI, VII
  • Zber: VI, VII, VII, IX, X
  • Naša voľba: Odroda ʻLimbaʼ je odolná proti vybiehaniu do kvetu. Okrem stredne veľkej stredovej ružice tvorí aj menšie bočné ružice.

Text: Ing. Monika Felixová
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Tri chutné recepty, ako využiť zelené paradajky. Vďaka nim už nevyhodíte ani jednu!
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
25 kvitnúcich rastlín neskorého leta, ktoré udržia záhradu farebnú až do októbra
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
Plánujete stromy do záhrady? Rozhodli ste sa správne! Toto by ste mali vedieť pred výsadbou
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Využívate figové listy naplno? Záhradkári často netušia, že sú skvelé na čaj, čipsy aj prírodný postrek
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Prečo kupovať, keď si môžete vyrobiť? Recept na domáci jablčný ocot ľahko zvládnete aj doma
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
Čo robí záhradkár v októbri? Toto sú nevyhnutné jesenné práce, na ktoré je teraz správny čas
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
5 najčastejších chýb pri domácej výrobe vína, ktorým sa radšej vyhnite
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Máte prebytok jesenných jabĺk? Uchovajte si ich v strúhanej podobe na jablkový koláč
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?
Japonskej vŕbe hnednú bieloružové lístky. Čo to spôsobuje?