Máte doma datle? Šup s nimi do týchto troch rýchlych receptov

Datle sú bohaté na vitamíny, minerály a prírodné cukry, vďaka čomu dodajú energiu a podporia sústredenie. Vyskúšajte ich v troch jednoduchých receptoch, ktoré sú rýchle na prípravu a skvele chutia.

Datľové recepty
Datle využijete v sladkých aj slaných receptoch. Foto: Andrea Párkányová

Datle sú plody datľovej palmy, ktorá rastie v subtropických oblastiach okolo Perzského zálivu. U nás sú najčastejšie dostupné v sušenej forme, pričom obľúbené sú najmä počas vianočného obdobia. V obchodoch ich však nájdete po celý rok.

Zdravý zdroj energie aj pomocník pri nespavosti

Tieto sladké plody sú bohaté na vitamín A, vitamíny skupiny B, ktoré podporujú sústredenie a znižujú stres, ako aj minerály draslík, meď, železo. Obsahujú veľké množstvo prírodných cukrov, pričom zo 70 % sú tvorené sacharidmi. Vďaka tomu patria datle medzi najsladšie druhy ovocia. Bielkoviny v nich nájdete len ťažko a obsahujú tiež len minimum tuku.

Datle sú zdravým zdrojom energie, preto sa odporúčajú po fyzickej a psychickej námahe. Pomáhajú aj pri poruchách spánku. Stačí zjesť päť datlí, keďže ich prirodzená sladkosť podporuje tvorbu melatonínu, spánkového hormónu. Okrem toho sú dobrým pomocníkom pri zápche.

Chuť plodov sa dá využiť aj v kuchyni. Sú vhodné na rôzne zdravé recepty, ktorých príprava je veľmi jednoduchá.

Nepečené datľovo-mrkvové energetické guličky

Budeme potrebovať

  • 1 hrnček vykôstkovaných datlí
  • 1 hrnček jemných ovsených vločiek
  • 1/4 hrnčeka strúhaného kokosu
  • 1/4 hrnčeka sušených brusníc
  • 1/2 ČL mletej škorice
  • 1 ks mrkvy
  • 2 PL kokosového oleja

Postup prípravy energetických guličiek

1. Očistenú mrkvu pokrájame na menšie kúsky a rozmixujeme v mixéri.

2. Pridáme datle, ovsené vločky, strúhaný kokos, sušené brusnice, mletú škoricu a kokosový olej. Datle môžeme predtým namočiť do horúcej vody na približne 10 minút.

3. Všetko spolu rozmixujeme na kompaktnú zmes.

4. Zo zmesi tvarujeme guličky, ktoré môžeme obaliť v kokose, pomletých orechoch alebo v žihľavových semiačkach.

Nepečené datľovo-mrkvové energetické guličky
Nepečené datľovo-mrkvové energetické guličky Foto: Andrea Párkányová

Datle plnené syrom a obalené slaninkou

Budeme potrebovať

  • datle
  • kozí syr alebo plesňový syr Nivu
  • plátky anglickej slaniny
  • olej
  • špáradlá

Postup prípravy plnených datlí

1. Datle odkôstkujeme.

2. Každú datlu naplníme kúskom kozieho syra alebo Nivy a obalíme plátkom slaninky.

3. Zaistíme špáradlami.

4. Naplnené a obalené datle krátko opečieme na horúcom oleji.

5. Prebytočný olej odsajeme papierovou utierkou a môžeme podávať.

Datle plnené syrom a obalené slaninou
Datle plnené syrom a obalené slaninou Foto: Andrea Párkányová

Datle obalené v čokoláde

Budeme potrebovať

  • datle
  • mandle alebo orechy
  • kvalitnú horkú čokoládu
  • mleté orechy alebo žihľavové semienka na posypanie

1. Postup prípravy datlí v čokoláde

2. Datle odkôstkujeme a vložíme mandľu alebo orech.

3. Vo vodnom kúpeli roztopíme čokoládu, do ktorej postupne namáčame naplnené datle.

4. Postupne ich ukladáme na papier na pečenie, aby čokoláda stuhla.

5. Kým čokoláda stuhne, posypeme vrch mletými orechmi, žihľavovými semienkami alebo kto čo má rád.

Datle obalené v čokoláde
Datle obalené v čokoláde Foto: Andrea Párkányová

Galéria k článku

Text a foto: Andrea Párkányová

Diskusie na tému článku