Nezmeškajme dôležité februárové práce. V záhrade sa toho začína opäť diať viac!

Februárové dni sú vhodné na prípravu záhrady na blížiacu sa jar. Dokončíme zimné rezy a začneme s výsevmi zeleniny s dlhším vegetačným obdobím. Čo ďalšie by sme nemali vynechať?

Práce vo februárovej záhrade
Foto: Shutterstock

Režeme dreviny

Počas slnečných dní v priebehu celého mesiaca môžeme radikálne zmladiť okrasné opadavé kry; tie príliš prehustené môžeme presvetliť. Naďalej likvidujeme nežiaduce porasty.

Koncom mesiaca sa tiež môžeme pustiť do rezu opadavých listnáčov, ktoré kvitnú v lete a začiatkom jesene – k takýmto patrí napríklad bradavec, nátržník, perovskia, ľubovník kalíškatý alebo niektorý z tavoľníkov (Spirea × bumalda, Spirea japonica) či ďalšie druhy. Ak takéto rastliny pestujeme, myslime na to, že bohato kvitnú len na nových výhonkoch. Zanedbať rez sa preto nevypláca, kvetov bude málo, či dokonca tieto dreviny vôbec nemusia rozkvitnúť. V rámci rezu odstráňme vo výške asi 20 cm nad pôdou všetky minuloročné výhonky. V tomto období uskutočnime aj rez levandule.

Plamienky
Nezabudnime ani na rez v lete kvitnúcich plamienkov. Foto: Shutterstock

Odstraňujeme suché časti

Využime slnečné dni na konci zimy a urobme si plán, čo treba urobiť v záhrade, napríklad treba rezať okrasné stromy s kompaktnými guľovitými korunkami. Iba vďaka pravidelnému rezu si totiž zachovajú svoju formu. Priaznivý čas je na to koncom mesiaca, ale nie v dňoch, keď mrzne.

Koncom februára, prípadne v prvej polovici marca sa môžeme pustiť aj do prípravy vyšších a stredne vysokých okrasných tráv. No pozor, každý druh okrasnej trávy môže mať na predjarnú starostlivosť iné požiadavky. Ozdobnici, okrasnému prosu či perovcu suchú nadzemnú časť odstraňujeme až tesne pri báze. Ostriciam a kavyľu zasa stačí povyberať suché steblá, tieto trávy sa ani na jar nerežú. Nastrihané steblá stredne vysokých a vyšších druhov môžeme skompostovať. Už koncom mesiaca tiež môžeme pristúpiť k odstráneniu suchých nadzemných častí trvaliek.

Kvitnúce krókusy v jarnej záhrade
Z miest, kde vyrastajú jarné cibuľoviny, dáme opatrne preč suché lístie. Foto: Shutterstock

Šetríme peniaze

Vyrobme si vlastný pestovateľský substrát a tiež nádoby, do ktorých budeme pikírovať mladé rastliny papriky, baklažánu či hlúbovín. Poslúžiť nám môžu aj rôzne tégliky z potravín.

Pripravujeme zeleninovú sezónu

Vo februári sa už môžeme v interiéri pustiť do výsevov zeleniny s dlhším vegetačným obdobím. Vysiať treba najmä papriku a baklažány. Myslime aj na to, že je čas výsevu prvých hlúbovín, či už na rýchlenie, alebo pestovanie vo voľnej pôde v záhrade. Nezabudnime tiež na výsev kapusty, kalerábu, brokolice a karfiolu. Do záhonov vo vykurovanom skleníku si môžeme koncom mesiaca vysiať aj reďkovku, reďkev, hlávkový šalát a vysadiť cibuľku.

V teplejších lokalitách môžeme koncom mesiaca do pripravenej pôdy vysiať osivo hrachu. Pôda by pre túto strukovinu mala byť mierne zásaditá, priepustná, humózna s drobnohrudkovitou štruktúrou bez koreňov trvácich burín. Piesočnaté pôdy pred výsevom obohatíme vyzretým a preosiatym kompostom. Hrachu sa príliš nedarí v ílovitých a veľmi kamenistých či zmáčaných pôdach. Nepestujeme ho ani opakovane na tých istých hriadkach. Na mieste, kde sme ho mali v minulom roku, ho najskôr vysejeme až o ďalšie štyri roky. Vyplatí sa vysiať si aspoň dve rôzne odrody.

Príprava zeleninovej sezóny
Vo februári sa už môžeme v interiéri pustiť do výsevov zeleniny s dlhším vegetačným obdobím. Foto: Shutterstock

Nakličujeme reďkovku

Kým sa pustíme do pestovanie zeleniny v záhrade, vyskúšajme si vypestovať na okennom parapete zeleninové klíčky alebo mikrobylinky. Je to rýchle a jednoduché, a výsledok môžeme mať k dispozícii už 4 – 5 dní od výsevu; mikrobylinky o niečo neskôr. Okrem tradičnej žeruchy môžeme vyskúšať nakličovať aj iné druhy, napríklad reďkovku.

Misku na nakličovanie najskôr naplníme čerstvou čistou vodou. Do takmer naplnenej misky vložíme sitko, ktoré býva súčasťou takejto súpravy. Povrch sitka rovnomerne zasypeme pripraveným osivom. Semená majú byť v kontakte s vodou, úplne ponorené by však byť nemali. Vlaha, správna teplota a dostatok svetla sú predpokladom rýchleho vyklíčenia. Nezabúdame preto dopĺňať vodu, klíčiace rastlinky môžeme priebežne rosiť nie príliš studenou vodou.

Nakličovanie reďkovky
Pestovanie mikrozeleniny je rýchle a jednoduché. Foto: Shutterstock

Pripravujeme ovocné rastliny na sezónu

V tomto období pokračujeme v zimnom reze jadrovín – teda jabloní, hrušiek, dúl a drobného ovocia. Rez ríbezlí a egrešov by sme však mali stihnúť ešte začiatkom mesiaca. Cieľom zimného rezu je podpora rodivosti, rastu, celkovej vitality, zdravotného stavu dreviny a zároveň slúži aj na tvarovanie koruny. V rámci tejto činnosti je dôležité uskutočniť presvetlenie korún a porastov, ako aj zbaviť dreviny prestarnutých, suchých a poškodených konárov.

Myslime aj na predjarný postrek ovocných drevín vhodnými prípravkami. Koncom mesiaca tiež môžeme začať s úpravou koruniek ovocných stromov, ktoré sme vysadili počas jesene. Dôležité je tiež stihnúť rez viniča, kým sa rozprúdi miazga. Ideálne najneskôr do polovice marca. Ak pestujeme liesky, teraz ich môžeme presvetliť. Stále je tiež čas likvidovať staré, choré a poškodené ovocné stromy a kry.

Predsezónna príprava ovocných rastlín
Ovocné stromy režeme len v obdobiach, keď nie je silný mráz. Foto: Shutterstock

Na čo ešte nezabudnúť?

  • Koncom februára a začiatkom marca vysejme mrkvu karotku a čierny koreň; s výsevom petržlenu ešte chvíľu počkajme. Výsevy si označme a osiatu plochu zakryme bielou netkanou textíliou.
  • Využime vhodnú príležitosť a optimálny termín na výsevy menej známych úžitkových druhov. Môžeme začať s predpestovaním fenikla. Koncom mesiaca je optimálny čas na predpestovanie artičok.
  • Ak sme nestihli koncom minuloročnej sezóny, na konci februára či začiatkom marca môžeme vysadiť cesnak.
  • Pripravíme teplé parenisko na skoré výsevy. Začnime navážkou maštaľného hnoja do pareniska do výšky asi 70 cm. Vrstvu hnoja zasypeme pôdou a parenisko zakryjeme oknami. Po prehriatí pôdy sem môžeme vysiať alebo vysadiť šalát, vysiať reďkovku či pór a aj ďalšie druhy zeleniny.
  • Koncom februára začneme s nakličovaním skorých odrôd zemiakov; nakličovanie trvá 5 – 6 týždňov.

Galéria k článku

Text: Daniel Košťál
Foto: isifa/Shutterstock
Zdroj: časopis Záhrada

Diskusie na tému článku