Tieto recepty s medvedím cesnakom ste ešte neskúšali! Rýchly nekysnutý chlieb prevonia celý domov

  • 15.03.2024

Je tu sezóna medvedieho cesnaku. Hlavne v lesoch južného Slovenska už táto zdravá a chutná bylinka šíri svoju prenikavú cesnakovú arómu.

Krajec domáceho chleba s medvedím cesnakom bez kysnutia
Foto: Andrea Párkányová

Čoraz viac ľudí siaha po medveďom cesnaku a príprave rôznych jedál z neho. Či už je to známe pesto, polievka, nátierka, bylinkové maslo, alebo si ho radi pridávajú do jarných šalátov.

My vám však prinášame niečo netradičné.

Rýchly domáci chlieb bez kysnutia a miesenia

Tento chlieb nepotrebuje kysnúť a vďaka medvediemu cesnaku krásne vonia.

Budeme potrebovať

  • 450 g hladká múka
  • 1 KL jedlá sóda
  • 1 KL soľ
  • menší zväzok medvedieho cesnaku
  • 400 ml acidofilné mlieko

Postup

V miske premiešame múku so soľou a sódou. Pridáme nakrájaný medvedí cesnak a opäť premiešame. Prilejeme acidofilné mlieko. To môžeme nahradiť obyčajným mliekom zmiešaným s lyžicou citrónovej šťavy.

Príprava cesta na chlieb s medvedím cesnakom bez kvásku
Foto: Andrea Párkányová

Na pomúčenej doske vymiešame cesto. Vytvarujeme z neho bochník, ktorý preložíme na plech vystlaný papierom na pečenie. Na vrchu spravíme pár zárezov, aby nepraskol. Pečieme vo vyhriatej rúre na 220 stupňoch cca 30 – 35 min. Celý fotopostup nájdete v galérii.

Domáci nekysnutý chlieb s medvedím cesnakom
Foto: Andrea Párkányová

Tvarohové tyčinky z lístkového cesta

Budeme potrebovať

  • lístkové cesto
  • hrudkovitý tvaroh
  • vajíčko
  • medvedí cesnak
  • soľ a čierne korenie

Postup

Lístkové cesto rozvaľkáme, potrieme vajíčkom, na polovičku dáme tvaroh a pokrájaný medvedí cesnak. Trocha osolíme. Preložíme na polovicu, jemne pritlačíme a nakrájame na pásiky.

Plnka z tvarohu a medvedieho cesnaku na slané lístkové tyčinky
Foto: Andrea Párkányová

Pásiky pokrútime a dáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Vrch potrieme vajíčkom, posolíme a dáme piecť na cca 180 stupňov do zlata. Celý fotopostup nájdete v galérii.

Slané tvarohové tyčinky z lístkového cesta s medvedím cesnakom
Foto: Andrea Párkányová

Aromatická bylinková soľ s medvedím cesnakom

Budeme potrebovať

  • hrubozrnná soľ
  • medvedí cesnak

Postup

Umytý a osušený medvedí cesnak bez stoniek dáme do mixéra. Pridáme trocha soli a poriadne rozmixujeme na pastu. Do zvyšnej soli potom pridáme cesnakovú pastu a premiešame. Hotovú zmes vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme pár dní voľne usušiť.

Uskladňujeme v sklenenej uzatvárateľnej nádobe. Môžeme ňou ochutiť mäsové jedlá, omáčky, šaláty, polievky, ale aj maslový chlebík.

Aromatická bylinková soľ s medvedím cesnakom v sklenenej nádobe
Foto: Shutterstock

Tak čo, inšpirovali sme vás?

Galéria k článku

Text: Andrea Párkányová
Foto: Andrea Párkányová, isifa/Shutterstock

Diskusie na tému článku

Najčítanejšie články
  • Mesiac
  • Týždeň
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Kávová usadenina ako riešenie na všetko? 5 dôvodov, prečo ju v záhrade nepoužívať
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Nožnice neodkladajte ani teraz! Využite vrcholiace leto na rez týchto rastlín
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
4 videonávody, ako si uviazať cesnak
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
Kutavky, priateľky arachnofóbov a staviteľky hlinených džbánov
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
5 tipov, ako spracovať rakytník a prečo by sme ho mali mať v záhrade
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Pravá je iba jedna! Ako rozoznať bielu ľaliu a pripraviť z nej liečivú tinktúru, masť či olej
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Portulaka: Z buriny vynikajúca a zdravá zelenina. Vyskúšajte tieto recepty na jej spracovanie!
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Júl v zeleninovej záhrade: Čo ešte môžeme sadiť a vysievať?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?
Martin Čurda radí: Ako ochrániť paradajky pred novým škodcom z rodu bzdochovitých?